Uzmanlar öneriyor: Öğle uykusu beyne iyi geliyor

Öğle uykusunun yararları uzmanlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Son araştırmalara göre, öğle uykusu beyne iyi geliyor ve mutluluğu arttırıyor. Peki Öğle uykusu nasıl uyunur? Öğle uykusu neye iyi gelir?

Çeşitli araştırmalara göre, öğle uykusunun mutluluğu artırdığı, felç gibi kardiyovasküler olay riskini azalttığı ve üretkenliği artırdığı biliniyor. Öğle uykusu ayrıca yaratıcılığa ve problem çözmeye de yardımcı oluyor. Bunu alışkanlık haline getirmek daha iyi bir ruh haline, daha az yorgunluğa sebep oluyor ve atletik performansı destekliyor. UykUyBir uyku araştırmacısı olan Dr. Sara Mednick, Physicians News'e "uyuklamanın bilişsel işlevi geliştirmeye, anıları pekiştirmeye ve öğrenme kapasitesini artırmaya yardımcı olan güçlü bir araç olduğunu" söyledi. Uyumanın beyne iyi geldiği söylenen haberde "gün içinde kısa süreli uyku patlamalarının, hafıza oluşumu ve bilgi tutma için çok önemli bir bölge olan hipokampal işleyişi artırdığının gösterildiği" belirtildi.

ÖĞLE UYKUSU BEYNE İYİ GELİYOR

ÖĞLE UYKUSU BEYNİN BİLİŞSEL YETİLERİNİ KORUYOR

Çin'de yapılan ve General Psychiatry dergisinde yayımlanan bir araştırma da öğleden sonra düzenli olarak uyuklamanın beyin fonksiyonları ve bilişsel yetilerin korunması için iyi olduğunu ortaya koymuştur. Ancak bir uyarı var. Uzmanlar, önemli olanın kişinin uyku döngüsüne çok derin dalmamak olduğunu, çünkü amacın çok uzun süre uyumak ya da halsiz uyanmak değil, yenilenmiş hissetmek olduğunu söylüyor.

Medical News Today'in haberine göre, araştırmalar 20 dakikalık kestirmenin, amaç tazelenmiş ve uyanık hissetmekse çoğu insan için ideal olduğunu gösteriyor. Bu süre, uyanmanın zor olabileceği ya da sizi daha yorgun hissettirebilecek daha derin bir uykuya geçmeden yardımcı olacak kadar uzundur. En iyi öğle uykuları, uykunun sadece birinci ve ikinci aşamalarını içerir.

'ÖĞLE UYKUSU YARIM SAATTEN FAZLA SÜRMEMELİ'

Uyku Vakfı'na göre iyi bir öğle uykusu yarım saatten fazla sürmemelidir. Ancak kişinin doğal uyku ritmine, yaşına ve genel sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak bazı değişikliklere yer vardır.

UYKU AŞAMALARI ÖNEMLİDİR

Uyku Vakfı, ister gece ister gündüz uykusu olsun, uykunun aşamalar halinde gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

1. Aşama hafif ve kısadır, yedi dakikadan az sürer.
2. Aşama 10-25 dakika sürer. Hafif bir uyku olmasına rağmen kaslar gevşer ve vücut fonksiyonları yavaşlar.
3. Aşama daha onarıcıdır ve uykunuzun bu aşamaya girmesine izin verirseniz uyanmanız daha zor olur. Bu aşama 20-40 dakika sürer.
Hızlı göz hareketi (REM) uykusu rüyaların gerçekleştiği yerdir. REM'de kaslar geçici olarak felç olur.
Normal uyku sırasında, vücut bu aşamalar arasında döngü yapar ve bunları birçok kez tekrarlar. İyi bir öğle uykusunda ise, kişi uykunun hafif aşamalarına dalar.

NASIL UYUMALISINIZ?

Mayo Clinic, bir amaç ve sonuç için nasıl güçlü öğle uykusu yapılabileceğine dair bazı tavsiyeler sunuyor. Öneriler arasında:

Çok uzun süre uyumamak için alarmınızı kurun. 30 dakikadan az uyumayı hedefleyin.
Herhangi bir çöküşe karşı koymak için öğleden sonra 2 veya 3 civarında öğle uykusu planlayın.
Bu aynı zamanda gece uykusunu bozmayacak kadar erken bir saattir.
Rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir alan bulun ve telefonunuz da dahil olmak üzere ekranları kapatın.
Minimum ışık iyidir. Gerekirse oda sıcaklığını da ayarlayın.
Normal aktivitelerinize devam etmeden önce uyanmak için kendinize birkaç dakika verin.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Sonraki Haber