Wilson hastalığında erken tanı karaciğeri korur

Nadir bir hastalık olan Wilson hastalığıyla ilgili Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Doğan, tanının erken konulmasının önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Yaşar Doğan, “Ülkemizde yaklaşık olarak 2 bin 500 Wilson hastası olduğu tahmin edilmektedir. Ancak ülkemiz gibi akraba evliliğinin yüksek olduğu toplumlarda hasta sayısının daha fazla olabileceği unutulmamalıdır. Wilson hastalığı birincil olarak karaciğer ve beyinde aşırı miktarda bakır depolanmasına yol açan anormal bakır metabolizmasıyla ilişkili kalıtsal bir hastalık olup erken tanı hayati bir öneme sahiptir, karaciğer tedavisi mümkün olmayan bir hasara uğradıktan sonra hastada karaciğer nakline kadar gidebilecek bir süreç gelişebilir” dedi.

Hastalığın genel belirtileri hareketin aşırı olması veya yavaşlığı, konuşma bozukluğu, psikozlar, duygu durum değişiklikleri ya da kişilik değişiklikleri olabilir. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterir. Hastalığın teşhisi laboratuvar testleri ile yapılır. Erken tanı karaciğerin korunması için imkan yaratır.

Sonraki Haber