Vatan Partisi Çiftçi Bürosu Başkanı Cenk Özdemir: Borçlar silinmeli aynî destek yapılmalı

Bitkisel üretimin yüzde 20’si depremin etkilediği bölgelerde yapılıyor. Büyükbaş hayvan varlığımızın yüzde 12’si, küçükbaş hayvan varlığımızın da yüzde 16’sı burada. Ziraat Mühendisi Cenk Özdemir, üretimin devam ettirilebilmesi için kısa vadede yapılması gerekenleri anlattı.   

Vatan Partisi Merkez Karar Kurulu Üyesi ve Çiftçi Bürosu Başkanı Ziraat Mühendisi Cenk Özdemir, kriz dönemlerinin devletçi ve kamucu anlayışın ne kadar önemli olduğunu hatırlattığını belirtti. “Yem desteği verilme noktasında bile kamunun bu işin üretiminin içinde olması ne kadar iyi olurdu.” diyen Özdemir, kısa dönemde TİGEM işletmelerinin daha fazla değerlendirilmesini önerdi.

HAYVAN SAYISI BİLİNMELİ

Türkiye’de hayvan sayısının bilinmediğini belirten Özdemir, şöyle konuştu: “Bilmediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz. Türkiye’de hayvan sayısı ne yazık ki doğru istatistikler üzerine oturmuyor. Bakanlığın paylaştığı rakama göre Malatya’da yıkılan ve ağır hasarlı ağıl ve ahır sayısı 1462. Telef olan büyükbaş ve küçükbaş olan hayvan sayısı da 7219. Bu sadece Malatya için verilmiş rakam. Depremin ne kadar büyük olduğunu anlamak için rakamlara bakmak lazım. Ülke nüfusunun yüzde 17’sine denk gelen bir depremden bahsediyoruz. Bitkisel üretimin yüzde 20’si depremden etkilenen illerde yapılıyor. Yine büyükbaş hayvan varlığımızın yüzde 12’si, küçükbaş hayvan varlığımızın da yüzde 16’sı bu bölgelerde. Durum tespiti yapıldığında ne kadarlık bir zararımızın olduğu ortaya çıkacak. Ama dediğim gibi ciddi bir değer bunlar.”

ACİL YAPILMASI GEREKENLER

Depremlerde 3.7 milyon hektarlık bir tarım arazisinin etkilendiğini ifade eden Özdemir, “Bölgede 270 bin kayıtlı çiftçimiz yaşıyor. Bu rakam çok önemli. Bu 270 bin kayıtlı çiftçimizden ne kadarı üretime devam edecek durumda. Şu anda bilmiyoruz. Kayıtlı çiftçilerin birçoğunun başka şehirlere göçtüğünü biliyoruz.” dedi.

Kamuculuğun bu dönemde öneminin daha da arttığını ifade eden Özdemir, atılması gereken adımları şöyle sıraladı: “Büyükbaşa 500, küçükbaşa da 50 liralık bir destek var. Bunlara ‘hayır’ demiyoruz. Ama yeterli mi, değil. Destekler maddi değil ayni yapılmalı, bu çok önemli. En önemlisi de borcu olmayan çiftçi yok. Erteleme değil, borçların mutlaka silinmesi lazım. 11 il için 1.5 milyarlık yem desteği söyleniyor. Kısa dönemde yapılması gerekenler mesela TİGEM’ler, çok yakın o bölgeye, insanlar bakamadıkları hayvanlarını emanet olarak bırakmalı. Et ve Süt Kurumu bazı bölgelerde alımlara başladı, mutlaka çiftçinin sütünün alınmasına devam edilmeli. Bunlar somut adımlar. Tarım aletleri ve makineler konusunda ciddi kayıplar olduğunu duyduk. Bunların durum tespitinin de yapılması lazım. Yem çok önemli. Ahırlar ve evler yıkılmış, bunların tekrar yapımını yine devlet üstlenmeli. Bitkisel üretimde de su her zaman bölgede sorundu, şimdi daha büyük sorun olabilir. Alt yapılarda sıkıntı olabilir, bunların da acilen onarılması gerekiyor. Çiftçiyi tekrar üretime çevirmemiz şart.”

DEPREM YARAYA TUZ BASTI

Cenk Özdemir, tarımın temel sorunlarının artık çözülmesi gerektiğine de dikkat çekerek, “Sorunlar olduğu gibi duruyor. Bu sorunları çözmediğimiz için aslında biz bu doğal afetleri daha ağır geçiriyoruz. Tarımsal arazilerin üzerine kurulmuş şehirlerimiz bakın ne hale geldi. Köylerden kente göçü ters çevirmeyi konuşurken deprem bu yaraya biraz daha tuz bastı. Örgütlenme ile devletçi ve kamucu anlayışla sorunları daha rahat çözebiliriz.

Devlet vardır ve her şeyden öte Türk milleti vardır. Bu deprem bir milat olacak. Bundan ders çıkarmamız lazım. Kriz dönemlerinde bu tür olayların devletçi ve kamucu anlayışın ne kadar önemli olduğunu hatırlatması gerekir. En önemli ders bu.” diye konuştu.

Sonraki Haber