Vatan için 7 mermi yedim gazi sayılmadım ama… Yine de vatan sağ olsun!

Vücudunda mermi taşıyan da var, şarapnel parçası da. Hatta çeşitli uzuvlarını yitirenler de... Ancak yasa kurbanı bu kahramanlar, hak ettikleri ‘Gazi’lik unvanına bir türlü kavuşamıyor!

Görev süreleri boyunca bölücü terör örgütüyle girilen çatışmalarda vücutlarını siper ettiler. Hemen hepsi çeşitli uzuvlarını yitirdi… Vücutlarının en riskli bölgelerinde şarapnel parçası ve mermilerle yaşama tutunmaya çalışıyorlar. Bu yabancı cisimler vücutlarına yaydığı ağır metallerle pek çok sağlık sorununu tetikliyor. Ancak mevcut yasalarda bulunan yüzde 40 sınırı nedeniyle “Gazi”lik unvanı alamıyorlar. Terörle Mücadele Sırasında Yaralanıp Gazi Sayılmayanlar Derneği Genel Başkanı Ertuğrul Gazi Demir ile yaşadıkları sıkıntıları konuştuk.

  • Sayın Başkan, ‘Gazi’lik unvanı için uzun süredir mücadele ediyorsunuz. Yaklaşık 20 bin üyenizin mağdur olduğunu biliyoruz. Süreci anlatabilir misiniz? Mücadele nasıl başladı?

Terörle mücadele sırasında devletimizin emrinde ve hizmetindeyken vatanımızın bölünmez bütünlüğünü ve bekasını korurken hain teröristlerle girmiş olduğumuz çatışmalarda yaralandık. O günden 2016 yılına kadar bu mermileri bizler vücudumuzda bir onur mücadelesi olarak taşıyorduk ve mutluyduk.

  • Vücudunda şarapnel parçasıyla yaşıyor olmasına rağmen gazilik unvanı alamayan üyeleriniz olduğunu biliyoruz. Bize yaşanan sıkıntıları anlatabilir misiniz?

Vücutlarımızda 30 yıldır şarapnel parçaları ve mermilerle yaşıyoruz. Bunların birçoğu ölüm riski ve sakat bırakma riski bulunan yabancı cisimler olduğu için vücutlarımızdan çıkartılamadı. Bu yabancı cisimler her gün bizleri zehirleyerek öldürüyor. Kanser riski, karaciğer hastalığı, böbrek yetmezliği gibi birçok hastalığı tetikliyor. Bunların her biri Ankara meslek hastalıkları hastanesinde tespit edildi.

  • Niçin gazilik unvanı verilmiyor, aranan şartlar nelerdir? Niçin üyelerinizi bu kapsama dahil etmediler?

TSK Sağlık Yönetmeliği’ne 1950 yılında yazılan 1053 sayılı nizamnameye tabi olduğumuz için en az 100’de 40 uzuv kaybı yaşamadığımız gerekçesiyle bizi gazi saymıyorlar.

‘BUGÜN OLSA YİNE YAPARIM’

  • Sizde en çok iz bırakan üyenizin hikâyesi nedir bize aktarır mısınız?

Çok sayıda iz bırakan üyemiz var var ama Melihşah Aktaş isimli arkadaşımızı anmadan edemeyeceğim. Vatan için 7 mermi yedi. Gazi sayılabilmesi için daha kaç mermi yemeliydi? Bunu kendine sora sora kendisine, ailesine ve devletine ve yaşama küsmüş. Sürekli, “Ben sahipsizim” diyor. Mevcut durumundan ötürü çalışamıyor. Kendisi, “Sağlığımı veren yok. Gençliğimi veren yok. Bari gaziliğimi ver o da yok. Yine de vatan sağ olsun. Bugün olsa vatan için bir 7 mermi daha yerim” diyor.

  • Biliyorsunuz hükümet en son 15 Temmuz Darbe girişimi sonrası gazilik unvanı verdi, bu konu çok eleştirildi hatta gazilik maaşlarını alamadıkları için bazıları bakanlık önünde protesto eylemleri yaptı. Bu durumu ve yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?

15 Temmuz sonrası gaziler arasında çok büyük ayrımcılık yapıldı. Tırnağı dahi çizilene “Gazi” unvanı verdiler. Ama terörle mücadele sırasında yaralanıp kurşun yiyen, mayına basan, şarapnel parçaları ile yaşayan vatan evlatlarını gazilik statüsüne almadılar. 675 sayılı KHK’nın sadece 15 Temmuz darbe girişimi için o gece hastane raporları olanlara yaralanma derecesine bakılmaksızın “Gazi”lik unvanı verildi. Devletimizin tüm imkânlarından faydalanma hakları sağlandı. Tabii ki olsun, olmalı ama mademki bu kadar kolay, terörle mücadele sırasında yaralanmış vatan evlatları bu KHK’dan neden faydalandırılmadı? Neden bu KHK’dan çıkartıldı?

  • TMSY üyelerinin istediği haklar nelerdir?

675 sayılı KHK’da olduğu gibi “Gazi”lik unvanının verilmesi ve gazilik haklarından yararlanmak istiyoruz. Vatanımız için göğsünü hainlerin sıktığı kurşunlara siper etmiş vatan evlatları olarak bunu hak etmediğimizi kimse söyleyemez.

SEÇİM ÖNCESİ VAATLER VERİLİYOR

  • Genel seçimler öncesi size verilen sözler vardı. Hatta bununla ilgili bir yasa tasarısı genel kurula getirilecekti. Süreç nasıl tıkandı?

Genel seçimlerden önce yasa Milli Savunma Bakanlığı ve Aile Bakanlığı tarafından komisyonda görüşüldü. Ne yazık ki bu teklifin çerçevesi ve yardımcı personel sayısı belirli değil bahanesiyle komisyon başkanı tarafından yeniden görüşülerek düzenlenmesi talebiyle iade edildi.

  • 31 Mart Yerel seçimleri öncesi ya da sonrası sizinle ilgili yasanın çıkarılması umudunu taşıyor musunuz?

Her seçim öncesi verilen çeşitli vaatler var. Seçim öncesi ve sonrası için umutluyuz. Çünkü burada büyük bir adaletsizlik var, ayrımcılık var. Canlarını hiçe sayıp mermilere bedenini siper eden vatan evlatlarının gönüllerinin alınması, gönüllerinin okşanması ve onore edilmeleri şarttır. Düşünün 30 yıl olmuş vurulalı. Devletimizin hiçbir kurumu, kişisi, şahsı tarafından “Vuruldunuz. Ne yer ne içersiniz? Sağlık durumunuz nedir?” diye soran olmadı. Biz neyiz? Neden sahipsiz kaldık? Neden unutulduk? Bizi en çok yıkan bu…

  • Bölücü terör örgütleriyle yaşanan son çatışmalarda yaralanan insanlardan derneğinize üye olanlar var mı?

Evet, hala üye olanlar var. Onların da pek tabii ki en doğal hakkı. Bu vatan için bedel ödemiş kahramanlara sahip çıkmalıyız.

  • Çok teşekkür ederim.

Sonraki Haber