'Kuru üzüm 35 liranın altında olmamalı'

Salihli Ziraat Odası Başkanı Yalvaç, kuru üzüm alım fiyatının 35 liranın altında olmaması çağrısı yaptı. ‘Bağlar sökülür’ diyen Yalvaç, tarımda planlamanın önemine dikkat çekti. Buldan Ziraat Odası Başkanı da çiftçinin yeterli gübre ve ilaç kullanamaması nedeniyle kalite kaybı yaşandığını belirtti.

Üzüm bağlarında hasat başladı, üretici dört gözle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 20 Ağustos’ta açıklayacağı taban fiyatı bekliyor. Manisa Salihli ve Denizli Buldan Ziraat Odası başkanları, girdi maliyetlerinin yüzde 400’ü aştığını belirttiler, fiyatın 35 liranın altında olmamasını istediler.

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, girdi maliyetlerindeki artışı şöyle açıkladı: “DAP gübre geçen yıl 150 lirayken şu an 850 lira. Üre gübre geçen yıl 115 lirayken şu an 675 lira. Mazot geçen yıl 6 lira iken şu an 23 lira, potasa geçen yıl 250 lirayken şu an 1400 lira. Bunun yanında sulamada kullandığımız elektrik faturaları da belimizi büker hale geldi.”

Yalvaç, 20 Ağustos’ta Manisa Ovası’nda Sultaniye kuru üzüm fiyatını açıklayacak olan Cumhurbaşkanına şu çağrıyı yaptı: “7 numaralı üzümün 30 lira, 8 numaralı üzümün 33 lira, 9 numaralı üzümün ise 35 lira olarak açıklanmasını istiyoruz. Ama daha da önemli olan TMO’dan da buğday ve arpada verdiği gibi kilogram başına en az 3 lira prim vermesini istiyoruz. Ancak bu fiyatlar olursa üreticimizin yüzü gülecektir. Altındaki bir rakam ise bağların sökülmesine neden olur.”

‘SORUNLARI PLANLAMA İLE AŞARIZ’

Salihli’de 120 bin dekarda üzüm ekildiğini ifade eden Yalvaç, “Bağlarda üzüm çok ama 3 haftadır havalar çok sıcak gitti, sulama az oldu. Gece gündüz farkı nedeniyle de meyvelerde zarar oldu” dedi.

Çiftçinin çok zor şartlar altında üretim yaptığını ifade eden Yalvaç, şöyle konuştu: “Üretmeye devam etmek istiyorsak devlet, mazot, gübre desteklerini artırmalı. Ama desteklerden önce planlama yapılmalı. İl, ilçe ve köylerde topyekûn bir çalışma yapılıp çiftçi ekimler konusunda yönlendirilmeli. Hangi ürün para ederse çiftçi onu ekiyor şu anda. Bu sefer ürün fazla olduğunda para etmiyor, zarar ediyor çiftçi. Sonraki sene de başka bir ürün ekiyor. Tarımda iyi planlamayla sorunlar çözülür. Çiftçi ne ekeceğini ne kadar ekeceğini ne kadar kazanacağını bilmeli. 5 yıldır bağlar artıyor. Eskiden tütün vardı şimdi tütün yerine çilek ekiliyor. Doğru bir planlamayla bu sorunların çözüleceğine inanıyorum.”

‘YETERLİ GÜBRE KULLANILMADI MEYVELER ZARAR GÖRDÜ’

Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al da Sultaniye çekirdeksiz üzüm hasadının başlamasına rağmen fiyatın açıklanmamasının üreticinin mağduriyetine neden olduğunu belirtti. Havaların fazla sıcak olması nedeniyle üzümde kalite kaybı yaşandığını belirten Al, “Fiyatlardan dolayı çiftçimiz yeterli gübre kullanamadı. Yeterince su yeterince ilaç kullanamadı. Hızla kalite kaybı yaşamaktayız. Üreticilerimizin daha fazla zarar görmemesi için bir an önce üzümü hasat etmesi gerekiyor” dedi.

Üzüm fiyatlarının açıklanmaması nedeniyle piyasada belirsizlik olduğunu da söyleyen Muammer Al, üreticinin kuru üzüm taban fiyatını 28 lira ile 32 lira arasında beklediğini ifade etti.

Sonraki Haber