Vatan Partisi ulaşım zamlarını protesto etti: ‘İstanbul’u bitirdiniz biz çözeriz’

İl Başkanı Özkan, İstanbul’daki ulaşım zammının sorumlusunun AK Parti hükûmeti ve aynı ekonomi politikalarını savunan CHP’li İBB olduğunu söyledi.

Vatan Partisi İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılan ulaşım zamlarına karşı basın açıklaması düzenledi. İstanbul İl Başkanı İbrahim Okan Özkan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve geldiği günden beri verdiği hiçbir sözü yerine getirmediğini ifade etti. Zamlara ve krize neden olan ekonomi programında AK Parti ve CHP’nin ortaklaştığını belirten Özkan, partisinin çözümlerini duyurdu.

Eylemde, “Kaynaklar Ranta Değil Halka”, “Hükümetin Akaryakıt Zammı, İBB’nin Ulaşım Zammı Geri Alınsın!”, “Böyle Gitmez! Halkı Ezen Zam Sistemine Son”, “Ekonomik Krizin Yükünü Halka Yıkamazsınız!” dövizleri taşındı. Grup, “Ulaşım zamları geri çekilsin”, “Zamda yarışma hizmette yarış” sloganları attı. Özkan’ın açıklamasında öne çıkan vurgular şunlar:

“Her yeni güne AK Parti Hükümetinin zamlarıyla uyanırken CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi de boş durmuyor. İBB ulaşıma %52 zam yaptı. Tam bilet 9,90'dan 15 TL'ye, öğrenci bileti 4,83'ten 7,32 TL'ye yükseldi. Metrobüs ücretleri 22,5 TL oldu. Tam aylık abonman ücreti 777 liradan 1177 liraya, öğrenci aylık abonman ücreti ise 140 liradan 212 liraya çıktı.

'SUÇ MU İŞLEDİLER DE ULAŞIMI ENGELLİYORSUNUZ'

“T. C. Anayasası Madde 23 diyor ki, ‘Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.’ Halk suç işledi de ulaşım hürriyetini zamlarla mı engelliyorsunuz?

“Merkezi yönetim de yerel yönetimler de halka hizmet için vardır. Asgari ücrete zam geliyor, Hükümet vergileri bindiriyor, belediyeler ulaşım başta olmak üzere zam için fırsat kolluyor. Böyle gitmez!”

İMAMOĞLU’NUN SEÇİM YALANLARI

Özkan, İBB Başkanı İmamoğlu'nun 2019 seçimlerindeki hayata geçmeyen vaatlerini hatırlattı: “12 yaş altı her çocuğa ulaşım ücretsiz olacaktı. Oldu mu? Hayır. YALAN! İlk yarım saat içerisinde yapılan aktarmalar ücretsiz olacaktı. Oldu mu? Hayır. YALAN! CHP'nin bütün belediyelerinde öğrenciler için toplu taşıma ücretsiz olacaktı. Oldu mu? Hayır. YALAN! Kendilerine İbrahim Tatlıses'in 'Yalan' şarkısını armağan ediyoruz. O şarkıda bile bu kadar ‘Yalan’ geçmiyordur.

ZAMLARDAN İKİSİ DE SORUMLU

“CHP'ye niye çatıyorsun, iktidarın ekonomi politikası kötü’, diyenler var. CHP, bugün iktidarda olsaydı, aynı ekonomi politikasını uygulayacaktı. Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in ekonomi politikasını sonuna kadar destekleyen bir muhalefet var karşımızda. CHP de Avrupa'dan, Amerika’dan borç para bulmaya çalışacak, ekonomik krizin faturasını halkın sırtına yükleyecekti. Sayın İmamoğlu, Londra’da Sevr Antlaşmasının mimarı Chatham House’a, Sayın Kılıçdaroğlu ABD’ye hamburger yemeye boşuna gitmedi.”

İbrahim Okan Özkan, zamların sorumlusunun tek başına İBB olmadığını, ekonomide CHP ile aynı yolu tutmaya başlayan AK Parti hükümetinin zam dalgasının esas sorumlusu olduğunu dile getirdi. Özkan, Ekonomik krizin yükünü işçinin, köylünün, emeklinin, esnafın, sanayicinin sırtına yükleyen zamların sorumlusu AK Parti Hükümetine şu çağrıları yaptı:

ULAŞIM ZAMLARINA 3 ÇÖZÜM

“Akaryakıta getirilen ÖTV zammı derhal geri alınmalıdır!

17 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla akaryakıttaki ÖTV miktarı litre başına 5 lira arttırıldı. Akaryakıta gelen zam iğneden ipliğe her malın ederini yükseltmektedir. Bu nedenle dar gelirlilerin yaşamı daha da zorlaşmaktadır.”

“Enerjinin üretimi, iletimi ve dağıtımı derhal kamulaştırılmalıdır!

Türkiye’nin önde gelen petrol rafineri şirketleri TÜPRAŞ, SOCAR’a bağlı STAR Rafineri ve ATAŞ Rafineri kamulaştırılmalıdır. Akaryakıtı dışarıdan dövizle almaktayız. Bu nedenle döviz arttıkça akaryakıt da pahalanmaktadır. Tükettiğimiz enerjinin çoğunu aldığımız Rusya, Ukrayna savaşı başladığından beri Türkiye’ye yüzde 30 indirimli petrol satmaktadır. Peki, bu yüzde otuzluk indirim, benzin ve mazot pompalarına yansıyor mu? Hayır! Bu indirim, özelleştirilen petrol şirketlerinin cebine kâr olarak girmektedir.”

“İran’la, Suriye’yle, Irak’la anlaşmalar yapılmalı, ucuz petrol ve ucuz doğal gaz alınmalıdır!

Türkiye’nin komşularında petrol zenginliği yatıyor. Ancak AK Parti Hükümeti İran’la mezhep çatışmasından, Suriye’yle Beşar Esad düşmanlığından, Irak’la ABD korkusundan ötürü fırsatları kaçırıyor. Emperyalizme bağımlı enerji politikasından vazgeçin artık!

ZOR AMA GERÇEKÇİ

“Vatan Partisi olarak hem AK Parti Hükümetine hem de CHP yönetimindeki İBB’ye çözümlerimizi sunuyoruz. Bu çözümler uygulanması zor gibi gözüken ancak gerçekçi ve kesin çözümlerdir. Vatandaşlarımıza çağrımızdır! Boş vaatlere sığınan sistem partilerine kanmayın, gelin düzenbazların düzenini, yalancıların yalanını Vatan Partisi önderliğinde başlarına yıkalım.”

‘YA İSTANBUL’U YÖNETİN YA KOLTUĞU İŞGAL ETMEYİN’

İbrahim Okan Özkan, İmamoğlu’nun, İstanbul’u ilgilendiren her önemli durumda ortadan kaybolduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: “UKOME’nin ulaşım zammını tartıştığı sırada nerede? Elazığ ve Tunceli turunda. Sayın İmamoğlu’na çağrı yapıyoruz: “Ya İstanbul’da durup İstanbul’u yönetin ya da o koltuğu daha fazla işgal etmeyin! İstanbul’u sel alır yoksunuz, kar kıyamet olur kapalı kapılar ardında yemek yersiniz. İstanbullu sizin umursamazlığınızdan bıktı.

‘Zaten benim amacım başka, İBB Başkanlığı bahane’ diyorsanız da yanlış yerdesiniz Sayın İmamoğlu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, CHP Genel Başkanlığına zıplama tahtası değildir.”

Sonraki Haber