Yağışlar üzüm bağlarında hastalığa neden oldu

İlkbahar ve yaz yağışları, kuraklık riskini şimdilik azalttı ama yağışların fazla olması bazı tarım ürünlerine zarar verdi.

Yağış sonrası havalar ısınınca oluşan nem ve buhar, üzüm bağlarında külleme ve mildiyö hastalıklarına neden oldu. Üreticiler, bağları bu hastalıklardan kurtarabilmek için sık sık ilaçlama yapmak zorunda kalıyor bu da girdi maliyetlerinin daha da artması demek. 

6O YIL ÖNCE HİÇ ÜZÜM ALINAMAMIŞ

Hastalık, Türkiye’nin önemli sofralık ve şaraplık üzüm yetiştiren illerinden olan Denizli’nin Buldan, Çal ve Bekilli ilçelerinde görüldü. Çal’ın Ortaköy mahallesi üzüm üreticilerinden Ethem Kulaçoğlu, “63 yaşındayım bugüne kadar böyle bir hastalık hiç görmedim. Büyüklerimizin anlattığına göre bundan 60 yıl önce de benzer bir durum yaşanmış. Hiç üzüm alamamışlar. Sanırım şimdi de alamayacağız.” dedi.

Sürekli ilaçlama yaptıklarını belirten Kulaçoğlu, şöyle devam etti:

“Zaten girdi maliyetleri yüksekti, iyice yükseldi. Bölgemiz son iki aydır neredeyse her gün yağmur aldı. Biz de bereketli bir yıl olacak diye sevinirken havalar ısınır ısınmaz bu durumla karşılaştık. Yağmura bile sevinemedik. Sürekli yağmur nedeniyle toprağı da işleyemedik. Islak toprak işlenmez. Nem buharlaşıp bağlara zarar verir. Yaptığımız ilaçlamanın da faydası olmadı. Biz ilaçladık, arkasından yağmur yıkadı. Maliyetlerimiz katlandı. Üretici olarak zarardayız.” dedi.

BÖLGE AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Ziraat Mühendisi-Üretici Nilüfer Fatma Aydemir de hastalık hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Bu hastalık havada oransal nemin yükselmesine bağlı olarak oluşuyor. Bağlarımız genelde kurak ortamdan hoşlanır. Vejatatif gelişimi tamamladıktan sonraki çiçeklenme ve meyve oluşumu esnasında nemin varlığından hoşlanmaz. Ne yazık ki bu yıl bu süreç hep yağışlı geçti. Havalar ısınınca da oluşan nem buharlaşıp mildiyö adlı fungal hastalığa yol açtı. Hem yaprakları hem de salkımları etkiledi. Yağış nedeniyle toprak işlenemediğinden toprak ısısını yeterince alamadığı için saçak kökler gelişemedi. Yani çiftçimiz zararda. İlçemizin diğer mahallelerinde ve Bekilli ilçemizde de bu hastalık var. Onun için öncelikle bölge afet bölgesi ilan edilmeli ve üreticinin zararı karşılanmalı. İl ve ilçe müdürlüğü yetkilileri, buralara gelip tespitte bulunmalı. Pamukkale Üniversitesi Bağcılık Meslek Yüksek okulundan hocalarımız da bu hastalığa karşı çiftçilere eğitim vermeli.”

Sonraki Haber