Vitamin deposu mu dersiniz yoksa mineral kaynağı mı? Öyle bir sebze ki iyi gelmediği hastalık yok…

Sofralarda pek sık yer verilmese de Kudüs enginarı veya bilinen adıyla yer elması tam bir şifa deposu! İster yemeğini yapın ister çorbasını, kolesterolden kalp damar sağlığına kadar faydaları saymakla bitmeyen Kudüs enginarını sofralarınızdan eksik etmeyeceksiniz. İşte Kudüs enginarının faydaları...

Görünümü zencefile benzeyen Kudüs enginarı, yumrulu yapısıyla patatesi de andıran bir Kuzey Amerika sebzesi. Bu mucizevi sebze, çeşitli yemek tariflerinin vazgeçilmez malzemesi olup, sofralarda sağlık ve lezzeti bir arada sunmanızı sağlar. Kudüs enginarının 100 gramı sadece 30 kalori içerirken, aynı zamanda vitaminler, mineraller ve lif açısından zengin bileşenler barındırır. Öyleyse gelin, Kudüs enginarının faydalarına daha yakından bakalım.

KUDÜS ENGİNARI FAYDALARI

Bağırsak sağlığına iyi gelir

İçerdiği inülin lifi sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek prebiyotik görevi görür. Prebiyotikler bağırsaktaki kötü bakterileri yok ederek iltihaplanmayı azaltır ve bağışıklık sistemini destekler.

Kan basıncını dengeler

Kudüs enginarı, içerdiği liflere ek olarak potasyum ve sodyumlu yapısı sayesinde kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Vücuttaki insülin dengesinin korunmasını sağlayarak kan şekerinin aniden yükselmesinin önüne geçer.

Sindirim problemlerini çözer

Kudüs enginarı başta tiamin olmak üzere tüm B grubu vitaminlerini barındırır. Tiamin midedeki hidroklorik asit üretimine yardımcı olur ve bu da sindirim enzimi olan pepsinin oluşmasını sağlar. Bu sayede midede ağrı ve şişkinliğin önüne geçebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

A, E ve C vitamini içeren Kudüs enginarı sağladığı antioksidan etkiyle viral öksürük ve inflamasyon gibi hastalıkların vücuda girişini engeller. İçerdiği karoten ve flavonid serbest radikallerle savaşarak kansere karşı koruyucu kalkan oluşturur.

Kan oluşumunu artırır

Bakır ve demir açısından zengin olan Kudüs enginarı, kan oluşumunu destekler. Günlük demir ihtiyacının %28'ini ve bakır ihtiyacının %20'sini karşılayan bu sebze kas dokusuna oksijen sağlayarak kasların sağlıklı bir şekilde kasılmasını sağlar.

Diş yapısını korur

İçerdiği fosfor, kalsiyum ve D vitamini ile sağlıklı diş ve çene kemiği oluşumunu destekler. Dişlerdeki mineral yoğunluğunu destekleyerek dişlerin çürümesine engel olur. İçerdiği D vitamini sayesinde diş eti iltihabına yakalanma riskini de azaltır.

Yorgunluğu önler

Biotin (H vitamini), vücutta yorgunluğun önlenmesi için ihtiyaç duyulan vitaminlerden birisi. Kudüs enginarı içerdiği biotin ile fiziksel yorgunluk, kas ağrıları ve iştahsızlığa iyi gelir.

Sonraki Haber