Yağ açığına ‘aspir’ önerisi

Yağ açığını karşılamak için aspir bitkisi üretimine özel destek sağlanması istendi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, faydaları ve kullanım alanları saymakla bitmeyen aspir bitkisi, pek çok ülkede yüksek miktarda üretilirken, ülkemizde üretimin kısıtlı olmasının nedenlerinin araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Ülkemizde aspir bitkisinin 1970’li yıllarda 2 bin 200 hektara ulaşmasına rağmen günümüzde ekim alanlarının daraldığına dikkat çeken Gürer, “Aspir bitkisi ekim alanlarının artırılması için ekim alanı ve ürün artırımı çalışması yapılması önem teşkil etmektedir.” dedi. Çay olarak tüketilebilen ve içerisinde yararlı amino asitler, mineral maddeler ve bazı vitaminlerin (B1, B2, B12, C ve E) bulunması nedeniyle sağlık açısından da kıymetli olduğu bilinen aspirin kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğuna işaret eden Gürer, şöyle devam etti:

“Ülkenin her yerinde yetişmesi olası, ekonomide getirisi yüksek olan aspir bitkisinin durumu araştırmalar yapmaya değerdir. Kağıt yapımında ve farklı alanlarda yararlanılan aspir bitkisi yeşilken hayvan otlatılması için de uygundur.”

Yem olarak besleyici olan yonca ve yulafa eş değer görülen aspir bitkisinin yem açığının giderilmesinde de değerlendirilebileceğine vurgu yapan Gürer, “Yağ açığını da giderecek bu bitki için neden gereken atılım sağlanmamaktadır?” diye sordu. Gürer, aspir bitkisi için; ekim yapmayı düşünen üreticileri teşvik etmek üzere yeniden ekim desteği sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Sonraki Haber