Vatan Partisi'nden toplu sözleşme sürecine dair açıklama!

Vatan Partisi Merkez Kamu Emekçileri Bürosu Başkanı Sefa Koçoğlu, kamu çalışanlarının toplu sözleşme sürecine dair açıklama yaptı. Açıklamada Vatan Partisi'nin toplu sözleşmeye dair talepleri ve çözümleri yer aldı.

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başladı. Toplu iş sözleşmesinin ilk toplantısı 1 Ağustos 2023 (Salı) günü gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yapılan toplantıda, memur ve memur emeklisinin alacakları zam ve sosyal haklar ele alındı.

VATAN PARTİSİ'NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Toplus özleşmeye dair süreci yakından takip eden Vatan Partisi'nden açıklama geldi. Vatan Partisi Merkez Kamu Emekçileri Bürosu Başkanı Sefa Koçoğlu'nun yaptığı açıklamada toplu iş sözleşmesine dair talepler ve çözümler yer aldı. Merkez Kamu Emekçileri Bürosu Başkanı Koçoğlu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

Vatan Partisi Merkez Kamu Emekçileri Bürosu Başkanı Sefa Koçoğlu

"Ücretliler başta olmak üzere bütün üreticilerin ve halkımızın darboğazdan geçtiği bu günlerde 4 Milyon memur ve 2.5 Milyon memur emeklisinin 2024-2025 yıllarını kapsayan ücret ve haklarını belirleyecek toplu sözleşme süreci başladı."

"KAMU ÇALIŞANLARININ OMUZLARINDAKİ YÜK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"

"AK Parti Hükümetinin küresel finans merkezlerine bağlı, neoliberal, borçlanmaya ve faize dayalı ekonomi yönetimi, dar gelirlinin ve kamu çalışanlarının omuzlarındaki yükü her geçen gün arttırıyor.

Bu sürecin köklü çözümü, plan, tasarruf, yatırım, istihdam, üretim ve hakça bölüşüm parolasıyla Üretim Devrimiyle mümkündür. Kamu çalışanlarının ve bütün kesimlerin refahını arttıracak yegâne çözüm budur.

Bu bakışla beraber, günün sorunlarını çözmek ve Kamu çalışanlarının beklentilerini karşılamak üzere talep ve çözümleri ilân ediyoruz."

7. Dönem Kamu Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri

"KAMU ÇALIŞANLARININ ORTAK TALEPLERİ"

"Kamu çalışanlarının ortak talepleri;

  • İnsan onuruna yakışır ücret ve refah payı belirlenmelidir.

  • Tüm çalışanlara 3600 Ek Gösterge verilmelidir.

  • Seyyanen artıştan memur emeklisi yok sayılmamalıdır.

  • Vergi dilimi adaletsizliği giderilmelidir.

  • Sendika özgürlüğünü sınırlayan %2 barajı kaldırılmalıdır.

  • Barınma hakkı, lojman ve ulaşım imkanlarının geliştirilmelidir.

  • Atama ve terfilerde liyakat ilkesinin esas alınmalıdır.

"MASADA BİRLİK BAŞARININ ANAHTARIDIR"

Toplu sözleşme masasında birlik başarının anahtarıdır. Talepler haklı bir zeminde, doğru taleplerle ve kuvvetle kabul ettirilir. Yeni hakların kazanılması ve geliştirilmesi ancak ve ancak mücadele ile güçle gerçekleştirilecektir. Güç için toplu sözleşme masasında oluşacak birlik Emekli sendika ve dernekleri ile güçlendirilmelidir.

Konfederasyonlarımız bu haklı taleplerde birleşmiştir.

"VATAN PARTİSİ, MÜCADELE İÇİNDEDİR"

Vatan Partisi toplu sözleşme masasında Kamu Emekçilerin taleplerinin kabul ettirilmesinde konfederasyonlarla beraberdir ve mücadelenin içindedir. Ancak Kamu emekçilerinin hak ve talepleri için, köklü çözümler için, vatandan ve emekten yana olan bütün emek güçleri birleşmelidir.

"ÜRETİM DEVRİMİ PROGRAMI TEK ÇÖZÜMDÜR"

Sistem, iktidarıyla muhalefetiyle ekonomide çözümsüzlüğü paylaşmaktadır. AK Parti hükümetinin ekonomi programıyla gidilecek yol kalmamıştır. Sistem tel tel dökülmektedir. Üreticiler “böyle gitmez!” diye haykırmaktadır. Vatan Partisi’nin üretim Devrimi programı tek çözümdür. Türkiye’nin ufkunda, Vatan Partisi’nin merkezinde olacağı Üreticilerin Milli Hükümeti gözükmüştür."

TOPLU SÖZLEŞMEDE İLK GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ! İŞTE AYRINTILAR

TOPLU SÖZLEŞME TOPLANTI TAKVİMİ

1 Ağustos: İlk toplantı

2-14 Ağustos: Hizmet kollarının tekliflerinin görüşülmesi

15 Ağustos: Çalışma Bakanı'nın katılımıyla kamunun teklifinin sunulması

16-20 Ağustos: Müzakerelerin devamı

21 Ağustos: Müzakerelerin sonuçlanması

22-29 Ağustos: Hakem kurulu süreci

SENDİKALARIN TALEPLERİ NELER?

MEMUR-SEN, 2024 ve 2025 yılları için yüzde 110 artış talep ediyor. Sosyal beklentiler de masada olacak. Memur-Sen'in talepleri arasında aylık 7 bin 650 liralık kira desteği ve eş yardımının 2 bin lira olması da yer alıyor.

KESK en düşük memur maaşının 2024 yılı Ocak ayından itibaren eş, çocuk yardımı ve kira yardımı ile birlikte en az 45 bin TL’ye çıkarılmasını talep ediyor.

KAMU-SEN ise 2024 yılı için memur ve emekli maaşlarına refah payı dahil olmak üzere yüzde 100,2 oranında, 2025 yılı için ise refah payı ile yüzde 58,4 artış istiyor.

Öte yandan üç sendika da memurlar için gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlenmesini, birinci dereceye gelmiş bütün kamu görevlilerine 3600 ek gösterge verilmesini ve Temmuz ayında memurlara verilen 8 bin 77 TL seyyanen ek ödemenin, memur emeklilerine de verilmesini talep ediyor.

Üç sendikanın ortaklaştığı taleplerden bir diğeri de kamu çalışanlarına kira yardımı. Kamu-Sen, lojmandan faydalanmayan ve kirada oturan tüm kamu çalışanlarına aylık 7 bin 850 TL kira yardımı yapılmasını istiyor. KESK büyükşehirlerde 7 bin 500 TL, diğer şehirlerde ise 5 bin TL kira yardımı talep ediyor. Memur-Sen ise kamu görevlilerine aylık 7 bin 650 TL kira yardımı yapılmasını istiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve sendikalar arasında bir ay sürecek görüşmeler, 3,7 milyon memur ve sözleşmeli personel ile 2,5 milyon memur emeklisini kapsıyor.

Sonraki Haber