Xi jinping’den dünya siyasi partilerine çağrı: Yeni uygarlığı birlikte inşa edelim

Çin lideri Xi Jinping, insanlığın tarihi ve zorlu bir kavşağa girdiğini belirterek dünyanın önde gelen partilerine ortak bir Küresel Uygarlık Girişimi kurma çağrısı yaptı.

Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve Dünya Partileri Üst Düzey Diyalog toplantısı dün video konferans yoluyla yapıldı. “Modernleşme Yolu: Partilerin Sorumluluğu” başlığıyla düzenlenen toplantıya 150’den fazla ülkeden 500’den fazla siyasi partinin başkanı ve yöneticisi katıldı. Vatan Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Dr. Doğu Perinçek de etkinliği izleyen liderler arasındaydı. Çin Devlet Başkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Xi Jinping, siyasi parti liderlerine “Küresel Uygarlık Girişimi” kurma önerisinde bulundu. Xi’den sonra sırasıyla Güney Afrika, Venezuela, Sırbistan, Moğolistan Devlet Başkanları ve Rusya’da iktidarda bulunan Birleşik Rusya Partisi temsilcisi birer konuşma yaptı.

‘TARİHİ VE ZORLU SÜREÇTE SORUMLULUK ALALIM’

Xi Jinping, açış konuşmasında, insanlığın modernleşme sürecinde yeni bir tarihi kavşağa ulaştığını söyledi. İnsanlığın yeni zorluklarla yüzleştiği bir dönemde olduğunu kaydeden Xi, modernleşme ve kalkınmanın esas gücü olan siyasi partileri, öncü sorumluluklar almaya, yeni ortaklıklar ve anlayışlar geliştirmeye çağırdı.

Bağımsızlık ilkesinin modernleşme sürecin temelinde yattığını ve “hiçbir ülkenin kalkınmanın münhasır patentine sahip olmadığını” vurgulayan Xi, “Ancak kendi ayaklarımızın üzerinde durarak kalkınabiliriz. Dünyanın kalkınması için gelişen ülkelerin bağımsız kalkınma çabalarına omuz vermeliyiz.” şeklinde konuştu. İnsanı merkeze yerleştiren bir kalkınma anlayışını savunan Xi, modernleşmenin sadece istatistikle ölçülemeyeceğine, halkın mutluluğuna ve çağdaşlaşma düzeyine bakılması gerektiğine dikkat çekti.

HEGEMONYACILIĞA KARŞI BARIŞÇIL KALKINMA ROTASI

Xi Jinping, Çin’in modernleştirmesini sürdürürken, hiçbir zaman “ne sömürgeleştirme ve yağmalama yoluna, ne de bazı ülkelerin güçlendikten sonra girdikleri hegemonya yoluna sapmayacağını” açıkladı. Ba

rışçıl kalkınma rotasında ısrar edeceklerini belirten Xi, başka uygarlıkların tecrübelerinden faydalanmaya ve kendi tecrübelerini kimseye dayatmadan insanlığın hizmetine sunmaya devam edeceklerini kaydetti. Çin’in kalkınmasının yalnızca Çin halkına fayda sağlamadığını, aynı zamanda dünya kalkınmasını ilerlettiğini de sözlerine ekledi.

Dünyanın yeni bir Soğuk Savaş’a ihtiyacı olmadığını belirten Xi, “Kimse başkalarının lambalarını söndürerek aydınlanamaz. Başkalarının yolunu tıkayarak ilerleyemez.” ifadelerini kullandı.

‘ORTAK DEĞERLERİ BİRLİKTE SAVUNALIM’

Toplantı sırasında ilk defa bir “Küresel Uygarlık Girişimi” başlatmayı öneren Xi, farklı uygarlıklar arasında hoşgörünün, bir arada yaşamanın ve karşılıklı öğrenmenin, “dünya uygarlık bahçesini yeşertmek için eşsiz bir role sahip olduğunu” belirtti. Tüm ülkelerin geleceğinin birbirine bağlı olduğunu kaydeden Xi, insanlığın ortak özlemleri olan “barış, kalkınma, demokrasi, özgürlük ve adaleti birlikte savunma” çağrısı yaptı.

ÇKP’nin bu doğrultuda diğer siyasi partilerle fikir alışverişini ve işbirliğini güçlendirmeye kararlı olduğunu belirten Xi, önerdikleri girişimle birlikte diyalog için bir küresel ağ oluşturacaklarını ve farklı uygarlıkların ilerlemesini ortaklaştırmak için yeni işbirliği yolları geliştirmeye katkı sunacağını vurguladı. Daha adil ve insancıl bir dünyanın, ortak kalkınma ve küresel dayanışmaya dayanan yeni tipte uluslararası ilişkiler zemininde yükseleceğini belirten Xi, ÇKP’nin bu temelde dünya siyasi partileriyle daha güçlü ortaklılar kuracağını açıkladı.

Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek, toplantıyı Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı Ethem Sancak ve parti yöneticileriyle birlikte takip etti.

DÜNYA LİDERLERİNDEN DESTEK

Xi’den sonra konuşan Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, “Çin Devlet Başkanı Xi’nin Küresel Medeniyet Girişimi’nde ortaya koyduğu dört öneriye tamamen katılıyoruz.” diyerek girişimin hayati bir önem taşıdığını belirtti.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro da “Küresel Medeniyet İnisiyatifini tamamen destekliyoruz. Bu, yeni liberalizme karşı mücadelenin de anahtarıdır.” şeklinde konuştu. “Ülkemiz ve gelişen dünya, ABD emperyalizmine karşı mücadelesinde Çin’i yanında ve dost olarak görüyor.” diyen Maduro, “Uluslararası düzende yeni dönem, çok kutuplu ve ortak dayanışmayı, kalkınmayı destekliyor.” ifadelerini kullandı.

Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic de Xi’nin her zaman “Silahların yerini yeşim ve ipeğe bırakalım.” sözlerini hatırlatarak insanlığın ortak mirasına sahip çıkmayı desteklediklerini ifade etti. Çin’in Sırbistan’ın egemenliğini desteklediğini ve halkına büyük faydalar sağladığını belirten Vucic, konuşmasını “Yaşasın çelik dostluğumuz! Yaşasın Sırbistan-Çin!” ifadeleriyle bitirdi.

Sonraki Haber