Wilders sevindi, Dilan Yeşilgöz ‘hayal kırıklığı’na uğradı
Hollanda’da genel seçimlerinde beklenmedik sonuç..
Hollanda’da erken genel seçimlerden sürpriz sonuç çıktı. Geert Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) milletvekili sayısını iki kat artırarak sandıktan açık farkla ilk sırada çıktı. Ancak sandıktan tek başına iktidar çıkmadı. En az üç partili bir koalisyon kurulması gerekiyor.
WİLDERS: ÜLKEYİ BİZ YÖNETECEĞİZ
Hollanda genel seçimlerindeki sonuç şüphesiz Wilders için de sürpriz oldu. Wilders şaşkınlığını, “Hala kolumu çimdiklemem gerekiyor, o kadar çok sandalyemiz var ki, iki katına çıktık” sözleriyle ortaya koydu. Destekçilerine hitap eden Wilders, bu sonuçlarla göre artık göz ardı edilemeyeceklerini, aksi bir durumun son derece antidemokratik olacağını, seçmenlerin bunu kabul etmeyeceğini savunarak "Ülkeyi biz yöneteceğiz." dedi.
Resmi olmayan sonuçlara göre, liderliğindeki PVV, yüzde 23,5 oy alarak 37 milletvekili çıkardı.
KUTLAMA MESAJLARINDA ‘DEĞİŞİM’ VURGUSU
Macaristan Başbakanı Victor Orban ile eski Fransa Ulusal Birlik Partisi Başkanı Marine Le Pen, Wilders’ı ilk kutlayan isimler oldu. Orban, "Değişim rüzgarları burada" paylaşımı yaptı. Le Pen ise, "Avrupa'da değişim umudunun canlı kalmasının nedeni, ulusal meşalenin sönmesini reddedenlerin varlığıdır” değerlendirmesinde bulundu. Wilders'ı kutlayan bir başka lider ise Almanya için Alternatif (AfD) Partisi'nin Eş Genel Başkanı Alice Weidel oldu. Weidel, "Tüm Avrupa siyasi değişimi istiyor” ifadelerini kullandı.
DİLAN YEŞİLGÖZ’ÜN ‘HAYAL KIRIKLIĞI’
Eski AB Komisyonu Başkan Yardımcısı FransTimmermans’ın liderliğinde seçimlere ittifakla giren İşçi Partisi (PvdA) ve Yeşil Sol (Groen Links) ise 25 sandalye ile ikinci sıraya yerleşti. Bir önceki seçime göre 10 sandalye kaybeden Dilan Yeşilgöz-Zegerius liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), 24 sandalye ile üçüncü sıraya geriledi. VVD lideri Dilan Yeşilgöz, partisine oy veren seçmenlere teşekkür ederek, “Bu gecenin kazananlarını tebrik ediyoruz. Sonuç bizim için hayal kırıklığı oldu. PVV’nin zaferi insanların endişelerinin yeterince ele alınmadığını açıkça ortaya koyuyor. Liderlik artık Geert Wilders’ta” ifadelerini kullandı.
ÇOK PARTİLİ BİR MECLİS OLUŞTU
2021 seçimlerinde Hristiyan Demokratlar Birliği’nden (CDA) seçilen ve daha sonra ayrılarak yeni parti kuran Pieter Omtzigt'in lideri olduğu, ilk defa seçimlere katılan Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) 20 sandalye ile dördüncü oldu.
Bir önceki seçime göre koalisyon partilerinden Demokratlar 66 (D66) 24'ten 9’a, CDA 15'ten 5'e ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) 5'ten 3 sandalyeye düştü.
Thierry Baudet liderliğindeki Demokrasi için Forum Partisi (FvD), 2021 seçimlerine göre 5 milletvekili kaybederek 3 sandalyeye düştü. JA21 Partisi de 3 sandalyeden bir sandalyeye geriledi. Diğer aşırı sağ partilerin oyları düşse de aşırı sağcıların Meclis'teki sandalye sayısı 10 arttı.
Lilian Marijnissen liderliğindeki Sosyalist Parti (SP) de 2021 seçimlerine göre 4 milletvekili kaybederek 5 sandalye elde ederken, Hollanda Senatosunda en çok sandalyeye sahip olan, Temsilciler Meclisi’nde 2021'de bir sandalye elde eden Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) ise 7 sandalye kazandı.
DENK PARTİSİ AYNI KALDI
Üyelerinin çoğunluğu Türk ve diğer Müslümanlar olan Denk Partisinin milletvekili sayısı ise bir önceki seçime göre değişmeyerek 3 kaldı. Geriye kalan 8 sandalyeyi, Toplumcu Reform Partisi (SGP), Hayvanları Koruma Partisi (PvdD) ve VOLT Partisi paylaştı.
1126 aday ve 26 partinin 150 sandalye için yarıştığı seçime katılım yüzde 78,2 oldu.
EN AZ 3 PARTİLİ KOALİSYON
Seçimde hiçbir parti tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı. Bir partinin hükümet kurabilmesi için parlamentodaki 150 milletvekilinden en az 76'sının desteğini alması gerekiyor. Ülkede 1 Aralık’tan sonra resmî sonuçların açıklanmasıyla koalisyon görüşmelerinin başlaması bekleniyor.
Öte yandan, Hollanda'da siyasi partiler arasındaki koalisyon müzakerelerinin aylar sürdüğü biliniyor. 2021 seçimlerinde Rutte'nin partisi hükümeti 271 günde kurabilmişti. Mevcut zorlu siyasi tabloda koalisyon görüşmelerinin çıkmaza girmesi halinde erken seçim kararının alınması da ihtimaller arasında bulunuyor.