Uzmanlık eğitiminde özlük hakkı düzenlemesi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aynı sınavla üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastanelerine yerleşen uzmanlık öğrencilerinin kadro farkından kaynaklanan özlük hakkı eşitsizliklerini ortadan kaldıran düzenlemenin Mecliste kabul edildiğini duyurdu.

Koca, sosyal medya paylaşımıyla Meclisten geçen yasa ile uzmanlık eğitimini Sağlık Bakanlığı kadrosuyla tıp fakültesinde yapanların mecburi hizmet süresinin diğer uzmanların mecburi hizmet süresi düzeyine indiğini belirtti.

"Uzmanlık eğitiminde adalet" başlığıyla düzenlemeye ilişkin bilgiler veren Koca şu ifadeleri kullandı:

"Bakanlığımız veya bağlı kadrolarda tıp, diş hekimliği, yan dal uzmanlık eğitimi yapan asistanlarımızın, eğitimlerini tamamladıklarında, şu an görevlendirme süresi kadar olan ve kuruluşlarımızda yerine getirilen hizmet yükümlülüğü kaldırılmaktadır. Bu asistanlarımızdan artık yüklenme senedi, kefalet senedi alınmayacaktır. Uzmanlık eğitiminde çeşitli sebeplerle başarısız olmaları veya kendi istekleri ile uzmanlık eğitimini bırakmaları durumunda ise hizmet yapma zorunlulukları bulunmayacaktır."

EĞİTİMİ SÜRENLERİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ SONA ERDİ

Mecliste kabul edilen düzenlemeyle hala uzmanlık eğitimi devam edenlerin de hizmet yükümlülüğünün sona erdiğini vurgulayan Koca, şu bilgileri verdi:

"Eğitimleri süresince asistanlarımıza yapılan ödemeler için artık borç çıkarılmayacaktır. Bir önceki uzmanlık eğitimi sınavına girip, akabinde görevden çekilen/çekilmiş sayılanlar, tekrar uzmanlık eğitimi veya yan dal uzmanlık eğitimi programına yerleşmeleri halinde (bir defaya mahsus) beklemeden eğitimlerine başlayabilirler. Asistanlarımız, üniversitelerimizde ve Bakanlığımıza bağlı hastanelerde hakları açısından eşit tutulacaktır. Üniversitelerimizde kadro kısıtlılığı da sorun olmaktan çıkacaktır."

"Sebep ne olursa olsun, eşitsizliklerin yarınımızda yeri yoktur." diyen Koca, "Mecburi hizmet sürelerinde kadro farkından kaynaklanan adaletsizliği ortadan kaldıran; tıpta ana dal, yan dal ve diş hekimliği uzmanlık eğitiminde şartları adil şekilde düzenleyen yeni kanun maddesi için yüce Meclisimize, ortak iradeleri için tüm vekillerimize şükran borçluyuz." ifadesini kullandı.

‘DÜZELTİLECEK ÇOK SORUN VAR’

Sağlık çalışanlarının haber sitesi medikritik.com, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yapılan düzenleme ile Sağlık Bakanlığı kadrosu uzmanlık eğitimi öğrencisi hekimlerin mağduriyeti giderilmiştir. Açıklanacak kontenjanların Sağlık Bakanlığı kadrosu ağırlıkta olacağı öngörülmektedir. Asistan ve uzman hekimlerin daha düzeltilecek çok sorunu vardır. Sağlık Bakanlığı ve TBMM bu düzeltmeleri ne kadar hızlı yaparsa sağlık camiası ve vatandaşlarımız bu süreçten o kadar hızlı fayda görecektir.”

Sonraki Haber