Vatan Partisi'nden sendikalara 29 Ekim eleştirisi: Milli devlet yoksa işçi hakları da yok

Vatan Partisi İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Karanlık, Cumhuriyet’in 100. yılında tüm Türkiye meydandayken sendikaların olumsuz sınav verdiğini söyledi. Milli devletin saldırı altında olduğu bir ortamda işçi haklarının da tehlikede olacağını belirten Karanlık, sendikaları göreve çağırdı.

Vatan Partisi İşçi-Sendika Bürosu Başkanı Hüseyin Karanlık, Ulusal Kanal’da Aydınlık Emek Servisi Müdürü Melike Güler Kadan’ın sunduğu ‘Emek Dünyası’ programına katılarak emek mücadelesi gündemine ilişkin açıklamalar yaptı. Hüseyin Karanlık, Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla Türk milletinin meydanlara çıktığını ancak sendikaların görünmediğini belirtti. Emek mücadelesinin Cumhuriyet sayesinde var olduğunu ve milli devleti savunmak için işçi sınıfının üzerine düşen görevi yerine getireceğini söyleyen Karanlık, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyet kurulmadan önce Türkiye'de işçi mi vardı? 1930’lardaki sanayi atılımlarını sayesinde işçi sınıfı doğdu. Dolayısıyla sendikaları da doğuran Cumhuriyet’tir. Ama bizim sendikacılarımız kendilerini yaratan, var eden bir mücadeleye kayıtsız kaldılar. Çok olumsuz bir sınav verdiler.

SENDİKALARA ÇAĞRI

“Bu konu sadece geçmişle ilgili değil. Önümüzde milletimizi ve tüm Batı Asya’yı ilgilendiren mücadeleler var. ‘Filistin’deki olaylar işçi sınıfımızı etkilemez’ denilemez. Cumhuriyetimiz ve milli devletimiz, emperyalist bir taarruz altında. Emperyalizm yıllardır milli devleti tasfiye etmek istiyor. Özelleştirmeler de bunun bir parçası. Ulus devleti savunma mücadelesine kayıtsız kalınmamalıdır. İşçi sınıfımız kesinlikle bu mücadele döneminde üzerine düşen görevi yapacaktır.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın, emek mücadelesi ile vatan mücadelesini bir arada düşünen örnek bir tutum içinde olduğunu öne süren Karanlık, şöyle devam etti:

“Ancak toplum, yeni görevleri de etkili bir şekilde sahiplenmesini bekliyor. Bunu görmediğimiz zaman, uyarı görevimizi yerine getireceğiz. DİSK’ten de bunu talep ediyoruz. Adındaki ‘Devrimci’ kelimesinin gereğini yapmasını istiyoruz. HAK-İŞ'ten, işçi sınıfının bütün değerlerine, milletimizin değerlerine sahip çıkma iddiasındaki bir sendika olarak Türkiye'nin değerlerine sahip çıkmasını bekliyoruz.

İŞÇİ HAKLARI CUMHURİYET SAYESİNDE VAR

“TÜRK-İŞ Genel Başkanı Sayın Ergün Atalay, CKD ve TGB önderliğinde yapılan Ankara yürüyüşünü destekledi. Ama bu yetmez. Bizzat Sayın Genel Başkan olmak üzere TÜRK-İŞ'e bağlı tüm sendikaların katılması gerekiyordu. Sendikacılarımızın ‘Ben toplu sözleşmeyi yaparım. İşçime nefes aldıracak hakları alırım. Gerisi beni ilgilendirmez.’ dediği zamanlar geride kaldı. Milli devletin ve Cumhuriyet’in masaya yatırıldığı bir ortamda; işçi haklarından, toplu sözleşme hakkından bahsetmek mümkün olmaz. Bu haklar milli devletimiz ve Cumhuriyet sayesinde var. O zaman milli devletimizin savunulmasında kendimizi ortaya koyacağız.”

İŞÇİLER OVP’YE MÜSAADE ETMEYECEK

Hükümetin ücretlilerin alım gücünü düşürerek enflasyonla mücadele etme yolunu seçtiğini ancak işçi sınıfının buna izin vermeyeceğini söyleyen Hüseyin Karanlık, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hükümet bir Orta Vadeli Program (OVP) ilan etti. Bu programda enflasyonla mücadele yolu olarak ‘işçilerin, emeklilerin alım gücünü düşürerek tüketimi kısarak Türkiye'yi ekonomik bakımından feraha ulaştırma’ yolu seçildi. Bu programı hükümetin borç istediği Batılı emperyalist, tefeci kuruluşlar dayattı. Ancak işçilerimizin buna müsaade etmesi mümkün değil. Eğer hükümet, güle oynaya asgari ücreti en alt düzeyde tutacağını, emekli maaşlarını bastıracağını düşünüyorsa bunu başaramayacaktır. Asgari ücret konusunda da biz bir rakam telaffuz etmiyoruz. Çünkü rakamların bir değeri kalmadı. İlan edilen rakam, iki ay sonra gelen zamlarla ve enflasyonla eriyip gidiyor. Çözüm üretimi artırmak. Türkiye'nin üretim potansiyelini bütün gücüyle devreye sokmak ve bir güvenceye bağlamaktadır.”

SENDİKALAŞMAYI ARTIRACAK YASA TASARISI

Hüseyin Karanlık, Vatan Partisi olarak işçi sınıfının sendikalaşması önündeki engellerle mücadele edeceklerini vurguladı. Örgütlenme nedeniyle işten çıkarılmalara karşı yasa tasarısı hazırladıklarını ifade eden Karanlık, şöyle konuştu:

“İşçi sınıfının sadece yüzde 14’ü sendikalı. Fiilen toplu sözleşmeden yararlananlar ise yüzde 10. Önceki Çalışma Bakanı Sayın Vedat Bilgin ‘İşçinin örgütlenmesine engel olan karşısında beni bulur.’ demişti. Tüm konfederasyonlarımız bu durumun derhal düzeltilmesi gerektiğini söylüyor. İşveren sendikası TİSK, ‘Biz sendikal örgütlenmenin yanındayız.’ diyor. Herkes aynı talebi dile getiriyor ancak sendikalaşma artmıyorsa burada bir samimiyetsizlik vardır.

“Çözümü basit. Sendikalaşma mücadelesinde öne çıkan işçiler, bir gerekçeyle işten atılır. Sendikalaşma çabaları yarım kalır. Bir yasa çıkacak ve örgütlenme nedeniyle işçilerin işine son veren işveren, cezai bir yaptırıma tabi tutulacak. Bu kadar basit bir yasal önlemle işçilerin sendikalaşmalarını önleme çabaları cönlenir. Vatan Partisi olarak bu yasa tasarısını hazırladık. Bir kampanya halinde bu konudaki samimiyetsizliğe son verilmesi için bütün gücümüzle çalışacağız.”

Sonraki Haber