Uzmanlar Aydınlık Avrupa’ya değerlendirdi: NATO karşıtlığı, Avusturya’da seçim kazandırdı!

Avusturya’daki genel seçimi tarihçi ve Agora Europe baş editörü Alexander Markovics ile Freilich Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Stefan Juritz Aydınlık Avrupa’ya değerlendirdi. Markovics ve Juritz Avusturya Özgürlük Partisi’nin (FPÖ) seçim zaferinde NATO ve AB karşıtlığının etkili olduğu görüşündeler

Geçen hafta gerçekleşen Avusturya genel seçimlerinde, on yıllardır görülmeyen bir tablo ortaya çıktı. Herbert Kickl önderliğindeki NATO ve AB karşıtı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) oyların yüzde 28,9’unu alarak birinci parti oldu. Başbakan Karl Nehammer’in Muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) ise oyların yüzde 26,3’ünü alarak ikinci parti oldu. Avusturya Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPÖ) ise oyları yüzde 21,1 ile küçük bir gerilemeyle neredeyse aynı kaldı. FPÖ, sandalye sayısını 31’den 57’ye çıkartırken, ÖVP 71’den 51’e düşürdü. Aydınlık Avrupa’ya değerlendirmelerde bulunan Avusturyalı tarihçi ve Agora Europe baş editörü Alexander Markovics ve Freilich Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Stefan Juritz, FPÖ’nün NATO politikalarına karşı aldığı tavrın seçimlerdeki etkisine dikkat çekti.

Avusturyalı tarihçi ve Agora Europe baş editörü Alexander Markovics, yaptığı değerlendirmede NATO’nun ve ABD’nin politikalarına sıkı sıkıya bağlanan partilerin, Avusturya vatandaşlarının tepkisiyle karşılaştığını ve NATO karşıtlığının, FPÖ’ye oy kazandırdığını ifade etti. Markovics şunları ifade etti:

ÖVP-YEŞİLLERİN POLİTİKALARINA KARŞI TEPKİ

“Her şeyden önce, son seçimler Avusturya halkının son ÖVP-Yeşiller hükümetinin felaket politikalarına karşı bir protestosudur. Yükselen enflasyon, Kovid karşıtı önlemler, kitlesel göç, artan suç ve terörizm, AB krizi, son olarak da Rusya karşıtı yaptırımlar ve Moskova'ya karşı savaş çığırtkanlığı, nüfusun yaklaşık yüzde 30'unun FPÖ'ye oy vermesine neden oldu. Bu bir yandan İkinci Cumhuriyet tarihinde ilk kez birinci sıraya yerleşen FPÖ (sağ popülist) için tarihi bir zaferdir.

Alexander Markovics

PSİKOLOJİK İÇ SAVAŞ BAŞLADI

“Öte yandan seçim sonuçlarının ardından diğer tüm partiler, Herbert Kickl liderliğindeki FPÖ ile hükümet kurmaya istekli olmadıklarını açıkladılar. Bunun başlıca sonuçları, FPÖ'nün sesinin daha etkili hale gelmesi ve aynı zamanda Avusturya siyasetinin her zamankinden daha istikrarsız hale gelmesi olacaktır. Hatta ÖVP (Muhafazakarlar), SPÖ (Sosyal Demokratlar) ve NEOS (Neoliberal, NATO yanlısı) tarafından oluşturulacak bir “kaybedenler koalisyonu”ndan bile bahsediliyor. Bunun yanı sıra, geleneksel olarak Batı tarzı Küreselleşme ve “Açık Toplum” karşıtı olan FPÖ ve seçmenlerine karşı 7/24 bitmeyen bir karalama var. Ülke şimdiden psikolojik bir iç savaş durumuna geldi.”

NATO KARŞITLIĞI, FPÖ’YE OY KAZANDIRDI

“FPÖ seçim kampanyası sırasında “Avusturya'nın barış kalesi” sloganını ortaya attı ve Rusya yaptırımlarına yönelik politikalar geliştirdi. Bunu yaparken de 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana anayasamızda yer alan Avusturya'nın tarafsızlık geleneğine atıfta bulundular. Ayrıca Avusturya, Soğuk Savaş ve SSCB'nin eski günlerinde bile Rusya ile iyi ilişkilere sahipti, yaptırımlardan önce Rus turistler Avusturya turizminde büyük bir ekonomik faktördü. FPÖ, Rusya ile çatışmada Avusturya'nın tarafsızlığını ve Ukrayna için barışı korumak istiyor. Bu nedenle aynı zamanda NATO karşıtıdırlar. Bu açıdan FPÖ'nün politikaları çok olumlu. Ne yazık ki diğer tüm partiler açıkça Rusya karşıtı ve Ukrayna'da bir barışa karşılar.”

Andreas Babler, Karl Nehammer, Herbert Kickl (soldan sağa)

FPÖ YÖNÜNÜ DOĞU’YA ÇEVİRMELİ

Kökleri 19. yüzyıla kadar uzanan “Liberalist-Milliyetçi” ideolojisi ve Jörg Haider'den bu yana partideki “Burschenschaften” ve Neo-Muhafazakar etkiler nedeniyle parti, Gelenekselci ve dolayısıyla İsrail ve Siyonizm yanlısı olmak yerine patolojik olarak İslamofobik ve Amerikancıdır. Orta Doğu'ya ilişkin dış politikası genel olarak İsrailli çılgın sağ/yerleşimci hareket tarafından yönlendirilmektedir. Bu çok talihsiz bir durum, zira Avusturya'daki pek çok Türk ve Müslüman seçmen aslında NATO karşıtı, İsrail'i eleştiren, aynı zamanda kanun ve düzen odaklı insanlar. Bu bağlamda FPÖ farkında olmadan Küreselcilerin “böl ve yönet” politikasını desteklemektedir. Avusturya'daki göçmenlere temelde şunu söylemektedir: “Benim Amerikanlaşmamı engellemeyin!”. FPÖ, Avrasya ve BRICS'e doğru kararlı bir şekilde Doğu'ya bakmak yerine, şizofrenik bir şekilde Tarafsız/egemen pozisyonlar ve Neo-Muhafazakarlık arasında bölünmüştür.

AVUSTURYALILAR, FPÖ’YÜ SON ÇARE OLARAK GÖRÜYOR

“Rusya karşıtı yaptırımların ve Kovid önlemlerinin başlamasından bu yana pek çok Avusturyalı arasındaki umutsuzluk seviyesi ve ülkenin ekonomik sorunları FPÖ'nün seçim zaferinde etkili oldu. Ülkenin dört bir yanındaki insanlar ülkemizin uçuruma doğru gittiğini hissediyor. Klasik partiler (ÖVP, SPÖ) artık bu kriz sırasında ülkeyi kurtarmak için uygun görülmüyor. Ayrıca, FPÖ'nün medya ve siyaset kurumu tarafından Nasyonal Sosyalistler olarak şeytanlaştırılması da artık işe yaramıyor. Avusturya'da pek çok kişi bu partiyi, 1980'lerden/1990'lara kadar tanıdıkları “Eski Avusturya ”yı yok eden, sonu gelmeyen bir siyasi krizde son çare olarak görüyor.”

YEŞİLLER VE SOSYAL DEMOKRATLAR, ABD’NİN APARATI HALİNE GELDİ

“Temelde hem Yeşiller hem de Sosyal Demokratlar kimliklerini kaybetmiş ve Amerikan imparatorluğunun neoliberal araçları haline gelmişlerdir. Sosyal Demokrasi Avusturya'da 100 yılı aşkın bir geleneğe sahipken, hatta 1979'da El Fetih'in Filistin direnişini meşrulaştıran dış politika dehası Bruno Kreisky hükümetine kadar Avusturya'nın “Zweienthalbte Internationale” (iki buçuk enternasyonal) adlı kendi çok başarılı Marksizm türüne yol açarken, Yeşiller ülkenin geniş ve güzel doğasının korunması için bir hareket olarak başladı. Bugünlerde Sosyal Demokratlar yok olmakta ve Tony Blair'in “Üçüncü Yol"unu kopyalayan sol liberallere dönüşmekte, Yeşiller ise "Açık Toplum"u, egemenliğin tamamen AB'ye devredilmesini, kitlesel göçü ve her türlü sapkınlığı destekleyen bir parti haline gelmiştir. Her iki gelişme de Post Modernite/Liberalizm 2.0'ın Avusturya'daki yıkıcı etkilerinin üzücü örnekleridir.

GAZETECİ STEFAN JURİTZ:

Tarihi bir seçim yaşandı

Siyasi bir deprem oldu

Freilich Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Stefan Juritz ise Aydınlık Avrupa’ya yaptığı değerlendirmede seçimlerin süregelen politik atmosferi değiştirdiğini ve Avusturya’da önemli bir kırılmaya işaret ettiğini ifade etti. Juritz, kurulacak bir “kaybedenler koalisyonu”nun, gelecek seçimlerde FPÖ’ye oy kazandırmaya devam edeceğini ifade ederken, Rusya’ya yönelik yaptırımlara karşı izlediği politikanın FPÖ’nün yükselmesindeki etkili olduğu görüşünde.

Stefan Juritz

Juritz, şu değerlendirmeleri yaptı:

SEÇİMLER DEPREM ETKİSİ YAPTI

“Birçok açıdan tarihi bir seçim günüydü: FPÖ parti tarihindeki en iyi sonucunu elde etti ve ilk kez en güçlü parti oldu, başbakanın partisi ÖVP tarihindeki en büyük kayıpları yaşadı ve SPÖ ilk kez üçüncü sırada yer aldı. Bir siyasi depremden söz edilebilir. Bu, medyada da ana tema oldu. Özellikle sol kesim büyük bir şok yaşadı. Sonuçta seçim sonucu, birçok kamuoyu araştırmacısının seçimden hemen önce düşündüğünden daha net oldu. FPÖ, Herbert Kickl liderliğinde, önceki genel seçimde ÖVP'ye ve o zamanki parti başkanı Sebastian Kurz'a kaptırdığı seçmenleri geri kazanmayı başardı. Ayrıca, sandığa gitmeyen seçmenleri de harekete geçirilebildi.”

‘KAYBEDENLER KOALİSYONU’ KURULACAK

“Ancak büyük olasılıkla FPÖ'nün hükümete katılımı olmayacak, çünkü tüm partiler Anti-Kickl çizgisinde kalmak istiyor. Karl Nehammer liderliğindeki ÖVP, yalnızca Kickl'siz bir FPÖ ile koalisyon kurmayı kabul eder, ancak bu FPÖ tarafından elbette kabul edilmeyecektir. Nehammer parti başkanı olduğu sürece bu durum muhtemelen böyle devam edecek. Zaten SPÖ, FPÖ ile koalisyonu tamamen reddediyor. Bu durumda, parlamentoda kılpayı bir çoğunluğa sahip olan ÖVP ve SPÖ'den oluşan bir "kaybedenler koalisyonu" tek seçenek olarak kalıyor. Ayrıca, Yeşiller ya da NEOS'u üçüncü bir parti olarak hükümete dahil etmek de düşünülebilir. Kickl-FPÖ'ye karşı oluşturulan bu "barikattan" en çok Mavililer (FPÖ) fayda sağlayacak. Steiermark'taki bir sonraki eyalet seçiminde ÖVP'nin şimdiden bir tokat daha yiyeceği belli oluyor.”

RUSYA YAPTIRIMLARINA KARŞITLIK OY KAZANDIRDI

“İç politikada da FPÖ, elbette muhalefet partisi olarak daha fazla etkiye sahip olacak ve hükümet üzerinde daha fazla baskı kurabilecek. Seçim sonucu, sağcı pozisyonların daha da normalleşmesine yol açacaktır. Dikkat çekici olan, FPÖ'nün ilk kez çoğunlukla kadınlar tarafından tercih edilmesidir. FPÖ'yü artık sadece bir protesto partisi olarak tanımlamak mümkün değil, çünkü seçmenler partiyi büyük ölçüde içerik bazlı sebeplerle tercih etti: En önemli konular elbette FPÖ’nün sığınma ve göç alanındaki pozisyonları. Bunun yanı sıra, FPÖ'nün Korona politikası ve Rusya yaptırımlarına yönelik eleştirisi, parlamentodaki benzersiz duruşunu oluşturdu ve bu sayede önemli bir mobilizasyon sağladı. Dış politikada ise Avusturya'da muhtemelen bir değişiklik olmayacak. Ancak FPÖ'nün başarısı, elbette Avrupa'daki siyasi sağın gücünü artırıyor.”

Sonraki Haber