Vatan Partisi ‘Yeni Dünya’nın öncülüğünü yapıyor
Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu’nun dünya çapında düzenlediği çevrimiçi sempozyum bugün yapılacak. “Yeni Uluslararası Düzen” (New International Order - NINTO) başlığıyla duyurulan sempozyumda 25 ülkeden 40 devlet yöneticisi ve uzmanlar yer alıyor.
Etkinliğin açılış konuşmasını Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek yapacak. Bugün Türkiye saati ile 09.00’da başlayacak ve gün boyu devam edecek olan sempozyumun sunumları İngilizce olacak ve Youtube’tan da canlı yayınlanacak.
Bu büyük organizasyonun katılımcıları, gazetemize konuştu. Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Prof. Dr. Semih Koray, gazetemizin sorularını yanıtladı.
Yapılacak olan Yeni Uluslararası Düzen Sempozyumu hangi ihtiyaç doğrultusunda hazırlandı?
ABD hegemonyasına hizmet eden neoliberal uluslararası düzen işlerliğini yitirmiş durumdadır. Bütün dünyada her ülkenin kendi gelişmesi açısından yararlanabileceği bir işbirliği ve dayanışmayı olanaklı kılacak yeni ve adil bir uluslararası düzen arayışı söz konusudur. Bu arayışın ortak zeminini emperyalist hegemonya karşıtlığı oluşturuyor. ABD hegemonyası, Ezilen ve Gelişen Dünya ülkelerinin yanı sıra, gelişmiş kapitalist ülkeleri de hedef alıyor. Onun için hegemonya karşıtlığı geniş bir yelpazeyi kapsıyor ve geniş bir çeşitlilik gösteriyor. Değişik ülke ve siyasal güçlerin bu mücadeleler içinde edindikleri deneyimleri paylaşmalarını sağlayacak bir etkileşim zeminine ihtiyaç var. Yeni Uluslararası Düzen Sempozyumu, böyle bir ortak zemini oluşturma hedefiyle düzenlenmektedir.
Adil bir uluslararası düzenin temel ilkeleri geçen yüzyılın bağımsızlık, kurtuluş ve devrim mücadeleleri içinde en duru ifadesini “barış içinde yaşamanın beş ilkesi”nde bulmuştur. Ancak bu temel ilkelerin dünyaya egemen hale getirilmesi, öncelikle emperyalist hegemonyanın geriletilip ortadan kaldırılmasını gerektirmektedir. Sempozyumumuz, ABD’nin hegemonya gücünü pekiştirmek amacıyla neoliberal dünya düzenini yeniden canlandırma girişimlerini sahneye koymaya çalıştığı bir ortamda toplanmaktadır. Toplantının ana konularından birini bu baskı, dayatma ve zora dayalı girişimleri ortak mücadeleyle boşa çıkartmanın yollarının aranması oluşturacaktır.
Sempozyumda ne hedefleniyor?
Bu sempozyum Yeni Uluslararası Düzen Girişimi’nin bir ilk adımı olarak tasarlanmıştır. Sempozyumda şekillenmiş bir gündemin öne çıkan başlıkları üstünde yoğunlaşmaktan çok, üstünde birlikte çalışılıp mücadelesi verilecek bir ortak gündemin oluşturulmasını hedeflenmektedir. Ezilen ve Gelişen Dünya’nın stratejik birlikteliğini oluşturmanın ortak zeminini belirlemek ve bu zemini inşa etmek, aynı zamanda farklı ülkeler arasında zengin ve verimli iletişim kanallarının açılmasının gerekli kılmaktadır. Hegemonyaya hem maruz kalan, ama aynı zamanda hegemonyanın bir parçasını oluşturan ABD dışındaki gelişmiş kapitalist ülkelerin de hegemonyaya karşı konuşlanmalarını sağlamak önem taşımaktadır. Bu alanda başarı da etkili iletişim ve etkileşim kanallarının oluşturulmasına bağlıdır.
Hakça bir düzenin dünyamıza egemen kılınması, aynı zamanda böyle bir düzeni sürdürülebilir kılacak uluslararası kurum, mekanizma ve dayanakların tasarlanarak oluşturulması sayesinde gerçekleştirilebilir. Hem hegemonyaya karşı mücadele, hem de daha uzun erimde uluslararası kurumlaşmada başarı için, devletlerarası ilişkilerin yanı sıra, halktan halka ilişkilerin kurulması da gereklidir ve önemli bir rol oynamaya adaydır. Sempozyumun hedefi böyle bir ilişkiler ağının kurulup süreklileştirilmesidir.
Sempozyumdan çıkacak sonuçlar ileriki dönem için neler yaratacak?
Sempozyumun bizlere ve bütün katılımcılara yeni ufuklar açması, ele alınan sorunsalın daha derinden kavranmasına hizmet etmesi, katılımcılar arasında ortak bir anlayışın yanı sıra dayanışma ve mücadele ruhunu güçlendirmesi hedeflenmektedir. Ama ne sempozyumda ele alınan konular tek atımda çözüme kavuşturulabilir, ne de bu uğurda verilecek mücadele tek atımda sonuca ulaştırılabilir. Bu sempozyumun yaratacağı birikimden ancak bu etkinlikle oluşturulan düzlemin kalıcılaştırılmasıyla etkin bir biçimde yararlanmak mümkün olacaktır. Bizler, Vatan Partisi’nin “paylaşarak gelişme” yaklaşımını burada da uygulamaya koyarak, sempozyumun örütbağ sitesi de dâhil olmak üzere yarattığı düzlemi birlikte yönetip geliştireceğimiz bir uluslararası Yeni Uluslararası Düzen İnisiyatifi’ne dönüştürmeyi amaçlıyoruz.
‘YENİ DÜNYA’NIN GENÇ ÖNCÜLERİ
Sempozyumun beşinci oturumu, tamamen gençlik konuşmacılarından oluşuyor. Vatan Partisi Öncü Gençlik adına bir sunum yapacak olan Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Işıkgün Akfırat, bu oturuma dair görüşlerini “Birçok uluslararası toplantıda enine boyuna dünyamızın geleceği tartışılıyor, ancak o geleceğin en büyük hissedarı olan gençlik adına bir konuşmacı neredeyse hiç olmuyor. Yeni Uluslararası Düzen Sempozyumu, ayrıca bir gençlik oturumuna yer vermesiyle de benzeri toplantılardan ayrılıyor” diyerek paylaştı. Dünya Anti-Emperyalist Gençlik Birliği’nin Genel Sekreterliğini de yürüten Akfırat, “Burada sadece bir akademik toplantı yapmayacağız. Emperyalizmin yenilmesi için önce cephede mücadele eden ve yeni uluslararası düzenin kuruluşuna bilfiil katılacak genç öncülerin ortak mücadelesine dair de bir ufuk ve çerçeve çizeceğiz.” dedi. Gençlik oturumunda, “canavarın kalbi” ABD’den, Peron’un ülkesi Arjantin’den, Doğu Asya’nın Atatürk’ü Mucibur Rahman’ın memleketi Bangladeş’ten, Avrupa’nın “tarafsız hakemi” İsviçre’den, İsrail zulmüne karşı yıllardır direnen Filistin’den ve ABD’nin stratejik düşmanı komşumuz Rusya’dan gençlik önderleri sunumlar yapacaklar.
KİMLER KATILIYOR?
Etkinliğe 25 ülkeden 40 hükümet temsilcisi ve uzman katılıyor. Katılımcılar arasında: Çin Komünist Partisi Merkez Komite Uluslararası Bürosundan Zheng Dongchao, Avrasyacılığın önemli isimlerinden Rus uzman Aleksandr Dugin, Suriye’den Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Bessam Abu Abdullah, Pakistanlı senatör Mushahid Hussain Sayed, Rauf Denktaş'ın gezici büyükelçisi Hüseyin Macit Yusuf, Filistin Ulusal Meclisi'nden Abdullah Abdullah bulunuyor.