Yağ lekesini resmen kazıyıp atıyor! Kıyafetler 10 dakika içerisinde eski hâline dönüyor…

Yemek hazırlarken veya yerken üzerinize yağ lekeleri sıçrayabilir. Hele bir de bu olay en sevdiğiniz kıyafetinizin başına gelirse hemen o lekeden kurtulmanın yolları aramaya başlarsınız. Eğer yağ lekeleriyle başınız dertteyse işte yağ lekesini söküp atan yöntemler...

Yeni kıyafetlerinizi giyip dışarı çıktığınız sırada yemek yerken üzerinize bir yağ damlasının bulaştığını gördüğünüz anda keyfiniz kaçabilir. Ancak yağ lekesi sanıldığı gibi çıkması imkânsız olan bir leke değil. Çeşitli yöntemlerle ve doğru şekilde müdahale ederek bu hoş olmayan görüntüden kıyafetlerinizi kurtulabilirsiniz. Peki ama nasıl mı? Haydi gelin, birlikte öğrenelim.

Her konuda usta: karbonat

Temizlik dendiğinde ortaya çıkan kahramanların başında gelen karbonat, sizi yağ lekelerinden de kurtarır. Yapmanız gereken şeyse çok basit! Kıyafetinizin üzerindeki lekeli bölgeye karbonat döküp ıslak bir fırçayla yavaşça ovalayın. Eğer bu yağ lekesi yemeğin suyuyla üzerinize bulaştıysa o zaman bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak sürebilirsiniz. Bunun yanında çocuk kıyafetleri gibi küçük boyutlu parçaları da karbonatlı su içerisine doğrudan atıp bir süre lekenin çıkmasını bekleyebilirsiniz.

En çok bilinen yöntem: tuz

Yemek yerken üzerinize yağ döktüğünüzde mutlaka "Hemen tuz dök." cümlesini duymuşsunuzdur. Yeni oluşan lekeler üzerinde uygulanan bu yöntem, yağın kumaştan ayrılmasına yardımcı olur. Lekenin üzerine komple kaplayacak şekilde tuz döküp 10 dakika kadar bekleyin. Ardından ılık suyla nazikçe tuzu temizleyin. Bu işlemden sonra aynı bölgeye çamaşır deterjanı döküp yine biraz bekleyin. Son olarak kıyafetinizi düşük sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkayın.

Kumaşlarda da etkili: bulaşık deterjanı

Yağ lekesiyle kirlenen kıyafetinizin üzerine bir miktar bulaşık deterjanı dökün ve tişörtünüzü yaklaşık 5 dakika bekletin. Sonra lekeli bölgeyi ılık suyla ıslattığınız bir bez yardımıyla silin. Etkili son darbe için kıyafetinizi düşük derecede çamaşır makinesinde yıkayın. Bu yöntemde çok dikkat edilmesi gereken bir hususu da ayrıca belirtelim. Kumaşlar üzerinde renk açılmasına sebep olacağı için kullanacağınız deterjanın limonlu olmamasına dikkat edin!

Nişastayla yağ lekelerine veda!

Özellikle kalın kumaşlı veya yünlü kazaklar üzerindeki yağ lekelerini çıkarabilmek için nişastadan yardım alabilirsiniz. Bir yemek kaşığı nişastayı kıyafetinizin üzerindeki yağlı bölgenin üzerine dökün. Ardından ıslak bir bezi lekenin üzerine kapatın ve nazikçe bastırın. Bu işlem sayesinde yağ lekesinin beze geçmesini sağlayabilirsiniz. Bu yöntemle genellikle yeni lekeler üzerinde daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.

Sonraki Haber