Xi Jinping’ten gıda israfına karşı mücadele
2013 yılında başlatılan "Tabağınızı Temizleyin Kampanyası" ndan birkaç yıl sonra, kampanyanın 2.sürümü geliyor. 2.sürüm, yetkililerin abartılı ziyafet ve resepsiyonlarına son vermeyi amaçlayan önceki kampanyadan farklı olarak, halkın yiyecek israfını durdurmasını istiyor.
Başkan Xi Jinping, art arda gelen tampon hasatlara rağmen gıda güvenliği konusunda bir kriz duygusu sürdürme ihtiyacını vurguladı ve salgının serpintisi arasında yiyecek israfını durdurmak için uzun vadeli bir mekanizmanın kurulmasını istedi.
Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi, gıda israfının şok edici ve üzücü olduğunu ve bu konudaki kamu bilincini daha da arttırmak, tasarruflu alışkanlıklar geliştirmek ve israfın utanç verici olduğu bir sosyal ortamı teşvik etmek gerektiğini söyledi.
Çin'in Tarım Ekonomisi ve Kırsal Kalkınma Okulu Renmin Üniversitesi'nden profesör Zheng Fengtian, Global Times'a yaptığı açıklamada, Çin'in gıda güvenliğinin Kovid-19'dan ciddi şekilde etkilenmediğini ve Çin'in tahıl rezervlerinin bol olduğunu söyledi.
Haziran 2020'de Birleşmiş Milletler, dünyanın 50 yılın en kötü gıda krizinin eşiğinde olduğu konusunda uyardı. Dünyanın en büyük üç tahıl ihracatçısı olan ABD, Brezilya ve Hindistan, aynı zamanda Kovid-19'dan en çok etkilenen üç ülke oldu.
Zheng, Çin'in iki ana tahıl ürünü olan pirinç ve buğdayın kendi kendine yeterlilik oranının yaklaşık yüzde 100 olduğunu ve mevcut stokun bir yıllık üretimi aştığını söyledi. Geçtiğimiz beş yılda, Çin'in toplam yıllık tahıl üretimi 1,3 trilyon kilogramı aştı ve kişi başına tahıl arzı 500 kilograma yaklaştı.
Xinhua, 2020'de yazlık tahıl üretiminin bir önceki yıla göre 1,2 milyar kilogram artışla 143 milyar kilogram gibi rekor bir seviyeye ulaştığını bildirdi. Çin'in buğday üretimi, 750 milyon kilogram artışla yüzde 0,6 artışla 132 milyar kilograma çıktı. Ancak güneydeki sellerin tahıl üretimi üzerinde büyük bir etkisi olabilir ve bazı bölgelerde "yıkıcı üretim kesintilerine ve mahsul kıtlığına" neden olabilir.
İSRAFIN EN ÇOK YAPILDIĞI ALAN
Xi Jinping, okullarda atıkları azaltmak ve öğrencilerin bilinçli olma farkındalığını ve uygulamalarını teşvik etmek için mücadele başlattı
Tasarruf, Çin'de her zaman geleneksel bir erdem olmuştur, ancak insanların yaşam standartları iyileştikçe israf da artmaktadır. Coğrafi ve Ulusal Kaynak Araştırmaları Enstitüsü ve Dünya Fonu tarafından yapılan bir araştırmada, turist grupları, ilk ve ortaokul öğrencileri ve resmi ziyafetler gıda israfının ilk üç sıralamasında oldu. Çin'de kişi başına yemek atığı, yüzde 11,7 atık oranıyla öğün başına kişi başına 93 gramdır.
ÇİN MERKEZİ TELEVİZYONU’NDAN GIDA İSRAFINA TEPKİ
Çin'in Merkezi Televizyonu (CCTV), sunucuların izleyicileri çekmek ve daha sonra kusmak için çok yediği canlı yayınlarda gıda israfını eleştirdi.
Dünyadaki gıdanın üçte biri her yıl boşa gidiyor ve yaklaşık 1,3 milyar ton hala yenebilir durumda. CCTV bir Weibo gönderisinde yer alan, BM verilerine dayanarak, dünyadaki 7,6 milyar insanın en az 820 milyonunun açlıktan mağdur olduğunu söyledi.
Çin Renmin Üniversitesi Tarım ve Kırsal Kalkınma Okulu'ndan profesör Wen Tiejun, Global Times'a tüketicilerin gıda güvenliğinden de sorumlu olduğunu ve bunun farkında olması gerektiğini söyledi.
Wen son birkaç yıldaki gıda israfının şok edici olduğunu söyledi, çünkü bir zamanlar Çin'de israf edilen gıdanın yılda 200 milyon insanı beslemeye yeterli olduğu bildirildi. Gıda israfını azaltmak ve gıda güvenliğini sağlamak için hayati önem taşıyan akılcı tüketim alışkanlıklarının oluşturulmasında gıda güvenliği eğitimi ve rehberliğinin önemini vurguladı.
Tüketicilerin yanı sıra Zheng gibi uzmanlar, teknik sorunlar nedeniyle yüzde 20'ye kadar, gıdanın üretim, depolama ve dağıtımda da israf edildiğini söyledi
Zheng, salgın sırasında ayrı öğünleri teşvik eden ve dışarıda yemek yemeyi azaltan politikaların aslında gıda israfını azalttığını söyledi.
Pekin merkezli bir restorandan bir garson Global Times'a "Misafirlerimize çok fazla yemek sipariş ettiklerinde hatırlatıyoruz" dedi.