Vietnam’ın başarısının sırrı?

Vaka ve ölü sayısında ABD’nin başı çektiğini, Avrupa’dan İspanya, İtalya, İngiltere ve Fransa’nın bu ülkeyi izlediğini yine DSÖ’nün düzenli yayımladığı rakamlardan öğreniyoruz. TV‘lerin sabah-akşam duyurduğu bu rakamları yinelemenin bir anlamı yok.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 27 Nisan 2020 itibarıyla:

Toplam koronavirüs vaka sayısı: 3.050.00

Toplam ölü sayısı: 210.282

Türkiye’de ölü sayısı: 2.900

Vietnam’da ölü sayısı: 0

Vaka ve ölü sayısında ABD’nin başı çektiğini, Avrupa’dan İspanya, İtalya, İngiltere ve Fransa’nın bu ülkeyi izlediğini yine DSÖ’nün düzenli yayımladığı rakamlardan öğreniyoruz. TV‘lerin sabah-akşam duyurduğu bu rakamları yinelemenin bir anlamı yok.

Düşündürücü olan Asya’dan-Afrika’dan gelen rakamlar. Çin hariç, bizim medyanın ilgisini çekmeyen bu ülkelerdeki duruma bir göz atmak yararlı olur.

Vaka ve ölü sayısı itibarıyla Avrupa ülkeleri ile kıyaslanması bile doğru olmayan bu ülkelerde küresel salgının yıkıcı etkilerinin sınırlı kalmasının bir nedeni, olanaksızlıklar nedeniyle verilerin DSÖ’ne düzenli iletilememesi mi acaba? Bu görüş Batı basınında bile dillendirilmiyor.

Yine de Hindistan gibi bir devden, Tayland gibi ülkelerden gelen sayıların çok düşük olduğunu belirtmek gerekir. Bunu çıklayabilecek durumda değilim.

Dikkat çekici, üzerinde konuşulan bir nokta, Tayvan (ölü sayısı 6) ve Güney Kore’nin (ölü sayısı 243) Kovid-19 virüsü ile mücadelede kazandığı başarılardır. En iyi salgınla mücadele programlarına sahip ülkeler olarak gösterilen bu ülkelerin başarıları Batılı kaynaklarca da teslim ediliyor.

Ancak, esas dikkati çeken ülke Vietnam’dır. 26 Nisan 2020 itibarıyla Vietnam’da Kovid-19 salgınında ölenlerin sayısı 0'dır.

Düşünebiliyor musunuz? Mahallede yangın var, alevler bütün evlere sıçramış ama bir ev tek başına olduğu gibi duruyor,

BUNUN ANLAMI, AÇIKLAMASI NEDİR?

Üstelik 0 ölüm sonucu nüfusu 100 milyona yaklaşan, olanakları sınırlı bir ülkede elde edildi.

Vietnam’da 25 Nisan 2020 itibarıyla doğrulanmış vaka sayısı 270, iyileşen hasta sayısı 225’dir. Ölü sayısı 0'dır. Rakamlardan 45 kişinin tedavi gördüğü anlaşılıyor.

Çin’in DSÖ’ne bildirdiği ilk vaka 31 Aralık 2019 tarihini taşıyor.

Vietnam’da ilk vaka 23 Ocak’ta, en çok vaka (112) Hanoi kentinde tespit edildi.

Vietnam karantinaya 10 Şubat’ta yani bizden epeyce önce başladı. (Çevre Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği genelgenin tarihi 12 Mart. Sağlık Bakanı ilk ölümün 17 Mart'ta gerçekleştiğini duyurdu.) 23 Ocak’tan itibaren yani ilk vakadan kısa süre sonra sağlık görevlileri taramalara başladı. Ülkenin güneyinde belirtileri fark edilen iki Çin’li izlemeye alındı. Sağlık Bakanlığı 40 seyyar merkez kurdu. 211.000 test yapıldı. Çok sıkı önlemler alındı, ülkeye-giriş çıkışlar durduruldu. En kötü günde bile vaka sayısı 30’u bulmadı.

Financial Times gazetesi (30 Mart 2020) G. Kore ile Vietnam’ı ele aldığı haberinde G. Kore’nin başarısının geniş kapsamlı test uygulaması ile sağlandığını değerlendirirken, ekonomisi daha mütevazi Vietnam’ın başarısını sıkı karantina önlemleri ve filyasyon (enfekte hastaların izini sürerek tedavi etmek) yöntemi ile açıklıyor.

Bir başka açıklama, 2003 Sars krizinden çok etkilenen Vietnam’ın o tarihten sonra, salgınlara karşı özel savunma programları geliştirdiğidir.

Bütün bunlar ülke çapındaki 0 kayıp olgusunu açıklar mı?

Asya’yı, özellikle Vietnam’ı, yakından izlemek gerekir.

Sonraki Haber