Vatandaşın gündemi geçim derdi
İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda esnaf ve alışverişe gelen vatandaşla ekonomiyi konuştuk. Vatandaş torununa, çocuğuna istediklerini alamadıklarını söyledi. Okula gitmesi gereken 16 yaşındaki A.A.’da geçim derdi yüzünden çalışmak zorunda kalığını belirtti.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda alışveriş yapan vatandaş ve esnafla konuştuk. Bir dokunduk bin ah işittik. Vatandaş hayat pahalılığından yakındı. Kimisi torununa terlik alamamış, kimisi kızına pijama, kimisi de geçim sıkıntısı yüzünden 16 yaşında okulu bırakmış ev geçindirmeye çalışıyor. Ama tüm geçim sıkıntılarına rağmen umutlu olduklarını dile getiriyorlar.
İşte vatandaşın ağzından ekonomik durum:
‘GEÇİNEMİYORUZ!’
Simit satarak geçinmeye çalışan Selahattin Battal aynı zamanda emekli. Emekli maaşı ile ev kirasını bile ödeyemeyen Battal simit satıyor. “Ben ay sonunu getirmeyi bıraktım ayın ortasında cebimde para olsa şükredeceğim. Ekonomik şartlar ağırlaştı. 7 bin 500 lira emekli maaşı alıyorum 8 bin lira ev kirası ödüyorum gevrek satmasam aç kalacağım. Her gün işe aç geliyorum işten aç gidiyorum. Şu anda ekonomi tamamen bitik durumda. Hiçbir şey alamıyoruz. Geçinemiyoruz ve gerçekten açız. İnsanlar buradan gevrek alırken ‘50 kuruşum çıkmadı, 1 liram çıkmadı’ diyor. İdare ediyoruz ama artık bu küçük miktarları bile idare edemeyecek hale geldik.”
BİR TEK SİMİT ALABİLDİLER
Kemeraltı Çarşısı’na torunu için kışlık terlik almaya gelen Beyhan Variş de çarşıdan eli boş döndü “Bugün torunuma panduf ev terliği almaya çıktım ama çok pahalı olduğu için alamadım. Ay sonunu getirmek de hayal oldu. Kredi kartlarına bağımlı olduk. Torunumu gezmeye çıkarttığımda istediği şeyleri alamıyorum. Koca Kemeraltı’nı gezdik alabildiğimiz tek şey bir simit oldu. Kış hazırlıklarını da yapamadık. Domatesi alamadık biberin kilosu 30 lira oldu. Artık bir kilo salça alıp yemeklere az az atarak idare edeceğiz.”
SU FATURASI 994 LİRA GELDİ
Kızına pijama takımı almak için Kemeraltı Çarşısı’na gelen Sinan Boy da zamlardan şikayet etti. Eve giren bir maaşın tamamen ev kirasına gittiğini söyleyen Boy, bir diğer maaşla da faturaları ancak denkleştirdiğini söyledi. “Alışverişe geldik ancak vitrinlere baka baka geri dönüyoruz. Önceki yıllarda istediğimiz bir şey olunca ya da ihtiyacımız olan bir şeyi hemen temin edebiliyorduk. Şimdi neredeyse imkansız oldu. Ellerimiz bomboş kaldı. Biz verici bir milletiz. Daima veriyoruz. Vergi veriyoruz, oy veriyoruz, destek veriyoruz… Ama kendimiz aç kalıyoruz. Yukardakiler büyük bir ihtişam içinde yaşıyorlar ama biz aç kalıyoruz. Çocuğum için alışveriş yapmaya geldim alt tarafı bir tane pijama aldım 537 lira ödedim. Benim ev kiram 5 bin lira. Aldığım maaş 7 bin 500 lira. Devlet memuruna 30 bin liranın üstünde maaş veriyor. Emekli ortada kalıyor. Bu ay su faturam 994 lira 32 kuruş geldi. Bir mutfak tüpü 500 lira oldu. Nasıl geçineceğiz bilmiyoruz.”
AİLESİNİ GEÇİNDİRMEK İÇİN OKULUNU BIRAKTI
A.A. da Kemeraltı’nın genç esnaflarından. 16 yaşında okulunu bırakıp ailesine bakmak için işe başlayan Altay çarşıda bir mağazada çalışıyor. 5 kişilik aileyi geçindirmeye çalışan Altay, çaresiz. “Biz gençler olarak istediğimizi yapamıyoruz. Ben 16 yaşındayım ve aileme bakabilmek adına okulu bıraktım. Burada çalışıyorum. Evde 5 kişi yaşıyoruz. Ay sonunu getirmekte çok zorluk çekiyoruz. Evdeki herkes benim elime bakıyor. Burada da işler çok durgun. Sürekli bir şeylere zam gelip duruyor. Artık durmadan fiyat değiştirmeye başladık ne yapacağımızı bilmiyoruz.”
‘ARTIK ALTIN BÜYÜK BİR LÜKS’
Kemeraltı Çarşısı’nda kuyumculuk yapan Cem Köker de her gün zamlanan altına vatandaşın artık yetişemediğini anlattı. “Dünyada bir ekonomik krizin olduğunun farkındayız ama Türkiye’de bu çok derinleşti. Bu durumun ben yönetimle alakası olduğunu düşünmüyorum. CHP bu ülkenin başında olsa yine aynı sorunu yaşayacaktık. İşlerimiz de oldukça durgunlaştı. Altının gramı bin 650 lira oldu. Bizden alışveriş yapmak lüksün de lüksü oldu. Düşünsenize kirada oturan bir aile kirasını verecek, çocukların okul masraflarını karşılayacak, mutfağa alışveriş yapacak en son para kalırsa gelip altın alabilecek. Büyük bir lüks oldu bu resmen.”
‘GELECEKTEN UMUTLUYUM’
Kırtasiyeci Ayhan Demir, Türkiye’den umudunu kesmeyenler arasında. Demir, ekonomik krizin sorumlusu olarak iktidarı ve muhalefeti işaret etti. “İktidar ekonomide, dış politikada, hatta son olayları baz alarak söylüyorum terörle mücadelede bile başarısız oldu. Mehmet Şimşek ekonomisi Batı’nın isteklerini yapmaktan başka bir şey yapmıyor. Şu anda iktidar ABD’nin dış politikadaki dayatmalarını uyguluyor. Bu sıkıntı Türkiye’yi krize götürüyor. Türkiye’de büyük bir muhalefet eksikliği yaşıyoruz. Halkı kucaklayan, mücadeleci bir muhalefete ihtiyaç var. Gelecekten umutluyum ama. Türkiye büyük bir ülke ve daima gelişiyor. Bu ülke Ak Parti’yi de aşar, Kılıçdaroğlu’nu da aşar.”