WhatsApp mesajları nedeniyle işten çıkarılmıştı: AYM o işçiyi haklı buldu

WhatsApp'tan yaptığı yazışmalar işveren tarafından incelenen ve bu yazışmalar gerekçe gösterilerek iş akdi feshedilen kişi Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, bireysel başvuruyu kabul ederek hak ihlali kararı verdi.

Özel bir şirket çalışanı olup şirketin hizmet sağladığı Sağlık Bakanlığına bağlı bir devlet hastanesinde bilgi işlem sorumlusu olarak görev yapan E.E.'nin, bilgisayarını açık bırakması sonucunda sorumlu olan amiri tarafından kurum içerisinde görevini icra ettiği sırada mesajlaşma programı kullanarak çalışma arkadaşları ile firma ve kurum yöneticilerine karşı iftira ve hakaret ettiği tespit edildi. İşveren şirket tarafından 16 Kasım 2017 tarihli yazısında E.E.'den çalışma arkadaşları ile firma ve kurum yöneticilerine karşı iftira ve hakaret ettiği, çalışma arkadaşlarıyla birlikte örgütlü bir biçimde bilişim sistemini sekteye uğrattığı hususlarında savunması istenildi. E.E, savunmasını 21 Kasım 2017 tarihinde gönderdi ve 22 Kasım 2017 tarihinde iş akdi bildirimsiz olarak feshedildi.

İHLAL KARARI VERİLDİ

E.E. 20 Aralık 2017 tarihinde Ordu İş Mahkemesinde işe iade istemiyle dava açtı. Mahkeme 31 Mayıs 2018 tarihinde davanın kabulüne, feshin geçersizliğine ve başvurucunun işe iadesine karar verdi. Davalı vekillerinin anılan karara karşı yaptığı istinaf başvurusu Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesinin kararıyla dava dosyasında eksikliklerin tamamlaması amacıyla dosyanın esası incelenmeden mahkemesine iade edilmesine kesin olarak karar verildi. Mahkeme tarafından yapılan yeniden yargılama neticesinde davanın reddine karar verildi. E.E'nin karara karşı istinaf yoluna başvurması üzerine Bölge Adliye Mahkemesi ilk derece mahkemesi kararının yasal ve hukuksal gerekçeleri ile maddi delillerin takdirinde isabetsizlik bulunmadığından istinaf başvurusunun esastan reddine kesin olarak karar verdi. Kararın tebliğ edilmesinin ardından E.E. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı kapsamındaki kişisel verilerin korunmasını isteme hakkı ile Anayasa'nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verdi.

DAHA ÖNCEKİ KARARLAR HATIRLATILDI

Anayasa Mahkemesi kararında daha önce verilen benzer nitelikte kararlar hatırlatıldı. Kararda, "Anayasa Mahkemesi E.Ü. ve S.A. kararlarına konu başvurucunun kurumsal e-posta hesabı ve WhatsApp içeriğinin işveren tarafından incelenmesi ve bu yazışmalar gerekçe gösterilerek iş akdinin feshedilmesi şeklindeki benzer somut olaylarda da aynı sonuca ulaşmış ve ihlal kararları vermiştir. Başvurucunun kurumsal kullanım için değil kendi özel kullanımı amacıyla bilgisayarına kurduğu ve kullanarak arkadaşlarıyla özel mesajlaşmalar gerçekleştirdiği WhatsApp adlı mesajlaşma programındaki içeriklerin işveren tarafından bir şekilde elde edilerek iş akdinin feshine dayanak yapıldığı somut olayda da anılan karardaki ilkelerden ayrılmayı gerektirir bir durum bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır." denildi.

Sonraki Haber