Yabancı düşmanı eylemler elçiliklere bildirilecek

Bundan böyle yabancı düşmanı eylemlere uğrayan herkes, büyükelçilik ve başkonsolosluk internet siteleri üzerinden başına gelen olayları bildirebilecek. Yabancı Düşmanlığı Bildirim Formu uygulaması sayesinde, kayıtlar daha kolay tutulabilecek

Yabancı düşmanı eylemlerde ciddi bir artış görülüyor. Almanya’da açıklanan son iç istihbarat raporu, bu gerçeği doğrular nitelikteydi. Nitekim, aşırı sağcı eylemler ülkenin hâlâ başlıca gündemini oluşturuyor.

Yurt Dışı Türk ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın son raporunda da benzer tespitlerin yapılması üzerine Dışişleri Bakanlığı yeni bir uygulama başlattı. Bundan böyle yabancı düşmanı eylemlere uğrayan herkes, büyükelçilik ve başkonsolosluk internet siteleri üzerinden başına gelen olayları bildirebilecek. Yabancı Düşmanlığı Bildirim Formu uygulaması sayesinde, kayıtlar daha kolay tutulabilecek.

Forma tıklanınca, “veri girişleri sadece kayıt amaçlıdır” ibaresi görülüyor. Formda olayın yeri, tarihi ve eylem türü gibi bilgiler isteniyor. Eylem türleri, beş kategoride özetlenmiş. Bildirim yapan kişi ve olay hakkında ayrıntılı bilgi de talep ediliyor.

TÜRKİYE DAHA HIZLI HABERDAR OLACAK

Uygulamanın, Türk makamlarının yabancı düşmanı suçlardan daha hızlı haberdar olma ihtiyacından kaynaklandığı belirtiliyor. Deutsche Welle (DW)’de yer alan bir habere göre, vatandaşlar bugüne kadar telefon veya e-posta ile konsolosluklara bildirimde bulunuyor ancak bazı bildirimler gözden kaçabiliyordu. Form sayesinde dış temsilcilikler, olaylar hakkında daha hızlı haberdar olacak ve vatandaşa da daha hızlı destek sağlayacak.

Söz konusu destek, özellikle hukuki çerçevede olabilecek. DW, dış temsilciliklerin, bildirimin ardından vatandaşlarla iletişime geçtiklerini, olayın gerçekten yabancı düşmanlığı ya da ırkçı davranış olup olmadığını tespit ettiklerini aktarıyor. Olay yabancı düşmanlığı ya da ırkçılık ise bu davranışa maruz kalan kişi, dış temsilciliğin avukatı aracılığıyla hukuki destek alabiliyor. Destek dava takibi değil danışmanlık düzeyinde. Ancak gerektiğinde Türk makamları, bulunulan ülkedeki resmi makamlarla da temasa geçebiliyor.

Sonraki Haber