Uzmanlar uyardı! Sahte bir WhatsApp uygulaması Telegram üzerinden yayılıyor.

Kaspersky bilişim güvenliği şirketi, sahte WhatsApp uygulamasına karşı uyardı. Şirketin araştırmacıları tarafından keşfedilen sahte ve zararlı uygulamanın, bir başka mesajlaşma platformu olan Telegram üzerinden yayıldığı açıklandı.

Kaspersky bilişim güvenliği şirketinin araştırmacıları, WhatsApp kullanıcılarını uyardı. Siber suçlular, WhatsApp uygulamasının özelliklerini arttırmak maksadıyla uzantı dosyası indiren kullanıcıları tuzağına düşüyor. Telegram üzerinden yayılan bir .apk dosyası, verilerinize saldıran bir viirüs içeriyor.

340 BİN KEZ İNDİRİLDİ

Üçüncü taraflar, zararlı uygulamayı WhatsApp'a premium özellikler kattığını iddia ederek Telegram üzerinden yayıyor. Yazılım sadece bir ayda dünya çapında 340 bin kez indirildi. Özellikle Arapça ve Azerice konuşan kullanıcıları etkileyen uygulamanın kötü amaçlı bir yazılım olduğu bildirildi.

ARALARINDA TÜRKİYE DE VAR

Whatsapp'a daha fazla özellik eklemek isteyen kullanıcıların sıklıkla uygulamanın değiştirilmiş sürümlerine başvurduğu bilinen bir durum. Ancak bunlardan bazıları gerçekten de işlevselliği geliştirirken, bazılarıysa birtakım tehditleri içerisinde gizliyor.

Kötü niyetli WhatsApp uygulaması aracılığıyla gerçekleştirilen en fazla saldırının Azerbaycan, Suudi Arabistan, Yemen, Türkiye ve Mısır'da kaydedildiği bildirildi. Fakat sorunun bu ülkelerle sınırlı olmadığı, aynı zamanda ABD, Rusya, İngiltere ve Almanya'yı da etkilediği eklendi.

YÖNTEM

Siber suçlular, Telegram sohbetlerinde kullanıcıları sahte uygulamayı indirmeye ve yüklemeye teşvik etmek amacıyla WhatsApp'ın Premium veya Plus versiyonlarına atıfta bulunarak bir yükleme dosyası paylaşıyor.

Kullanıcının indirdiği .apk dosyası, Android kontrollerini devre dışı bırakmış herkesin sahte uygulamayı telefonlarına yüklemesine ve bilmeden bir virüsü harekete geçirmesine olanak tanıyor.

NE YAPMALIYIM?

Kaspersky Güvenlik Uzmanı Dmitry Kalinin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İnsanlar çok takip edilen kaynakların önerdiği uygulamalara güveniyor ancak dolandırıcılar bu güveni istismar ediyor." dedi.

Kalinin, kullanıcılara birtakım önlem önerilerinde de bulundu:

“Kötü amaçlı uygulamaların popüler üçüncü taraf platformlar aracılığıyla yayılması yalnızca resmi uygulamaları kullanmanın önemini vurguluyor. Bunlarda bulunmayan bazı ekstra özelliklere ihtiyacınız varsa, üçüncü taraf yazılımları yüklemeden önce verilerinizin başkalarının eline geçmesini engellemek için güvenilir bir güvenlik çözümü kullanmayı düşünmelisiniz. Etkili koruma için uygulamaların her zaman uygulama mağazalarından veya resmi web sitelerinden indirilmesi tavsiye edilir."

Sonraki Haber