Vatan Partisi İşçi-Sendika Bürosu uyardı: İşçi haklarına dört darbe!
İstihdam paketi ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler birçok haktan mahrum kalacak. Kısmi çalışma ile kıdem tazminatı tutarı düşecek. 25 yaş altı kısmi çalışanın emeklilik gün hakkı elinden alınacak. Kaçak çalıştırılanlar ücret dışında geçmiş alacaklar için hak talep edemeyecek
TBMM Başkanlığı'na sunulan istihdam paketinde işçi hakları törpülenirken, işverenlere tanınan destek süreleri uzatılıyor. Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Yıldırım Koç, Aydınlık'a yaptığı açıklamada pakette yer alan yasa maddelerinde dört önemli konuda işçiler adına ciddi hak kayıplarının öngörüldüğünü bildirdi.
Söz konusu kanun teklifi maddelerini inceleyen Yıldırım Koç, "Kanun teklifindeki 28. madde belirsiz süreli iş sözleşmelerini 25 yaş altı ve 50 yaş üstü için koşulsuz olarak kullanma imkanı tanıyor. Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu'nun 2018 yılındaki kararına göre, belirli süreli iş sözleşmeleri kendiliğinden sona erdiğinde, işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, iş güvencesi ve işe iade davası açma hakları yoktur. Eğer bu yasa maddesi kabul edilirse ilk olarak 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için bu haklar ortadan kaldırılacaktır" dedi.
KIDEMİN ETRAFINDAN DOLANIYORLAR
Kanun teklifinin 16. maddesine dikkat çeken Yıldırım Koç, "Bu madde tam süreli çalışan işçilerin kısmi süreli çalışmaya geçisini teşvik ediyor. Bu konuda bir vergi indirimi öngörülmüş. Bu çok tehlikeli bir düzenleme. İşçi işten ayrılırken kıdem tazminatı son ücreti üzerinden hesaplanıyor. Eğer ücreti bir ay önce artsa bile bütün kıdem yeni ücretten olur. Ama kısmi süreli olup ücret yarı yarıya düşürülmüş ise işten ayrılırken kıdem tüm kıdem için düşük ücretten hesaplanıyor" uyarısı yaptı. Üçüncü sakıncalı unsur olarak 32. maddeye dikkat çeken Yıldırım Koç, "Burada 25 yaşından küçük işçiler ayda 10 günden az çalışıyorlarsa bunlar için sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ve hastalık sigortası yatıyor. Emeklilik hakkı prim günü yatmadığı için bu süre için yaşlılık emekli hakkını yok etmiş oluyor. Sigorta başlangıcından da sayılmıyor. Genç işçilerin emeklilik hakkına darbe indirmiş oluyor" ifadelerini kullandı
KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRANA ÖDÜL
Madde 8'in ise; kaçak çalışan işçilerin, işveren tarafından kaçak çalıştırıldıklarının kabul edilmesi halinde işverene hiçbir ceza verilmemesini öngördüğünü belirten Yıldırım Koç, şunları söyledi: "Kaçak işçi çalıştırdığı için geçmişte verilen teşvikler de iptal olmuyor. Kaçak çalışan işçi geçmiş döneme ait hiçbir hak talep edemiyor. Bu sekizinci madde ile kaçak çalıştırılan işçiler, işveren kabul ederse, işverene hiçbir ceza verilmiyor. İşçilere, ücret alacağı hakkı hariç diğer prim vs. gibi hiçbir hakkı tanımıyor. Bu dört temel madde nedeniyle bu kanun teklifi işçi haklarına darbe indiriyor. İşverenlere uygulanan desteklerin süreleri ise uzatılıyor. Bu kanun teklifi işçi haklarına yönelik çok ciddi bir saldırıdır. Vatan Partisi olarak işçi haklarını korumaya sendika ve işçilerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz."