Xi Jinping APEC Zirvesi'nde konuştu

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Başkanlar Zirvesi'nde 'Asya-Pasifik için yeni bir sayfa açmak üzere zorlukları amaç birliği ile karşılamak' başlıklı yazılı bir konuşma yaptı.

ABD'nin San Francisco kentinde düzenlenen Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi başladı.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, zirvedeki konuşmasında, otuz yıl önce Asya-Pasifik liderlerinin barış ve kalkınma yönündeki eğilimi takip ederek APEC Ekonomi Liderleri Toplantısının açılışını gerçekleştirdiklerini ve Asya-Pasifik kalkınması ve ekonomik küreselleşmenin hızlı bir büyüme yoluna girmesini sağlayarak bölgeyi dünya ekonomik büyümesi için bir güç merkezi ve küresel kalkınma için bir istikrar çıpası haline getirdiklerini belirtti.

APEC ZİRVESİ

Geçtiğimiz otuz yıl boyunca açık bölgeselciliğe, dışa açılmaya ve kapsayıcılığa bağlı kaldık, birbirimizin güçlü yönlerinden dersler çıkardık, ihtiyaçlarımızı paylaştık, kalkınmaya odaklandık ve gönüllülük, fikir birliği oluşturma ve aşamalı ilerleme ilkelerine dayanan "APEC Yaklaşımı"nı ortaklaşa geliştirdik, tekdüzelikten uzak uyum, dayanışma ve karşılıklı yardımlaşma içeren ortaklık ruhundan faydalandık, diyen Xi, Asya-Pasifik işbirliğinin bu olağanüstü yolculuğundan çıkarabileceğimiz çok şey olduğunu sözlerine ekledi.

Dünyanın yeni bir türbülans ve değişim dönemine girdiğini kaydeden Xi, APEC'in kuruluş misyonuna bağlı kalınması, tarih tarafından bahşedilen misyonun asla unutulmaması ve Asya-Pasifik işbirliğinin gelecek 30 yılda nereye gideceği gibi yeni bir soruyla karşı karşıya olunduğu için Asya-Pasifik işbirliğini yeniden başlatmak üzere harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Xi, "BM Şartının amaç ve ilkelerini ortaklaşa korumalı, çatışma ve ittifak yerine diyalog ve ortaklık yoluyla Asya-Pasifik refah ve istikrarını sürdürmeliyiz" dedi.

Jinping, bölgenin jeopolitik rekabetin arenası olamayacağı gibi, yeni bir Soğuk Savaş ya da kamp temelli çatışmaya da sürüklenmemesi gerektiğini vurguladı.

Başkan, dijital, akıllı ve yeşil kalkınmaya geçişi teşvik etmek, bilimsel ve teknolojik ilerlemelerin inovasyonunu ve piyasa uygulamalarını ortaklaşa artırmak ve dijital ve fiziksel ekonomilerin tam entegrasyonunu ilerletmek için trendle birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Xi, bu yıl Çin ekonomisinin istikrarlı bir şekilde toparlandığını ve iyiye gittiğini ve ülkenin küresel büyümenin en güçlü aktörü olmaya devam ettiğini söyledi.

Sonraki Haber