Uzmanlar ebeveynleri uyardı: Dijital ekranlar çocuklarda miyoba yol açıyor

The Wall Street Journal'da yayınlanan bir araştırmanın verileri ebeveynlerde paniğe neden oldu. Çalışmanın verilerine göre; 5-16 yaş aralığında miyop görülme oranı arttı.Uzmanlar uyarıyor; Miyop, gözlük veya kontakt lenslerle tedavi edilmezse, sonunda katarakt veya körlüğe yol açabilir.

Miyop hastalığının tıbbi tanımı : Miyop,uzağı net görememe sorunudur. Göz merceği odaklanamadığında uzaktaki nesneleri ve işaretleri görmede zorluk çeker, ancak yakın olan nesneleri açıkça görebilir. En yaygın görme kusurlarından biri olan miyop genellikle okul çağlarında kendini belli eder ve yetişkinlik dönemine kadar artış gösterebilir. Göz sağlığı üzerinde yapılan bir araştırma çocukların sürekli ekran başında vakit geçirmesinin miyop rahatsızlığını tetiklediğini ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, küresel nüfusun yüzde 50'sinin 2050'ye gelindiğinde yakın görme sorunu yaşayacağı öngörülüyor.


MİYOP, SALGIN DÖNEMİNDE YÜZDE 35 ARTTI

National Library of Medicine raporuna göre; Çocuklarda miyop ilerlemesinin görülmesi durumu salgın döneminde %35'e kadar arttı.Güney Dakota Üniversitesi Sanford Tıp Fakültesi'nde Pediatri Klinik alanında görev alan Yardımcı Doçent Dr. Jennifer Haggar: ''"Çocuklar ödev gibi gündelik sorumluluklarından arta kalan vakitlerde etkinliklerle meşgul olmadıklarında, serbest zaman fırsatı bulduklarında genellikle elektronik aletlerle zaman geçirebilecekleri iç mekân aktivitelerini tercih ediyorlar'' dedi.


APPLE'DAN MİYOPLAR İÇİN YENİ ÖZELLİK

Çalışmanın ortaya çıkardığı verilere göre ; Ortalama olarak çocuklar günde yedi saatten fazla ekranlara bakıyorlar. Teknoloji devi markalardan biri olan Apple'dan devrim niteliğinde yeni bir özellik geliyor. Bu özelliğin miyopun ilerlemesini önlemeye de yardımcı olacağı söyleniyor.

Beklenen WatchOS 10 ile, cihazın çevresel ışık sensörü, insanların ne kadar süre dışarıda vakit geçirdiğini izleyecek. Bu özellik, Apple Watch Serisi 6 ve sonraki modellerinde, gençler tarafından daha çok tercih edilen Apple Watch SE'de kullanılabilir olacak. Bu veriler, saatle eşleştirilen iPhone'un Sağlık uygulamasında görüntülenecek.


Apple ayrıca iOS 17 ve iPadOS 17'de de yeni bir özellik sunuyor. Bu özellik, Face ID'ye sahip cihazlar için geçerli olacak ve gelecek ay kullanıma sunulacak. Eğer cihazların sensörleri, uzun bir süre boyunca ekranın yüze fazla yakın tutulduğunu algılarsa, kullanıcıları iPhone'larını veya iPad'lerini daha uzakta tutmaları konusunda uyaracak.Yazılım güncellemesini aldıktan sonra, ayarlardan ekran süresine giderek bu özelliği etkinleştirebilirsiniz.

Uluslararası Miyop Enstitüsü, çocukların günde 80 ila 120 dakika güneş ışığında geçirmelerini öneriyor.

Kaynak: The Wall Street Journal
Çeviri-Derleme : Sariye Nur Dönmez/ Aydınlık.com

Sonraki Haber