Vatan Partisi'nin yem ve sulama çözümü

VATAN Partisi güneş enerjisiyle çalışan sulama sistemi ile üreticinin elektrik giderini tamamen ortadan kaldıracak. Topraksız tarımla yeşil yem üreterek 100 liralık yemi 40 liraya mal edeceğiz.

Vatan Partisi’nin Üretim Devrimi Programı boş bir hayal, içi boş seçim vaadlerinden değil. Bizzat tüm parti önderliği ve kadrolarının tüm gövdesiyle giriştiği, ülkemiz için zorunluluk taşıyan, sanayi ve tarımda büyük bir atılım getirecek yeni ufuklar ve yeni çözümlerle üretmenin önünü açmaktadır.

Üretim Devrimi yerel ve doğal kaynaklara dayalı, maliyeti oldukça düşük, verimi yüksek bilimsel çözümleri üreticimize, tarımcımıza yerinde sunacaktır.

Yıllardan beri tarımın en büyük sorunu olan su sorununu, bilinen klasik yöntemlerle çözmeye çalışan köylümüzün makine, ekipman, su pompası, elektrik hattı, trafo yatırımı vs. ve her su kullanımında karşılamak zorunda olduğu mazot/benzin/elektrik girdileri üretimi olanaksız kılmaktadır. Toprağına açtığı kuyudan ürünü için su çekmeye çalışan köylü aynı zamanda geride kalmış, eski bir teknolojiye dayalı yoksul haliyle yükü sırtlamış durumdadır.

Özelleştirme sonucu, elektrik tahsilatını devralan özel şirketlerin, elektrik alacakları için icra yoluyla köylünün üretim araçlarına el koyması bir Ortaçağ manzarasıdır. Çünkü, krallar ve sultanlar hüküm sürdükleri ülkelerde, çeşitli bölgelerin vergi toplama yetkisini açık arttırma ile senyörlere, beylere devretmekteydiler. Tek amacı vergi toplamak olan senyörler, beyler ne pahasına olursa olsun halktan vergiyi toplamaktaydı. Enerjide özelleştirme, devlet-tarımcı ilişkisini geriye, Ortaçağ’a doğru geri götürmüştür.

Enerjide özelleştirme, çözülmesi gereken can alıcı bir sorun olarak önümüzde durmaktadır.

Tarlasını sulamak için, toprağındaki suyu yeryüzüne çıkaramaya çalışan tarımcının, yüksek su pompası sistemi yatırımı ve adeta ayağına takılı bir pranga gibi sürekli ödemek zorunda olduğu yakıt ve elektrik girdileri üretimi engellemektedir.

GÜNEŞ ENERJİLİ SULAMA SİSTEMİ

Akışkanların transferinde kullanılan klasik tarımsal sulama sistemlerinin tükettiği toplam enerji tahmin edilenin ötesinde oldukça fazladır. Hâlâ kullanılmakta olan su pompalarının dünya elektrik tüketimi içindeki payı %20 gibi devasa bir orana denktir, ülkemizde de yaygın kullanılan bu yöntem nedeniyle bu oranın altında değildir.

Vatan Partisi'nin Üretim Devrimi Programı'na aldığı güneş enerjisine tarımsal sulama sistemi, tarımcıyı yüksek maliyetlerden kurtarırken, ülkemiz için önemli bir enerji tasarufu sağlayacaktır. Güneş enerjisiyle çalışan tarımsal sulama sistemi fosil yakıt ve elektrik sistenlerine göre oldukça düşük bir ilk yatırımdan sonra, üreticiyi düzenli ödemek zorunda kaldığı benzin/mazot/elektrik girdilerini tamamen ortadan kaldırmaktadır.

Bu sistem, elektrik hattı, kablo, tesisat, trafo, hat bedeli, elektrik aboneliği ve tüketim bedeli gibi yatırım ve düzenli ödemeleri ortadan kaldırmakta, köylüye yenilenebilir enerjiyle sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık yapma olanağı sağlamaktadır.

Türkiye'de su sıkıntısı çeken tarım bölgeleri, yılın dokuz ayı bol güneşe sahip alanlardır ve bu özelliğiyle güneş enerjilsiyle çalışan tarımsal sulama sistemlerinin çalışmasına son derece elverişlidir. Güneş ışınlarının yetersiz olduğu üç ay, kış aylarına denk gelmekte ve sulamaya gerek olmayan dönemlerdir. Ayrıca bu sistemle depolanmış sular bu dönemde kullanılabililir.

Sistem ve kurulum ise oldukça kolay ve basittir. Solar sistem amaçlı dalgıç pompa, akım dönüştürücü ve güneş panellerinden oluşmaktadır.

Sistem yüz metre derinlikten suyu, yüzeye saate üç metreküpten başlayarak yirmi metreküpe kadar çıkarabilmektedir. Tarım alanının büyüklüğüne ve gereksinmesine uygun güçte sistem donanımı olanaklıdır. Ayrıca akü donanımı ile geceleri de çalışabilmektedir.

Vatan Partisi, Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Sistemleri'nin ucuza kurulması ve yaygın kullanımı için gerekli ekipmanların temini çalışmalarını başlatmış bulunmaktadır.

YEŞİL YEM ÜRETİMİ

Tarımın hayvancılık kolunda yem, maliyet girdilerinin en başında gelmektedir.

Hayvan yetiştiriciliğinde işletme giderlerinin % 70'lik bölümünü yem giderleri oluşturmaktadır. En büyük maliyet gideri olan yem maliyetinin mümkün olduğunca azaltılması verimli bir hayvancılık için önemli bir şarttır. Yani bir taraftan hayvanların yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayacak yemlerin temini, diğer taraftan da bu yemlerin mümkün olduğunca ucuza mal edilmesi gerekmektedir.

Günümüzde yem yetiştirebilmek için ekim alanı olmayanlar, hayvanlarını yem satın alarak beslemek zorundadır. Meralar artık çok kullanılmıyor ve hayvanlar ahırlarda besleniyor. Vatan Partisi Üretim Devrimi Programıyla, hayvancılığa üretimi son derece kolay, ucuz, topraksız, gübresiz, ilaçsız ve çevreci yöntemle alternatif yeşil yem üretimi için öncülük etmeyi görev olarak önüne koymuştur.

Vatan Partisi hayvancılığı %70 daha kârlı hale dönüştürecek çözümleri ve yöntemleri elindeki tüm olanaklarla hayvan üreticilerimize ulaştıracaktır.

Topraksız tarımla yeşil yem, hasıl elde edilerek hayvancık yöntemi, bir süreden beri İspanya'da başarıyla sürdürülmektedir.

Topraksız tarım yöntemiyle 1 kilo verimli arpa, buğday veya çavdar tohumundan 7-8 günde 10 kg. yeşil çim (hasıl) elde etmek olanaklıdır. Bir inekte verim alınabilmesi için 30 kilo yeşil yem yemesi gerekmektedir. Bu yöntemle 3 kilo arpa ile 30 kilo yeşil yem kolaylıkla sağlanabilmektedir. Besin değeri son derece yüksek olan 20-23 kg. yeşil yem ile 8 kg. kaba yem ve 2 kg. kesif yem sütün kalitesini ve kuru maddesini arttırmakdır. Sütteki yağ oranını %15 oranında yükseltmektedir.

Bu yöntem ile 50 metrekarelik kapalı bir alanda, 50 cm. veya 100 cm. derinliğinde tavaların yerleştirildiği ve tavana doğru 7 katlı raf sistemi ile 100 dönümlük bir arazide elde edilen mısır silajı veya yeşil yonca kadar ürün elde edilebilmektedir. Protein oranı son derece yüksek olan topraksız tarım yöntemiyle 100 liralık yemi, 40 liraya mal etmek ve 600 liralık yemle elde edilecek proteini elde edip, hayvanların süt verimini iki katına çıkarmak mümkün.

Orta ölçekli bir büyük baş işletmesinde onlarca ton mısır silajı depolama gereği vardır. Oysa bu yöntemde 10 günlük sıralı tava sürelerinde 50 metrekarelik alanda raf sistemi ile günde 1 ton yeşil yem üretilebilecektir. Yılın 365 günü ekim ve hasat yapılabilmektedir. Arpa bir gün suda bekletilip, daha sonra tavalara konarak günlük sulaması yapılıyor. Ekimden 7 gün sonra arpa çimleri 20 cm. olunca hasadı yapılabilir. Hasat süresi 10 güne çıkarıldığında 30 cm. civarında yeşil yem elde edilebilmektedir. Tarlada üretilen kaba yemler arasında, en yüksek kaliteye sahip yem ve silajdan daha kaliteli ve küf içermediğinde daha sağlıklıdır. Tarlaya gitme yerine günde bir saat topraksız tarım bölümünde verilen emekle yeşil yem üretimi önemli bir kolaylık. Bu yöntemle kaba yem maliyetleri önemli ölçüde azalarak, besicini önü açılacaktır.

Ayrıca yem ekimi için kullanılan yüzbinlerce dönüm sulak alan, boşa çıkarılarak ihtiyaç olan ürünlerin ekimine alan açılacaktır.

Vatan Partisi, hayvancılığın önünü açmak için, topraksız tarım yöntemiyle yeşil yem üretimini yaygınlaştırmayı ve üreticimizi aydınlatmayı önemli bir görev olarak ivedilikle gündemine almıştır.

Sonraki Haber