Yaban hayvanlarına Hızır

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünde görevli veteriner hekim Albayrak, 450 yaban hayvanının yaşama tutunmasını sağladı. Görev sahası içindeki 9 ilde ihbarları değerlendiren ekipler, yaban hayatının devamını sağlıyor

Erzurum Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünde görevli veteriner hekim Selçuk Albayrak, bölgede 8 ilde doğada yaralı bulunan yaban hayvanlarını tedavi ediyor. 4 yıldır bölgede görev yapan Albayrak, yaban hayvanları için gece gündüz mesaide.

Erzurum, Ağrı, Erzincan, Bayburt, Bingöl, Kars, Ardahan ve Iğdır'da vatandaşlar ya da ilgili kurumlardan gelen ihbar üzerine harekete geçen Albayrak, uzak mesafedeki yerlere de hızlıca ulaşarak yaralı yaban hayvanlarına şifa eli uzatıyor. Zaman zaman doğada kilometrelerce yol yürüyerek yaralı hayvanlara ulaşan Albayrak, ileri tetkik ve tedavi gerektiren hayvanların da Kars Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne sevkini sağlıyor.

SÜREKLİ YOLLARDA

Doğadaki hayvanlara "Hızır" gibi yetişen Albayrak, geçen yıl vaşak, kara akbaba, ayı, tilki, kurt, kaya kartalı, kızıl şahin, kukumav (küçük bir baykuş türü), puhu, su kuşları gibi türlerden 450 yaralı yaban hayvanına müdahale etti. Veteriner hekim Albayrak, "Vatandaş bulduğu hayvanı bize tarif ediyor, eğer hayvanı getirme imkanı yoksa konum ve fotoğraf bilgisi alıyoruz. İhbarı değerlendirerek tür tayini yapıp taşıma kafeslerimiz ve tıbbi ekipmanla gidip hayvanı alıyoruz. Sürekli yolculuk halindeyiz” dedi. Albayrak, tedavi ettiği yaban hayatının bölgede nadir görülen kara akbaba ve nesli tükenme tehlikesi altında olan vaşağın yanı sıra serçe, kaya güvercini, karga, saksağan, tilki, kurt, ayı, kızıl şahin, kaya kartalı, leylek, kukumav, puhu, kulaklı orman baykuşu, gece ve gündüz yırtıcıları ile göç zamanındaki kuş türlerinden ve su kuşlarından yaklaşık 100 civarındaki türden oluştuğunu kaydetti.

TEŞEKKÜR BAKIŞI

İşini severek yaptığını anlatan Albayrak, "Yaban hayvanlarına tedavi elini uzattığınızda bağ kuruyorsunuz, hayvan kendisine uzatılan eli hissediyor. Tedavi sonrası doğaya saldığımızdaki o hayvanın teşekkür edercesine size baktığını anlıyorsunuz. İşte o an dünyalar benim oluyor, onun yarasını, sızısını dindirmek mutluluk verici" diye konuştu.

ÇUKUROVA’DA 5 BİN 300 TURNA SAYILDI

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarını barındıran Çukurova Deltası'nda 5 bin 300 turna tespit edildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ekipleri, Kuzey Avrupa'dan Afrika'ya göçen kuşların 3 rotasından 2'sinin geçtiği Çukurova Deltası'ndaki turna popülasyonunu 2013 yılından bu yana kayıt altına alıyor. Göçmen kuşlara dinlenme ve beslenme imkanı sunan Çukurova Deltası'ndaki Akyatan, Tuzla, Ağyatan ve Yumurtalık lagünlerinde bu yıl yapılan sayımda 5 bin 300 turna tespit edildi. WWF Yaban Hayatı Uzmanı Can Yeniyurt, turnaların bir bölümünün kışı Çukurova Deltası'nda geçirdiğini söyledi. Turnaların kışı geçirdikleri alanlarda sayım yaptıklarını belirten Yeniyurt, "Alanlarda sayımlarını gerçekleştiriyoruz ve turna popülasyonlarını araştırıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda Çukurova Deltası'nda bu yıl 5 bin 300 turnanın kışladığını tespit ettik" diye konuştu.

Yeniyurt, 5 bin 300 turna popülasyonunun çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Dünya geneline baktığında 500 bin gibi bir rakam söyleniyor. Bu rakamın yüzde 20'sinin bu bölgeden göç edip hem de kışladığını düşünüyoruz" dedi.

Sonraki Haber