Uzmanlar maksimum insan ömrünü hesapladı! İnsan ömrü 115 yılmış

İnsan ömrünün sınırları uzun zamandır araştırmacıların gündemindeydi. İnsan ömrünün maksimum kaç yıl olabileceği merak konusuydu. Araştırmacılar, bu sorunun yanıtını buldu.

Hollanda'da yapılan bir araştırma, bir kadın için maksimum tavan insan ömrünün 115,7 yıl olduğunu ortaya koydu. Erkekler için bu süre 114,1 yıl ile biraz daha düşük ancak yine de bu uzun bir süre. Bu sonuca, Tilburg ve Rotterdam Erasmus Üniversitesi'ndeki istatistikçiler tarafından, Hollanda'da son 30 yılda ölen 75.000 kişinin verileri incelenerek varıldı.

İNSAN ÖMRÜNDE MAKSİMUM TAVAN DEĞİŞMEDİ

Araştırmayı yürüten üç bilim adamından biri olan Profesör John Einmahl, şu açıklamayı yaptı:

"Ortalama olarak insanlar geçmişe göre daha uzun yaşıyor, ancak aramızdaki en yaşlılar son otuz yılda yaşlanmadı. Burada kesinlikle bir tür duvar var. Elbette ortalama yaşam süresi arttı. Bununla birlikte, maksimum tavan değişmedi."

İNSANLARIN 115'İN ÜZERİNE ÇIKMA İHTİMALİ DÜŞÜK

Açıklığa kavuşturmak gerekirse, burada söz konusu olan beklenen yaşam süresi değil, bir bireyin kendine baktığı sürece ne kadar yaşayabileceğini belirlemek için kullanılan yaşam süresi. Bu bulgular, araştırmacılar tarafından benzer bir yaşam süresi sınırının keşfedildiği Amerika'da yapılan bir çalışmayla örtüşüyor. Çalışmada, bir insanın maksimum ömrünün doksanlı yaşlarda plato yaptığını ve 115'in üzerine çıkma ihtimalinin düşük olduğunu belirlediler.

DÜNYANIN EN UZUN YAŞAYAN İNSANI 122 YAŞINDAYDI

Bu rakamlar, 122 yıl gibi şaşırtıcı bir süre yaşamış olan Fransız Jeanne Louise Calment'i yalanlamaktadır. Dünya rekortmeni, 1875'te doğmuş ve 1997'de vefat etmiş olan, şimdiye kadar yaşamış en yaşlı kişidir.

ÇALIŞMA ÖNÜMÜZDEKİ AY YAYINLANACAK

Calment'in başarısının bir daha aşılıp aşılamayacağı bilinmiyor ancak Einmahl, daha uzun bir yaşamın anahtarını ortaya koyabilecek çalışmasını önümüzdeki ay içinde yayınlamayı hedefliyor.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Sonraki Haber