Uzmanlar araştırmalarda ortaya çıkardı! Eğer bu genleri taşıyorsanız koronavirüs riskiniz daha fazla

İtalya'daki bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, bu genleri taşıyanların iki kat daha fazla koronavirüs riskinin olduğunu ortaya çıkardı. Uzmanlar araştırmalarda ortaya çıkardı! Eğer bu genleri taşıyorsanız koronavirüs riskiniz daha fazla....

Uzmanlar araştırmalarda ortaya çıkardı! Eğer bu genleri taşıyorsanız koronavirüs riskiniz daha fazla

İtalya'daki bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma, Neandertal genlerine sahip kişilerin virüse yakalandıktan sonra ciddi şekilde hastalanma ihtimalinin iki kata kadar daha fazla olduğunu ortaya koydu.

EĞER BU GENLERİ TAŞIYORSANIZ KORONAVİRÜS RİSKİNİZ DAHA FAZLA

Neandertaller, yaklaşık 40.000 yıl önce nesli tükenmiş bir insan türü olan atalarımızdır. İlkel insanlar, bugün Avrupa ve Asya olarak bildiğimiz toprakları kapsayan Avrasya'da yaşamışlardır.

Neandertaller mağaralarda yaşar, yiyecekleri için avlanır, sert iklimlere ve hava koşullarına alışkın ve dayanıklıydılar. Ancak yeni bir araştırmaya göre, eğer Neandertal genlerine sahipseniz, çok tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit eden bir Kovid formuna yakalanma olasılığınız iki kat daha fazla.

Neandertaller mağaralarda yaşar, yiyecekleri için avlanır, sert iklimlere ve hava koşullarına alışkın ve dayanıklıydılar. Ancak yeni bir araştırmaya göre, eğer Neandertal genlerine sahipseniz, çok tehlikeli ve hatta yaşamı tehdit eden bir Kovid formuna yakalanma olasılığınız iki kat daha fazla.

Neandertal DNA'sı hali hazırda otoimmün hastalıklar, tip 2 diyabet ve prostat kanseri ile ilişkilendirilmektedir. Bununla birlikte, Neandertal genleri ve Koronavirüs arasındaki bağlantıları araştırırken, İtalyan araştırmacılar üç spesifik Neandertal gen varyasyonuna sahip kişilerin virüse yakalandıktan sonra şiddetli zatürreye yakalanma olasılığının iki kat ve solunum cihazıyla hastaneye yatırılma olasılığının üç kat daha fazla olduğunu keşfetmişlerdir.

1200 KİŞİ İNCELENDİ

Mario Negri Farmakolojik Araştırmalar Enstitüsü

iScience dergisinde yayınlanan yeni çalışma, kâr amacı gütmeyen Mario Negri Farmakolojik Araştırmalar Enstitüsü araştırmacıları tarafından yürütülmüştür. Ekip, 2020'nin başlarında Covid'in merkez üssüne ev sahipliği yapan Bergamo eyaletindeki yaklaşık 1.200 kişiden oluşan bir örneklemi analiz etmiştir.

Bilim insanları, Bergamo'da tek bir kromozom boyunca birlikte kalıtılma eğiliminde olan bir dizi DNA varyantı olan Neandertal haplotipine sahip kişilerin yüzde 33'ünde ciddi Kovid vakaları geliştiğini tespit etti. Katılımcıların yüzde 75'inden fazlası, Covid ile ilişkili ağır vakalar ve ölümler nedeniyle örnek bölge olarak seçilen Bergamo ilinde doğmuşlardır.

Sadece Mart 2020'de, 120.000 nüfuslu şehirde 670 kişi ölmüş ve ilde yaklaşık 6.000 kişi yılın o dönemi için normal sayının beş veya altı katı kadar hayatını kaybetmiştir. Ekip, deney sırasında her bir deneğin soyunu ayrıştırmayı içeren bir ORIGN testi gerçekleştirmiştir.

Üç varyant, 3p21.31 lokusu olarak bilinen 3. kromozom üzerinde tespit edildi. Araştırmada şöyle deniyor: "Bu lokustaki öncü varyant, LZTFL1'in bir intronunda yer alıyor ve CCR9, CXCR6 ve XCR1 dahil olmak üzere bir dizi enflamatuar geni kapsayan belirteçlerle bağlantı halinde."

2020'de yapılan bir önceki çalışmada da benzer sonuçlar bulunmuş ve Neandertal genlerine sahip olmanın sizi şiddetli Koronavirüs açısından daha fazla risk altında bırakabileceği belirtilmişti. İtalya ve İspanya'da koronavirüs geçiren 3.199 hastane hastası üzerinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar genetik imzanın daha şiddetli bir hastalıkla bağlantılı olduğunu buldu.

Prof. Dr. Hugo Zeberg

İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nden baş yazar Profesör Doktor Hugo Zeberg şunları söyledi:

"Neandertal varyantının bir kopyasını taşıyorsanız risk artışı yüzde 60 ila 70, biri babanızdan diğeri annenizden olmak üzere iki kopyaya sahipseniz risk üç katına çıkıyor. Daha sonraki çalışmalar risk artışının daha da yüksek olduğunu, bir kopyaya sahipseniz riskin iki kat, iki kopyaya sahipseniz beş kata kadar arttığını tahmin etmektedir."

Bu gen varyantı ilk olarak yaklaşık 50.000 yıl önce Hırvatistan'da bir Neandertal kalıntısında bulunmuştur ve günümüzün milyonlarca insanında bulunmaya devam etmektedir. Bu varyant herkeste bulunmamakla birlikte, en yaygın olarak Güney Asya etnik kökenine sahip kişilerde görülmekte ve bu kişilerin yaklaşık yüzde 50'sinde bulunmaktadır.

Bu farklılık, değişik popülasyonlar arasında gözlemlenen Kovid-19'un şiddetindeki farklılıklara katkıda bulunabilmektedir. Kovid-19, insanların yaklaşık yüzde 16'sının taşıdığı Avrupa'da daha az görülmektedir.

Bangladeş yüzde 63 ile en yüksek taşıyıcı sayısına ulaşmıştır. Kovid'den ciddi şekilde etkilenme olasılığınızın daha yüksek olup olmadığını görmek için ticari bir soy testi kullanarak ne kadar Neandertal DNA'sına sahip olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

Sonraki Haber