Uzmanlar açıkladı: Herkesin zehirli sandığı o şey bakın hangi dertlerin ilacıymış

Şifası pek de bilinmeyen bitkilerden biri zambak... Hafızalarımıza "zehirli" diye kazınan bu bitki aslında pek çok derde şifa oluyor. Peki, zambak nedir, ne işe yarar? İşte uzmanların bu değerli bitki hakkındaki görüşleri...

Halk arasında bataklık süseni ve kelbaş olarak da anılan zambak, oldukça dayanıklı bir yapıya sahip. Bilinen 110 farklı türü bulunuyor ve mor, sarı, kırmızı, siyah, turuncu gibi farklı renklerde çiçek açıyor. Anavatanı Güney Amerika olan bu bitkinin ülkemizde ise 44 farklı türü yetişiyor. 

Uzmanlar özellikle zambak çiçeği yağının sağlığa son derece faydalı olduğunu söylüyor. Bitkinin şifasının kaynağı ise kökleri. Yine zambak sabunu da oldukça faydalı bir kozmetik ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Bunların dışında zambaktan esans, tütsü gibi farklı ürünler de elde ediliyor.

Zambağın Faydaları Nelerdir?

Her ne kadar zehirli olduğu söylense de aslında zambağın kulak ağrısı, öksürük, bronşit, ciltteki yara ve lekelere iyi geldiği biliniyor. Yüzyıllar boyunca alternatif tıpta kullanılan zambağın tütsü, yağ ve esans gibi değişik formları farklı sorunlara iyi geliyor.

Zambağın birçok kullanım yolu var. Zambak tütsüsü, egzotik kokusu ile ortama tazelik ve ferahlık katarken özellikle vücudu gevşetici özelliğe sahiptir. Dolayısıyla meditasyon yapanlar zambak tütsüsü tercih edebilir. Zambak esansı da mum ya da oda kokularında kullanılan ürünlerden biridir. Yine vücudu gevşetme ve rahatlatma özelliği bulunan zambak esansının baş ağrısına da iyi geldiği düşünülüyor. Cilde sürüldüğünde ise cildi yumuşatıyor ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırıyor.

ÖKSÜRÜĞE VE YARALARA  BİREBİR 

Kronik öksürük problemi yaşayanlara zambak kökünü kekik ve bal ile karıştırıp içmeleri öneriliyor. Bu sayede boğazı yumuşatan zambak kökü çayı, öksürüğü geçiriyor. Ancak zambak alerji yapabilen bir bitki olduğu için mutlaka uzman hekim görüşü alınmalı.

Zambak kökü öksürüğe iyi geldiği kadar yara tedavilerinde de destekleyici bir ürün olarak kullanılıyor. Zambak kökünün kaynatıldıktan sonra yaraya pansuman yapılması hem acıyı azaltıyor hem de iyileşme hızını artırıyor.

LEZZETİ İLE DAMAK ÇATLATAN ZAMBAK REÇELİ NASIL YAPILIR?

Zambaktan pek çok farklı şey yapılsa da reçeli pek bilinmeyenlerden. Zambak reçeli hem oldukça besleyici hem de lezzetli. Peki, bu lezzetli reçel nasıl yapılıyor? İşte tarifi…

  • Şeker ve 2 bardak suyu tencerede 10 dakika kaynatın
  • Zambakları şekerde bekletin
  • Kaynattığınız şerbeti ve zambaklara ekleyin
  • Karışımı reçel kıvamına gelinceye kadar karıştırın

Sağlığa pek çok yönden faydası bulunsa da tüm gıda takviyelerinde olduğu gibi zambağın da uzman hekime danışılmadan kullanılmaması gerekmektedir.

Sonraki Haber