Vize reddine takılmadan en kolay Almanya vizesi nasıl alınır? Almanya vize başvurusu- Almanya vize ücreti 2023

Son dönemde yurt dışına çıkmak isteyenlerin en büyük problemi vize reddi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına en kolay vize veren ülkelerden biri ise Almanya olarak biliniyor. Peki, Almanya Schengen vizesi nasıl alınır? İşte konuya dair tüm detaylar...

Her yıl ülkemizden binlerce kişi, kültürel gezi ya da iş seyahati yapmak amacıyla Almanya’yı ziyaret etmek istiyor. Almanya'nın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına en kolay vize veren ülkelerden biri olduğu biliniyor. Bunun için öncelikle vize başvurusu yapılması gerekiyor.

İKİ FARKLI VİZE UYGULAMASI VAR

Almanya seyahatleri için iki farklı vize uygulaması bulunuyor. Bunlardan biri Schengen vizesi, diğeri ise Almanya Ulusal vize. Almanya'ya seyahat etmek isteyen kişilerin 90 güne kadar olan seyahatleri için Schengen, 90 günden daha uzun seyahatler için ise Almanya Ulusal Vizesi başvurusu yapması gerekiyor.

 Bordo pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya’ya seyahat etmek için vizeye tabidir. Bu kişilerin seyahat sürelerine göre kısa ya da uzun süreli turist vizesi almaları gerekmektedir. Ancak Almanya; yeşil, gri ve diplomatik pasaport sahiplerinden 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vize talep etmemektedir.

Ayrıca ülkeye kısa süreli tur vizesi başvuruları, Almanya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen vize danışma merkezleri ya da turizm acenteleri aracılığı ile de  yürütülmektedir. Almanya, Schengen bölgesine üye ülkelerden biri olduğu için “C tipi vize” olarak da tanımlanan tur vizesi alınarak seyahat edilmesi kişiler için daha avantajlı olabilmektedir.

ALMANYA VİZE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Almanya, Schengen'e üye ülkeler arasında yer aldığı için Türkiye’den buraya turistik amaçlı seyahat etmek isteyen kişilerin Schengen vizesine başvurmaları gerekmektedir. Schengen vizesi uzun ya da kısa süreli verilebilmektedir. Bu konuda tüm yetki Alman konsolosluklarındadır.

Bordo yani umuma mahsus, pasaport sahiplerinin Almanya vize başvurusu yapabilmeleri için konsolosluk tarafından istenen belgeleri iletmeleri gerekmektedir. Bu evraklar eksiksiz bir şekilde teslim edilir ve gereken şartlar sağlanırsa Almanya vizesinin onaylanması kuvvetle muhtemeldir. Almanya vizesi nasıl alınır sorusunun ilk yanıtı ise evrakları toplayarak konsolosluğa teslim etmek olacaktır. Almanya vizesi için gerekli evraklar şunlardır:

  • 10 yıldan eski olmayan ve dönüş tarihi itibariyle en az 6 ay daha geçerliliği bulunan bir pasaport 
  • Almanya vize başvuru formu
  • Çalışılan şirkete ait faaliyet belgesi ve Ticaret Sicil Belgesi fotokopisi
  • Arka fonu beyaz olan 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Seyahat Sağlık Sigortas
  • Son 3 aya ait kaşeli ve ıslak imzalı banka hesap dökümü 
  • Konaklama bilgilerini gösterir belge
  • Islak imzalı ve kaşeli olmak kaydıyla son 3 aya ait maaş bordrosu
  • Varsa tapu, kira kontratı, araç ruhsatı ve kredi kartı fotokopileri
  • Çalışılan şirkete ait imza sirküleri
  • Varsa son 3 aya ait faaliyet belgesi
  • Seyahat amacı ve gidiş dönüş tarihlerini belirten kaşeli ve ıslak imzalı bir dilekçe
  • Sigortalı çalışanlar için e-devletten de temin edilebilecek SGK dökümü 
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Çipli nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı

Konsolosluk, yukarıda yer alan evrakların eksiksiz bir şekilde, dosyalanarak teslim edilmesini istemektedir. Almanya vize şartları arasında en önemli hususlardan biri başvuru formunun doğru beyanlarla ve eksiksiz bir şekilde doldurulmasıdır. Yine Almanya vizesi almak isteyen kişilerin seyahat amaçlarını ve gidiş dönüş tarihlerini belirten bir dilekçeyi de dosyalarına eklemeleri gerekmektedir.

ALMANYA ÇALIŞMA VİZESİ NASIL ALINIR?

Almanya çalışma vizesi almak isteyen kişilerin ise müracaat sırasında yine bu evrakları konsolosluğa ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu belgelere ek olarak çalışma vizesi almak isteyen kişilerden Almanya'da bulunan bir iş yerinden teklif alınmış olması veya kendi imkânlarıyla ülkedeki bir iş yeri ile anlaşmış olmaları istenmektedir.

ALMANYA İŞ ARAMA VİZESİ NASIL ALINIR?

Almanya iş arama vizesinin bir diğer adı D tipi vize olarak geçmektedir. D tipi vize Almanya'da çalışmak isteyen ülkemiz vatandaşlarının başvurabilecekleri bir türdür. Bunun için Almanya iş arama vizesi şartları eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olmalıdır.

Almanya yatırımcı vizesi başvurusu yapacak olan Türk vatandaşları da konsolosluk tarafından talep edilen belgelerin tamamını eksiksiz olarak tamamlamakla yükümlüdür. Ülkede çalışmaya gidecek olan kişilerden bazı durumlarda Almanya dil kursu vizesi de talep edilebilmektedir. 

ALMANYA VİZE RANDEVUSU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Almanya'dan turist vizesi almak diğer ülkelerle kıyaslandığında daha kolaydır. Bu nedenle Türkiye'deki konsolosluklardan Almanya vize randevu talebi oluşturulması gerekmektedir. Vize başvurusu yapılacak 3 makam da randevusuz bir şekilde hizmet vermemektedir. Almanya'ya gitmek isteyenlere, seyahatlerinden en az 15 gün önce belgelerini tamamlamış olmaları tavsiye edilmektedir. Uçak biletinin önceden alınması ancak vizenin yetişmemesi gibi olumsuzluklar Alman konsoloslukları tarafından mazeret olarak kabul görmemektedir. 

Almanya Schengen vizesi başvurularında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri önceki onaylı belgelerin dosyada sunulmasıdır. Bu başvuru sürecinin değerlendirilme aşamasında Almanya vizesi almak isteyen kişilerin lehine olacaktır. Öte yandan Almanya aile birleşimi vizesi için müracaat edecek kişilerin muhakkak davetiyelerini evrak dosyalarına eklemeleri gerekmektedir.

ALMANYA VİZESİ KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Almanya vizesi kaç günde çıkar sorusunun yanıtı, eğer aksi bir durumlar karşılaşılmazsa ortalama beş iş günü şeklindedir. Bu süre bazı durumlarda 10 iş gününe kadar uzayabilmektedir. Konsolosluklar, vize türlerine göre bazı durumlarda başvuruların öncelik sıralarını değiştirebilmektedir. Çoğunlukla kısa süreli seyahatlerde daha hızlı dönüş alınırken Almanya işçi vizesi gibi uzun süreli ve oturum izni gerektiren durumlarda süreç biraz daha uzayabilmektedir.

Almanya Schengen vizesinin sonuçlanması, Almanya ile Türkiye'deki resmi tatiller nedeniyle bazı tarihlerde aksayabilmektedir. Dolayısıyla kişiler bu tarihleri göz önünde bulundurarak başvuru yapmalıdır.

ALMANYA VİZE TAKİBİ NASIL YAPILIR

Tüm bur süreçleri tamamlayan kişiler Almanya vize takibi nasıl yapılır sorusunun yanıtını merak etmektedir. Sonuçlar posta yoluyla resmi bir dilekçe şeklinde başvuruda belirtilen adrese gönderilmektedir. Bu noktada ikamet edilen şehrin başvuru yapılan konsolosluğun yetki alanında olmasına muhakkak dikkat edilmelidir. Öte yandan sonuç bekleyen kişilerin konsolosluğa giderek ya da telefonla bilgi almaları da mümkündür. Ancak kesin sonuçlar genellikle posta yoluyla bildirilmektedir.

Almanya Vize Masrafları 

Yetkili acenteler aracılığıyla başvuru yapan kişiler bu kurumlara komisyon ödeyebilmektedir. Acenteler genellikle müşterilerinden bir Almanya vize harç bedelinin yarısı kadar komisyon talep edebilmektedir.

 Almanya Vize Reddi Halinde Yapılacaklar

Almanya’ya yapılan vize başvuruları bazı durumlarda olumsuz sonuçlanabilmektedir. Bu durumun çeşitli sebepleri olmakla birlikte en çok karşılaşılan neden ise eksik ya da yanlış beyan edilen bilgilerdir. Konsolosluklar, özellikle Almanya eğitim vizesi ve Almanya aile ziyareti vizesi evraklarında bilgilerin doğruluğuna oldukça fazla dikkat etmektedir. Almanya vize reddi sebeplerinden bir diğeri de oldukça yıpranmış bazı belgelerin dosyaya eklenmesidir.  Vize reddi alan kişilerin 1 ay içerisinde bu sonuca itiraz etme hakları vardır.  İtirazlar konuyu açık şekilde anlatan bir dilekçe ile birlikte, müracaatın yapıldığı konsolosluğa yapılmalıdır. 

ALMANYA VİZE BAŞVURU YERLERİ VE BİLGİLER

Almanya vize başvurusu nasıl yapılır sorusunu yöneltenlere verilebilecek en ideal cevap Türkiye’de bulunan 3 konsolosluk aracılığıyla olacaktır. Başvurular yetkili kılınan konsolosluklar tarafından ikamet edilen şehre göre yapılmaktadır. Kişilere başvuru yapmadan önce yaşadıkları şehrin hangi konsolosluğun yetki alanına girdiğini öğrenmeleri tavsiye edilmektedir. Almanya iş arama vizesi de dâhil olmak üzere tüm müracaatlar yetki alanına göre aşağıdaki 3 konsolosluktan yapılmaktadır;

Almanya Büyükelçiliği

Adres: Atatürk Bulvarı, No: 114, 06690 Kavaklıdere/Ankara

Telefon: +90 312 455 51 00

Yetki Alanı: Adana, Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Malatya, Mardin, Mersin(İçel), Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Şanlıurfa, Siirt, Sinop, Şırnak, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat ve Zonguldak.

 İstanbul Almanya Başkonsolosluğu

Adres: Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu İnönü Caddesi No: 10, Gümüşsuyu/İstanbul

Telefon: +90 212 334 61 00

Yetki Alanı: Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Sakarya ve Yalova.

 İzmir Almanya Başkonsolosluğu

Adres: Korutürk Mah. Havuzbaşı Sok. No: 1, 35330 Balçova/İzmir

Telefon: +90 232 488 88 88

Yetki Alanı: Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak, Antalya, Burdur ve Isparta.

Sonraki Haber