Verdiğiniz her 1 kilonun beyninizi 9 ay gençleştirdiğini biliyor muydunuz? İşte sebebi
Verdiğiniz her 1 kilonun beyninizi 9 ay gençleştirdiğini biliyor muydunuz? Yeni bir araştırma, taze sebzelerle dolu ve işlenmiş gıdaların az olduğu bir beslenme düzeninin, beyninizin biyolojik yaşı için adeta bir mucize olduğunu ortaya koyuyor. İşte sebebi
Verdiğiniz her 1 kilonun beyninizi 9 ay gençleştirdiğini biliyor muydunuz? Yeni bir araştırma, taze sebzelerle dolu ve işlenmiş gıdaların az olduğu bir beslenme düzeninin, beyninizin biyolojik yaşı için adeta bir mucize olduğunu ortaya koyuyor. İşte sebebi
Uluslararası araştırmacı ekibinin yürüttüğü bir çalışmaya göre sebze, deniz ürünleri ve tam tahıllar açısından zengin bir Akdeniz diyeti, vücut ağırlığındaki sadece yüzde 1 azalmada bile (obezitede tipik olarak görülen) beyin yaşlanması belirtilerini yavaşlatıyor. Katılımcıların 18 ay arayla yapılan beyin taramaları, beyin yaşlarının kronolojik yaş tahminlerine kıyasla beklenenden neredeyse 9 ay daha genç olduğunu gösteriyor.
Bu klinik çalışmadaki katılımcılar gibi, siz de yaşadığınız yıllar kadar yaşlı hissetmiyor ya da vücudunuz sizden daha hızlı yaşlanıyormuş gibi hissediyor olabilirsiniz. Bu biyolojik ve kronolojik yaş arasındaki farktan kaynaklanıyor.
Her iki durumda da, araştırmalar vücudunuzun biyolojik yaşının bir hissiyattan çok daha fazlası olduğunu gösteriyor: Biyolojik yaşlanmanın belirtileri DNA'nız boyunca noktasal olarak bulunabilir, kromozomlarınızın uçlarına kazınabilir veya bu çalışmanın öne sürdüğü gibi beyninizin zayıflayan bağlantılarında görülebilir.
Stresli olayların yol açtığı biyolojik yaşlanmanın tersine çevrilebileceğini öne süren araştırmalar giderek artıyor. Ve bu yeni araştırma diyetinizi iyileştirmenin, kaç yaşında olursanız olun, vücut kondisyonunuzu iyileştirmek için en basit yöntemlerden biri olabileceğini gösteriyor.
BEYİN TARAMALARI ÜZERİNDE EĞİTİLMİŞ BİR ALGORİTMAYA DAYANIYOR
Araştırmalara göre Akdeniz diyetinin hafıza üzerinde olumlu etkileri var.
Çalışmada araştırmacılar, bir klinik araştırmada yer alan 102 katılımcının beyinlerini görüntüledi. Beyin taramaları, karaciğer fonksiyonu, kolesterol seviyeleri ve vücut ağırlığı testleri deneme başlamadan önce bir kez ve 18 ay sonra tekrar alındı.
Gruplar bu üç diyetten birini uyguladı:
Kırmızı et yerine bol miktarda fındık, balık ve tavuk içeren bir Akdeniz diyeti
Polifenoller için yeşil çay gibi birkaç ekstra içeren bir Akdeniz diyeti
Sağlıklı beslenme kılavuzlarına dayalı bir diyet.
Beyin yaşı tahminleri, yaklaşık 300 kişiden oluşan ayrı bir topluluktan alınan beyin taramaları üzerinde eğitilmiş bir algoritmaya dayanıyor ve model, beyin bağlantısı ölçümlerinden yaşı doğru bir şekilde tahmin ediyor.
HER YÜZDE 1 KİLO KAYBINA, 9 AY GENÇLEŞME
Science Alert'in aktardığı bilgiye göre, taramaya dahil edilen kişiler ortalama 2,3 kilogram kaybetti. Araştırmacılar, kaybedilen her yüzde 1 vücut ağırlığı için katılımcıların beyinlerinin kronolojik yaşlarından neredeyse 9 ay daha genç olduğunu tespit etti.
Beyin bağlantısındaki değişikliklerin gerçekten de beyin fonksiyonlarında iyileşmeye yol açıp açmadığı ise hâlâ büyük bir muamma. Beyin, henüz haritasını çıkarmaya başladığımız esnek bağlantılardan oluşan karmaşık bir ağ, ancak yakın zamanda yapılan bir inceleme Akdeniz diyetinin yaşlı insanlarda hafıza üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna işaret ediyor.
Beyin yaşlanmasının yavaşladığına dair işaretler aynı zamanda daha düşük karaciğer yağı seviyeleri ve gelişmiş lipid profili (kolesterol ve trigliseritler) ile de ilişkilendiriliyor ancak yine de bu değişiklikler yüzeysel veya kısa ömürlü olabiliyor.
PEKİ SONUÇLAR KATILIMCILAR TARAFINDAN ÇARPITILMIŞ OLABİLİR Mİ?
İsrail'deki Negev Ben-Gurion Üniversitesi'nden başyazar ve nörobilimci Gidon Levakov, “Çalışmamız, beyin sağlığının korunmasında daha az işlenmiş gıda ve şeker tüketimi de dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzının önemini vurgulamaktadır” diyor.
Bu oldukça önemli bir tavsiye ve bulgular bir klinik çalışmadan elde edilmiş olsa da sorgulanması gereken birkaç detay içeriyor. Örneğin katılımcıların çoğu erkek ve diyet ile yaşam tarzı alışkanlıkları hakkında çevrim içi bir anket doldurdular; bu da verilerin hatırlayabildikleri veya bildirmeyi seçtikleri şeylerle çarpıtılmış olabileceği anlamına geliyor.
Ve her şey yemekle de ilgili değil: Katılımcıların aktivite seviyeleri de dikkate alındı. Araştırmanın bir parçası olarak ücretsiz spor salonu üyeliği aldılar ve bu nedenle egzersiz de bir diğer faktördü.
KİŞİLERİN GELİR DURUMLARI DA ÖNEMLİ
Geçmişte yapılan araştırmalar Akdeniz diyetindeki iyi yağların hücresel düzeyde nasıl çalıştığını ortaya çıkarmıştı. Ancak aynı zamanda, Akdeniz temel besinleri açısından zengin bir diyetin sağlığa faydalarından kimlerin yararlandığına dair bazı değişkenleri de gözler önüne serdi.
Çok sayıda balık ve kepekli tahıl satın alabilen iyi maaşlı işlere ve yüksek eğitime sahip kişiler (diyete olan bağlılıkları aynı olsa dahi) düşük gelirli olanlara göre kardiyovasküler sağlıkta daha fazla iyileşme kaydetti.
Kaynak: tr.mashable.com