Venüs gezegeninde oksijen bulundu

Alman gökbilimciler, sıradışı bir keşife imza attı. Venüs gezegeninin hem gece hem gündüz atmoserinde oksijen keşfeden gökbilimciler, Venüs'teki oksijen keşfinin birçok soruya yanıt olacağını düşünüyor. İşte detaylar...

Venüs'ün atmosferi neredeyse tamamen karbondioksitten oluştuğu biliniyordu. Ancak Alman gökbilimciler, Venüs gezegeninin hem gündüz hem de gece atmosferinde oksijen tespit etti.

VENÜS'TE HEYECANLANDIRAN KEŞİF

OKSİJEN KEŞFEDİLDİ

Venüs'te keşfedilen oksijen, Venüs'ün atmosferinin bizimkinden neden bu kadar farklı olduğuna ışık tutabilir. Ayrıca gelecekte Venüs'e yapılacak uzay görevlerini desteklemeye de yardımcı olabilir. Bulgulara göre, Venüs'ün atmosferi yaklaşık %96 karbondioksit (CO2), %3,5 moleküler nitrojen ve eser miktarda karbon monoksit, sülfür dioksit, su buharı, argon ve helyum gibi diğer gazlardan oluşuyordu.

Bilim insanları uzun zamandır Venüs'ün bir zamanlar Dünya'ya çok benzediğini, hatta bir zamanlar okyanuslara sahip olduğunu öne sürüyorlardı. Ancak Güneş'e yakınlığı nedeniyle, Venüs'ün okyanuslarının buharlaşarak atmosfere su buharı salmasına neden olduğu düşünülüyordu. Bu moleküller daha sonra UV radyasyonu ile parçalandı, hidrojen uzaya kaçtı ve atmosferde CO2 birikerek Venüs'ün mevcut koşullarına yol açtı. Son çalışmanın yazarları Venüs'ün atmosferindeki oksijenin gündüz tarafında CO2 ve karbon monoksitin (CO) parçalanmasıyla üretildiğini öne sürüyor.

Bulgular Nature Communications dergisinde yayımlandı.

Sonraki Haber