Vücudu demire doyuruyor, kansızlığa şifa oluyor
Kansızlık, vücutta organ ve dokulara yeterli oksijen taşımak için yeterli sayıda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman oluşan durumdur. Kansızlık, bir doktora muayene edilerek teşhis edilir. Bu durumla baş etmek için vücudu demire doyuran, kansızlığa şifa olan o sebzenin suyunu tüketin...
Kansızlık, bir doktora muayene edilerek teşhis edilir. Kan testi, kansızlık olup olmadığını ve kansızlığın türünü belirlemek için yapılır. Kansızlık tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Demir eksikliği anemisi için demir takviyesi, B12 vitamini eksikliği için B12 vitamini takviyesi ve folik asit eksikliği için folik asit takviyesi gibi tedaviler uygulanabilir. Kronik hastalık veya kronik kan kaybı nedeniyle oluşan kansızlıklarda, altta yatan hastalığın tedavisi veya kan kaybının durdurulması gerekir.
KANSIZLIĞIN DÜŞMANI: KIRMIZI PANCAR
Kırmızı pancar, besin değeri yüksek ve birçok faydası olan bir sebzedir. A, C, B6 ve K vitaminleri, potasyum, magnezyum, folat ve demir gibi mineraller açısından zengindir. Ayrıca, antioksidanlar ve antienflamatuar bileşikler içerir.
Kırmızı pancar:
- Kansızlığı önler veya tedavi eder. Kırmızı pancar, demir açısından zengindir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Bu nedenle, kırmızı pancar tüketimi, demir eksikliği anemisi olan kişiler için faydalı olabilir.
- Kalp sağlığını destekler. Kırmızı pancar, nitratlar içerir. Nitratlar, vücutta nitrik oksite dönüştürülür. Nitrit oksit, kan damarlarını genişleterek kan akışını iyileştirir. Bu da, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
- Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Kırmızı pancar, nitratler sayesinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
- Sindirim sağlığını destekler. Kırmızı pancar, lif açısından zengindir. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini destekler. Kırmızı pancar, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı vücudu korumaya yardımcı olur. Bu da, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
- Cildin sağlığını destekler. Kırmızı pancar, C vitamini açısından zengindir. C vitamini, kolajen üretimi için gereklidir. Kolajen, cildin sağlıklı ve genç görünmesini sağlar.
Kırmızı pancar, çiğ, pişmiş veya suyu sıkılarak tüketilebilir. Çiğ olarak tüketilecekse, iyice yıkanması ve soyulması gerekir. Pişirilirken, aşırı pişirilmemeye dikkat edilmelidir. Çünkü aşırı pişirme, besin değerini azaltabilir.
Kırmızı pancar, sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilmesi gereken faydalı bir sebzedir.