Vatan Partisi yöneticileri muhtarlarla buluştu: Çiftçi iflasın eşiğinde

Balıkesirli köy muhtarları, girdi maliyetleri ve plansız üretim nedeniyle bu yıl tarımsal üretimde büyük sorunlar yaşandığını belirttiler, kuraklık nedeniyle yaşanan su sıkıntısının çözülmesini talep ettiler

Vatan Partisi Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak ve İl yöneticisi Ramazan Erişen, Altıeylül Muhtarlar Derneği’ni ziyaret etti. Görüşmeye Dernek Başkanı ve Orhanlı Köyü Muhtarı Halis Cemal Albayrak ile 19 köy muhtarı katıldı.

Görüşmede köylerin ve çiftçilerin sorunları konuşuldu. Muhtarlar, tarımsal üretimde yaşanan sorunları anlattılar. Girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirten muhtarlar, sorunları ve çözüm önerilerini şöyle sıraladılar:

‘SULAMA SİSTEMLERİ KURULMALI’

“Girdi maliyetleri çok yüksek. Traktör ve diğer tarım aletleri pahalı. Öz sermaye olmadan, sıfırdan çiftçilik yapılamıyor. Bu sene domatesler tarlada kaldı, zarar büyük. Domatese verilen fiyat, işçi maliyetlerini bile karşılamadı. Kredi faizlerinin yüksek olması, yatırımı ve üretimi olumsuz etkiliyor.

"Hububatta dış alım sınırlandırılsın. Yer altı sulama sisteminin kurulması şart. 20 senedir verilen sözler tutulmadı. Yağmurların azalmasıyla su sorunu yaşanıyor, tarım alanlarına yeterince su verilmiyor. Su kaybının önlenmesi için tedbirlerin alınması gerekiyor. Çiftçi, borçlarından dolayı iflasın eşiğine geldi.”

‘ÇİFTÇİYE KAYNAK VAR’

Vatan Partisi Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak, parti olarak çözümlerinin hazır olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Çiftçimizin banka borçları, üretime devam edebilmeleri için yeniden yapılandırılmalıdır. Hükümet kaynaklar yetersiz diyor ama biz Vatan Partisi olarak Türkiye’nin kaynak üretme fırsatlarının olduğunu görüyoruz. Yabancı bankalar başta olmak üzere bankaların olağanüstü faiz geliri ve kârlarından alınan kurumlar vergisi artırılmalıdır.

"Türk vatandaşlarına ait olan ve yurtdışındaki bankalarda bulunan 500 milyar dolar, Türkiye'ye yatırım amacıyla getirilmelidir. Buralardan elde edilecek kaynağın bir kısmıyla yer altı sulama sistemleri yaygınlaştırılabilir. Kaynak bulmak, üreticiyi desteklemek ve verimliliği artıracak altyapıyı sağlamak, hükümetin görevidir. Vatan Partisi bu becerilere sahip olan, iktidara aday partidir.

‘ÜRETİCİ YÖNETEN OLACAK’

“Çiftçiye ve besiciye, düşük faizli kredi, ucuz mazot, ucuz gübre, ucuz tarım ilacı, ucuz tarım aleti, ucuz ve sağlıklı tohum ve damızlık sağlanmalıdır. Tarım desteklerinin ve kredilerinin amaca uygun kullanılması için gerekli önlemler alınmalıdır.

"Çiftçiye üretimi özendiren taban fiyat verilmelidir. Tarıma destek siyasetleri bir yıl öncesinden ilan edilmelidir. Türkiye’de yeterince üretilen malların dışalımına son verilmelidir. Yabancıya toprak satışını serbest bırakan kanun kaldırılmalıdır. Vatan Partisi, üreticileri yöneten yapmak için görev başındadır.”

Görüşmede Türkiye’nin toprak bütünlüğünü koruyabilmesi için ABD-İsrail saldırganlığına karşı Suriye hükümetine elini uzatması ve bölge ülkeleriyle işbirliği yapması gerektiği de konuşuldu. Görüşmenin ardından muhtarlara Vatan Partisi’nin Milli Devlet Bildirgesi dağıtıldı.

ÜRETİM DÖNEMİ ÖNCESİ TARIM DESTEK MODELİ

AYDINLIK / İZMİR

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 2024 yılı Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Destekleme Modelinin hedefi “Türkiye’nin tarım sektörüne yenilikler getirerek sürdürülebilir üretimi desteklemek” olarak belirlendi.

Sözleşmeli Tarım, Üretim Planlaması ve Tarsim gibi konuları içeren yeni model, üretim döneminden öncesine denk gelen yılın son çeyreğinde İzmir’in Kiraz ve Beydağ ilçelerinde düzenlenen toplantılarda üreticilere tanıtıldı. Toplantılara, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileriyle teknik personeller, Tarsim yetkilisi, üretici birlikleri temsilcileri katıldı.

Yeni destekleme modeli, üreticilere 3 yıllık dönemler halinde açıklanacak destek ödemeleriyle planlama imkânı sunuyor. Hayvancılık Destekleme Modeli kapsamında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği yetiştiriciliği gibi faaliyetler desteklenecek. Temel destek tutarlarının yanı sıra, aile işletmeleri, genç ve kadın üreticiler gibi belirli kriterleri sağlayan yetiştiricilere ilave destekler sağlanacak.

ÖNCELİKLİ ALANLAR

Hayvancılıkta ürün geliştirme destekleri kapsamında çiğ süt, besilik erkek sığır ve tiftik üretimi gibi alanlar ön planda olacak. Belirlenen temel destek tutarlarına ek olarak, kendi soğutma tankını kullanan, örgütler aracılığıyla pazarlama yapan veya sözleşmeli üretim gibi verimlilik kriterlerine sahip işletmelere ek destek sağlanacak.

Bitkisel Üretim Destekleme Modelinde tarımsal destekler ilk kez üretim dönemi öncesinde açıklandı.

Destek kararları 3 yıllık dönemlerle belirlendi. Üreticilere verilen destekler; temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri olmak üzere üç ana başlıkta toplandı. Kategorilere ayrılan ürünler için belirlenen destek katsayılarıyla, üreticilere destek tutarları hesaplanacak.

Planlı üretim desteği ile belirlenen havzalarda, Bakanlık tarafından tespit edilen su kısıtı olan bölgelerde, üreticilere ek destek sağlanacak.

Sonraki Haber