Uzmanlar açıkladı: O bitki kanserli hücreleri öldürüyor!

Karanfilin insan sağlığına saymakla bitmeyen faydaları vardır. Karanfilin yapısından dolayı sağlığa olan faydaları oldukça fazladır. Sizler için karanfilin sağlığa faydalarını derledik.

Karanfil, Syzygium aromaticum olarak da bilinen yaprak dökmeyen bir ağaç olan karanfil ağacının çiçek tomurcuklarıdır. Hem bütün hem de öğütülmüş formlarda bulunan bu çok yönlü baharat, tencere kızartmalarını baharatlamak, sıcak içeceklere lezzet katmak ve kurabiye ve keklere baharatlı tat getirmek için kullanılabilir. Bu haberde karanfil yemenin sağlık açısından faydaları incelenmektedir.

YÜKSEK ANTİOKSİDAN

Önemli vitamin ve mineral içermesinin yanı sıra karanfil antioksidanlar açısından da zengindir. Antioksidanlar, kronik hastalıkların gelişimine katkıda bulunabilen oksidatif stresi azaltan bileşiklerdir. Karanfil ayrıca doğal bir antioksidan olarak hareket ettiği gösterilen eugenol adlı bir bileşik içerir. Diyetinize diğer antioksidan bakımından zengin gıdalarla birlikte karanfil dahil etmek genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

KANSERE KARŞI KORUMAYA YARDIMCI

Bazı araştırmalar, karanfilde bulunan bileşiklerin kansere karşı korunmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bir test çalışmasında, karanfil özütünün tümörlerin büyümesini durdurmaya yardımcı olduğu ve kanser hücrelerinde hücre ölümünü teşvik ettiği bulunmuştur. Başka bir test çalışmasında da benzer sonuçlar gözlemlenmiş ve konsantre miktarda karanfil yağının özofagus kanseri hücrelerinin %80'inde hücre ölümüne neden olduğu gösterilmiştir. Karanfilde bulunan öjenolün de antikanser özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir.

BAKTERİLERİ ÖLDÜREBİLİR

Karanfilin antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir, yani bakteri gibi mikroorganizmaların büyümesini durdurmaya yardımcı olabilirler. Bir çalışma, karanfil esansiyel yağının, gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteri türü de dahil olmak üzere üç yaygın bakteri türünü öldürdüğünü göstermiştir.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI KORUR

Dahası, karanfilin antibakteriyel özellikleri ağız sağlığını geliştirmeye bile yardımcı olabilir. Bitkisel gargarayı 21 gün boyunca kullandıktan sonra, diş eti sağlığının yanı sıra ağızdaki plak ve bakteri miktarında da iyileşme görülmüştür. Düzenli fırçalama ve uygun ağız hijyeni ile birlikte, karanfilin antibakteriyel etkileri ağız sağlığınıza fayda sağlayabilir.

MİDE ÜLSERLERİNİ AZALTABİLİR

Bazı araştırmalar, karanfillerde bulunan bileşiklerin mide ülserlerinin tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Peptik ülser olarak da bilinen mide ülseri, mide, on iki parmak bağırsağı veya yemek borusu zarında oluşan ağrılı yaralardır. Karanfil ve bileşiklerinin ülser karşıtı etkileri umut verici olsa da, insanlarda etkileri konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLEMEYE YARDIMCI

Araştırmalar, karanfilde bulunan bileşiklerin kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Karanfil ve nigerisinin şekerin kandan hücrelere alımını artırdığı, insülin salgılanmasını artırdığı ve insülin üreten hücrelerin işlevini iyileştirdiği bulunmuştur. Dengeli bir diyetle birlikte karanfil, kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Kaynak: Healthline

Sonraki Haber