Wall Street savaştan büyük 'kâr' bekliyor
Filistin'de savaş tüm dehşetiyle sürerken Wall Street yatırımcılarını asıl düşündüren hangi silah üreticisinin hissilerini satın alacakları. Bankalar, savunma sanayine artacak talep sayesinde savaştan büyük kâr bekliyor. Yatırım yapılan şirketlerin ürettiği silahlar İsrail'le de ilişkili.
Gazze'de bir yandan savaş suçları işlenirken ve bu durum, BM tarafından da teyit edilmişken, büyük bankaların silah sanayine yaptığı yatırımların insan hakları politikalarına uyup uymadığı konusu İngiliz basınında gündeme geldi. Silahlı bir çatışmandan kâr elde etmeye odaklanmakla suçlanan bankalar, silah sanayinin milyarlarca dolar değerindeki hisselerinde söz sahibi. Savaşın patlak vermesiyle hisselere olan ilgide artış var. Bankaların yatırım yaptığı savunma sanayi şirketleri arasında İsrail'in Gazze'de kullandığı silahların üreticileri de olduğu iddia edildi.
SAVAŞI YATIRIMLARI İÇİN TAKİP EDİYORLAR
Aksa Tufanı operasyonundan sonra yaşanan gelişmelerin ardından Morgan Stanley veya TD Bank gibi büyük bankaların analistleri, artan çatışmalardan elde edilebilecek potansiyel kâra odaklandı. Yatırım analistleri, İsrail ile Filistin arasındaki savaşın maddi getirilerinin daha çok hangi savaş sektöründen gelebileceği üzerinde de duruyor.
Potansiyel kârın geleceği kaynaklardan biri şüphesiz silah ve havacılık endüstrisi. Nitekim, İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre bu sektörlerde uzmanlaşmış bir genel müdür ve kıdemli araştırma analisti olan TD Cowen'dan Cai von Rumohr'un ana odak noktası, havacılık ve silah şirketi General Dynamics'in geleceği. Nedeni ise Cai von Rumohr'un içerisinde yer aldığı grubun bir parçası olan TD Asset Management'ın, General Dynamics'e milyonlarca dolarlık yatırım yapmış olması.
DAHA ÇOK SAVAŞ DAHA ÇOK PARA
General Dynamics'te Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Jason Aiken'ın, yatırımcı taraf olan TD analisti Cai von Rumohr'a savaş durumu kötüleştikçe, talebin de artacağını söylediği kaydedildi. Jason Aiken'in topçuluk sektörüne vurgu yapması dikkat çekti: "Savaştan kaynaklanan talebin büyüme potansiyeline bakarsanız, sanırım öne çıkan en büyük ve gerçekten şaşırtıcı olan sektör muhtemelen topçulukla ilgili olacak.” Üreticinin yatırımcısına gösterdiği yol ikna edici olmuş olacak ki hemen ertesi gün TD analisti Cai von Rumohr, General Dynamics hisselerine "satın alma" notu verdi.
Benzer görüşmelerin, Morgan Stanley ile savunma sanayi şirketi Raytheon arasında yapıldığı da belirtildi. Morgan Stanley, Raytheon hisselerinin %2,1'ne sahip, değeri 3 milyar dolar.
SAVUNMA SANAYİNE 106 MİLYAR DOLAR
Wall Street yatırımcılarının iştahını kabartan bir diğer kaynak ise 20 Ekim tarihinde ABD Başkanı Joe Biden'in Amerikan Kongresinden istediği 106 milyar dolar değerindeki fon. Yine savaşlarla bağlantılı bu büyük meblağın talep edilme nedeni, Ukrayna ve İsrail'e silah yardımı. Reuters'e bakılırsa Ukrayna'nın Rusya ile olan savaşını finanse etme ihtiyacı konusunda şüpheci olmaya başlayan bazı Cumhuriyetçi milletvekilleri, Başkan'ın 106 milyar dolar tutarındaki talebine itiraz etmişti. Buna gerekçeleri ise ABD'nin kronik devasal borç sorunu.
İSRAİL SİLAHLARI GAZZE'DE KULLANIYOR
Lockheed Martin, Raytheon, Northrop Grumman, Boeing ve General Dynamics'in silah sektörüyle alakalı kazançları, internet haber kaynağı Eyes on the Ties tarafından hazırlanan bir raporda öne çıkarıldı. Rapora göre bu şirketler geçen yıl toplamda 196,5 milyar dolar askeri malzeme geliri bildirdi. Beş silah şirketinin hepsinin de Filistinlilere karşı kullanılmak üzere İsrail'e silah sağlama geçmişi var.
Yine aynı rapora bakılırsa bu beş savunma sanayi şirketinin en büyük hissedarları arasında BlackRock, Bank of America, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Morgan Stanley gibi büyük bankalar da var.