Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Korkmazcan: Mehmetçiğe kurşun sıkanlar yasal da değil meşru da değil!

Korkmazcan, 'HDP, ABD'nin Türkiye'ye karşı savaşında bir araç. Türkiye'nin terörle mücadelesinde kesin başarı isteniyorsa HDP'nin kapatılma süreci hızlandırılmalı.' dedi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki Ak Parti heyetinin Anayasa değişikliği gündemli HDP ziyaretinin yankıları sürüyor. Konu kamuoyunda yeni tartışmalar açarken Ak Parti içindeki çeşitli isimlerden açıklamalar geldi. Farklı farklı yaklaşımlar kafa karıştırdı. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı aynı zamanda HDP Kapatılsın Platformu Başkanı olan eski TBMM Başkanvekili Hasan Korkmazcan, Türkiye’ye yönelen tehditlere ve teröre karşı, sistem içi davranma alışkanlıklarından vazgeçme uyarısı yaptı. Korkmazcan, kafa karıştıran yaklaşımları “HDP konusunda tereddütleri olanların bilinçsiz bir mücadele içinde oldukları görünüyor.” sözleriyle değerlendirdi.

‘DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR’

Adalet Bakanı Bozdağ, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın Anayasa değişikliği kapsamında 2 Ekim’de HDP'ye yaptığı ziyaret tepki çekti. Ak Parti’den tepkilere gelen yanıtlar ise farklılık gösterdi. TBMM çatısı altında HDP'yle ortak hiçbir çalışma yapmayan, Togg'un banttan indirilmesi gibi, her kesimden temsilcilerin çağrıldığı törenlere davet etmeyen Ak Parti'de bazı isimler 'Gitmememiz abes' yorumu yaptı. HDP'ye fırsat verilmesi gerektiğini savunanlar da oldu.

PKK'NIN SİYASİ KOLUNA 'LEGAL' DEDİ

Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri “HDP’ye gidilmesi değil, gidilmemesi abestir. Legal bir parti. Anayasa değişikliği için desteğine ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı. MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, “Diyaloğa gerekçe üretmek daha iyi. Yeter ki HDP fırsatları bu kez ıskalamasın.” dedi. Cevheri ve Miroğlu gibi isimlerin demeçleri ‘HDP’ye yönelik yumuşak politika izlenmesi isteği’ olarak yorumlandı. Kulislerden edinilen bilgilere göre ise Ak Parti içinde ‘yumuşak politika’ taraftarları olsa da şimdilik baskın eğilim HDP’ye karşı mevcut tutumu sürdürmek. Öte yandan MHP’nin HDP ziyaretinden bilgisinin olmadığı iddia edildi. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin de bugünkü grup toplantısında meseleye değineceği öne sürüldü.

Eski milletvekili Mehmet Metiner de Ak Parti’den HDP’ye yapılan her eleştirinin bu fotoğrafa çarpıp geri döneceğini belirterek “HDP ile diyalog-işbirliği içine girmek şayet, 'Türkiye Yüzyılı' vizyonunun bir gereği ise, o vakit HDP’yi PKK ile bir tutup eleştirmek, dahası HDP ile diyalog-işbirliği halinde olan başkalarını suçlamak doğru olur mu?” diye sordu.

HDP'ye ziyarette Ak Parti heyetinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve
Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yer aldı.

‘USULİ GÖRÜŞME’ VURGUSU

Grup Başkanvekili Bülent Turan ise usuli bir ziyaret olduğunu duyurdu. Başörtüsü meselesi dışında bir anlam yüklemenin yanlış olacağını belirten Turan, “Görüşmeseydik, ‘Başörtüsüyle ilgili değişiklikte samimi değilsiniz’ derlerdi bize. ‘Niye tüm gruplarla konuşmuyorsunuz?’ derlerdi. HDP ile ilgili duruş ve tavrı net olan bir partiyiz. Mesele, grubu olan partilerle usuli süreçleri görüşmek.” cümlelerini kurdu. İsmail Saymaz’a konuşan Turan “HDP ile görüşmeye devam edecek misiniz?” sorusuna “Teknik olarak ihtiyaç olan her konuyu Mecliste grubu olan her partiyle görüşürüz, görüşmeliyiz.” yanıtını verdi.

SOYLU: PKK'NIN PARTİSİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da konudan bağımsız olarak Şırnak’ta HDP’ye yüklendi: “Yıllardır 'PKK'nın partisi' diyoruz alınmıyorlar, utanmıyorlar, itiraz da etmiyorlar. ‘Hayır öyle değiliz’ demiyorlar. Bilakis her platformda savunuyorlar. Hâlâ utanmadan Diyarbakır, Şırnak, Cizre sokaklarında geziyorlar. Hâlâ utanmadan PKK elebaşına özgürlük istiyorlar. Hâlâ utanmadan PKK için eleman istiyorlar. Çocukların dağa gitmesine aracılık ediyorlar. Ankara'da güya siyaset yapıyorlar, Mecliste el kaldırıyorlar.”

‘BİLİNÇSİZ MÜCADELE OLMAZ’

Tartışmaları değerlendiren Hasan Korkmazcan, HDP’nin terör örgütü PKK’nın siyasi ayağı olduğunu hatırlattı. “HDP’ye adım atanlar ya da oradan bir beklenti içinde olanlar Amerika’nın Türkiye’ye açtığı savaşın farkına varmayanlardır. Çünkü muhatap aldıkları, bu savaştaki bir araçtır.” diye konuştu.

Korkmazcan tartışmaları şöyle ele aldı: “HDP’yi ikna etseniz ne olacak, etmeseniz ne olacak? Amerika’nın Kandil vasıtasıyla yolladığı mesaj ne ise sonuç o olacak. HDP kendi özgür iradesi olan bir grup değil ki muhatap alınıyor. Muhalefet de bu yanlışı yapıyor. Türkiye’ye yönelen tehditlere ve onun bir unsuru olan teröre karşı bilinçsiz mücadele olmaz. HDP konusunda tereddütleri olanların bilinçsiz bir mücadele içinde oldukları görülüyor. Kimileri de kasıtlı olarak bilinçliymiş gibi davranıyor. HDP’ye yaklaşımdaki tereddüt hali, tehdidin kaynağını doğru tespit edememenin yarattığı sancılardandır. Sistem içi davranma alışkanlıklarından vazgeçemeyenler, Mehmetçiğin, polisin, güvenlik korucularının canı pahasına ortaya koyulan başarıların kesin sonuca ulaşmasını geciktirmektedirler. Başta Diyarbakır Anaları olmak üzere halkın topyekün sergilediği kararlılığa sahip çıkamamaktadırlar. Bir kez daha hatırlatıyoruz. PKK’nın siyasi ayağı HDP derhal kapatılmalıdır.”

HAZİNE YARDIMINA TEDBİR KONULMALI

Korkmazcan Anayasa Mahkemesinin HDP'nin kapatılması davasında ek delillere ilişkin verilen 30 gün ek süreyi de hatırlattı. HDP'nin 26 Kasım’a kadar zaman kazandığını, davanın uzatılmasının güç toplamalarına yaradığını vurgulayan Korkmazcan, Hazine yardımlarına da dikkat çekti. HDP’ye verilen Hazine yardımına tedbir konulmasını isteyen Korkmazcan “Anayasa Mahkemesi yasaların öngördüğü tedbir kararlarını almadığı için milli bütçeden yüz milyonlarca lira Mehmetçik’e kurşun olacak mecralara dökülmektedir. Anayasa Mahkemesi hukukun gereklerini erteleyerek hukuk devleti içinde kendi kurumsal yerini tartışmalı hale getirmiştir.” dedi.

Bütçede seçim öncesinde HDP'ye 539,5 milyon lira Hazine yardımı yapılması öngörülüyor.

Sonraki Haber