Vatan Partisi Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Mehmet Cengiz'i kaybettik!

Vatan Partisi Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Mehmet Cengiz yaşamını yitirdi. Cengiz, fedakarlığı, çalışkanlığı, kararlılığı, öğreticiliği, esprileriyle herkesin hayatında yer etmiş önemli bir dava adamıydı.

Vatan Partisi Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Mehmet Cengiz

Vatan Partisi liderlerinden, Merkez Disiplin Kurulu Başkanı, yarım asırlık devrimci, büyük dava adamı ve avukatların, hukuk savaşlarının öncüsü Avukat Mehmet Cengiz yaşamını yitirdi.

FETÖ ile mücadelede en ön saftaydı. Silivri'deki Ergenekon kumpasında FETÖ'cü hakim savcılardan hesap sordu. Silivri'de önce avukat, sonra sanık oldu. Sivas katliamı davasında, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy ve Ahmet Taner Kışlalı’nın katline ilişkin davalarda müdahil vekilliği yaptı. Asit kuyuları ve Maraş katliamı davalarının da avukatıydı.

AİHM'DE ERMENİ SOYKIRIMI YALANIYLA SAVAŞTI

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görülen Perinçek-İsviçre Davasında Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in avukatlığını yapan Mehmet Cengiz'in, AİHM'deki tarihi konuşması da halen hafızalardaki yerini koruyor.

Vatan Partisi'nden yapılan açıklamada "Vatan Partisi Merkez Disiplin Kurulu Başkanımız, Fedakarlığı, çalışkanlığı, kararlılığı, öğreticiliği, güler yüzlülüğü ve neşesiyle herkesin hayatında yer etmiş büyük dava adamı Av. Mehmet Cengiz'i kaybettik. Kendisine Allah’tan rahmet; ailesine, partimize ve milletimize başsağlığı diliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

MEHMET CENGİZ KİMDİR?

1949 yılında Konya’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.

OKURKEN İŞÇİLİK YAPTI

Üniversite öğrenciliği yıllarında öğrenimini sürdürürken işçi olarak çalıştı. İşçi örgütlenmelerinde görev aldı. Sendikacılık yaptı.

HER DARBEDE TUTUKLANDI

12 Mart 1971 darbesinden sonra tutuklandı. 3 yıl tutuklu kaldı. 1975 yılında avukatlık yapmaya başladı. Çeşitli sendikalarda Hukuk Müşaviri olarak görev yaptı.

Ocak 1980 darbesinden sonra yeniden tutuklandı. TİKP Davasından yargılandı. Yaklaşık 3 yıl daha tutuklu kaldı.1994-1998 yıllarında Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkez yöneticiliğine seçildi ve Genel Sekreterlik görevini yürüttü.

Kamu emekçilerinin sendikal örgütlenmelerine ilişkin davalarda aktif rol aldı. Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı kurucusu.

Bu vakfın yönetim kurulu üyeliğini yürüttü.2000-2002 döneminde Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Gazete ve dergilerde makale ve araştırmaları, hukuki konularda çeşitli kitapları yayımlandı. Son olarak da “Ermeni Sorunu” ve “Kıbrıs Sorunu”na ilişkin araştırmaları iki ayrı kitap olarak yayımlandı.

Sonraki Haber