Video hidrojen enerjisi ile çalışan ilk araca mı ait? İşte yanıtı
Sosyal medyada etkileşim uğruna yapılan paylaşımlar kamuoyunun dezenformasyona maruz kalmasına neden olabiliyor. Peki bu video hidrojen enerjisi ile çalışan ilk araca mı ait? İşte yanıtı...
Bir sosyal medya kullanıcısı görüntülerdeki aracın otomobil tarihinde hidrojen enerjisi ile çalışan ilk araba olduğunu öne sürdü.
Söz konusu paylaşım 6 milyondan fazla görüntülenme alarak kısa sürede gündem oldu.
BULGULAR
"hydrogen cars" anahtar kelimeleriyle yapılan araştırmada hidrojen bazlı enerji ile çalışan ilk otomobilin 1966 yılında icat edildiği tespit edildi.
GM Electrovan adı verilen ilk araç General Motors firması tarafından 2 yıllık bir çalışmanın ardından üretilmiş. Şirketin ileri mühendislik projelerinin çoğunu yöneten Dr. Craig Marks öncülüğünde tasarlanan araba, sürdürülebilir bir otomobile sahip olmak amacıyla geliştirilmiş.
196 kilometrelik bir menzile sahip Electrovan, güvenlik endişeleri nedeniyle yalnızca şirket arazisinde kullanılmış. Aracın 1966'da üretilip test edildikten ve gazetecilere gösterildikten sonra proje maliyeti yüksek olduğu için rafa kaldırılmış.
Ayrıca, hidrojen enerjisiyle çalışan ilk arabanın günümüzde Los Angeles, Kaliforniya'daki Petersen Otomotiv Müzesi'nde sergilendiği tespit edildi.
Hidrojen enerjisi ile çalışan ilk otomobilin tespitinden sonra, iddiaya konu videodan elde edilen kesitler tersine görsel arama tekniği ile de aratıldı.
Arama sonucunda, görüntülerde yer alan arabanın Pininfania markasının MAMX HUV modeli olduğu belirlendi. Aracın özellikleri incelendiğinde, arabanın kısmen hidrojenle çalıştığı tespit edildi. Söz konusu bilgilerin markanın web sitesinde erişilebilir nitelikte olduğu görüldü.
Açık kaynaklarda, dünyada ticari amaçla üretilen hidrojen enerjisi kullanarak çalışan arabanın 2014 yılında Toyota tarafından üretildiği belirlendi. Hybrid özelliği ile öne çıkan Mirai isimli araba hidrojen-benzin altyapısı ile çalıştığı anlaşıldı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Hidrojen enerjisi ile çalışan ilk arabanın 1966 yılında üretildiği tespit edildi. İddiaya konu aracın tamamen değil, kısmen hidrojen enerjisi ile çalıştığı belirlendi.
Görüntü hidrojen enerjisi ile çalışan ilk aracı göstermiyor.