Yabancı uzmanlar Doğu Anadolu Fayı'nı inceledi! Fay kaç yaşında çıktı? Yeniden deprem üretecek mi?

Doğu Anadolu Fay Hattı'nda bir süredir araştırma yapan Minnesota Üniversitesi uzmanları, fay hattının yaşını belirledi. Doğu Anadolu Fay Hattı'nın tekrar deprem üretip üretmeyeceği ise merak konusu.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Şubat 2023'te Türkiye ve Suriye'de meydana gelen iki yıkıcı depremin yeriydi. Minnesota Üniversitesi liderliğindeki ekibin bulguları depremlerin zamanlamasını veya büyüklüğünü tahmin etmeye yardımcı olmasa da, jeologların bölgenin sismik olarak ne kadar süredir aktif olduğu ve büyük depremlerin zaman içinde manzarayı nasıl şekillendirdiği hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlıyor.

DOĞU ANADOLU FAYININ YAŞI VE OLUŞUM SÜRECİ BELİRLENDİ

Minnesota Twin Cities Üniversitesi liderliğindeki uluslararası bir ekip, Türkiye'nin doğusundan güney-orta bölgelerine kadar uzanan ve Anadolu tektonik plakasının oluşumunda etkili olan Doğu Anadolu fayının yaşını ve oluşum sürecini başarıyla belirledi.

Fay zonu, Şubat 2023'te Türkiye ve Suriye'de meydana gelen iki yıkıcı depremin yeriydi. Araştırmacıların bulguları depremlerin zamanlamasını veya büyüklüğünü tahmin etmeye yardımcı olmasa da, jeologların bölgenin sismik olarak ne kadar süredir aktif olduğu ve büyük depremlerin zaman içinde manzarayı nasıl şekillendirdiği hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlayarak altyapı ve evlerin yerleştirilmesi için karar vermeye yardımcı olabilir.

"5 MİLYON YIL ÖNCE OLUŞTUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ"

Ekibin çalışmaları, Geological Society of America tarafından yayınlanan yerbilimleri alanlarını kapsayan önde gelen hakemli bir akademik dergi olan Geology'de yayınlandı. Makalenin başyazarı ve Minnesota Üniversitesi N.H. Winchell Yer ve Çevre Bilimleri Fakültesi'nde Seçkin McKnight Üniversitesi Profesörü olan Donna Whitney, "Dünyada çok sayıda tektonik plaka var" dedi. "Zaman içinde şekil, boyut ve konum değiştirdiler, ancak çok nadiren bir form görebiliyoruz. Anadolu levhası jeolojik anlamda oldukça yakın bir zamanda oluştu, bu nedenle onu oluşturan süreçleri jeolojiyi inceleyerek çıkarmamız daha kolay. Anadolu levhasının ve Doğu Anadolu fayının yaşı hakkında pek çok tartışma var, ancak biz verilerimizle muhtemelen beş milyon yıl önce oluştuğunu söyleyebiliriz."

TEKRAR DEPREM Mİ ÜRETECEK?

Whitney, "Bu bölgenin sismik geçmişini bilmek, insanların araziyle etkileşim biçimiyle ilgili felaketleri öngörmek için gerçekten önemli" dedi. "Bu fay üzerinde belirli bir zamanda 'X' büyüklüğünde bir deprem olacağını tahmin edemeyiz, ancak fayın geçmişteki aktivitesi, olayların ne kadar büyük olduğu ve fay hareketinin manzarayı ne kadar etkilediği hakkında bir fikir edinebiliriz. Bu yapıları anlamamız gerekiyor çünkü insanlar bunların yakınında yaşıyor ve yakınlarında altyapı var."

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Sonraki Haber