Yakınlarını kaybedenlere ‘yas danışmanlığı’ önerisi

Psikolog Ebru Özer Özkul, yakınlarını kaybeden depremzedelerin yaslarını sağlıklı bir şekilde yaşamaları için kendilerine “yas danışmanlığı” desteği verilmesi gerektiğini söyledi.

Psikolog Ebru Özer Özkul, özellikle çocuklarını kaybetmiş, yas sürecinde destekten yoksun olan çiftlerin evliliklerinin olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu.

Küçük yaştaki çocukların bu durumu anlamlandıramadığını ifade eden Özkul “Ebeveynlerinin bir anda ortadan yok olması onların dünyasının yok olması demek. Bu çocuklara psikolojik destek verilmesi ve güvenli ortam sağlanması gerek. O güvenli ortamda yavaş yavaş gelecekleri filizlenecektir.” diye konuştu.

Türkiye’yi sarsan büyük deprem felaketinin, depremi yaşayan tüm insanlarda travma sonrası stres bozukluğu oluşturduğunu kaydeden Psikolog Ebru Özer Özkul, barınma, ısınma, yeme-içme gibi temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra depremzedelere psikolojik destek verilmesi ve bunun devamlılığının sağlanmasının önemine de dikkat çekti.

Psikolog Ebru Özer Özkul şu bilgileri verdi: “Yas süreci tamamen kişisel. Süresi kişiden kişiye değişiyor. Depremzedelerden, bu durumda olan hatta normal hayata dönüp diğer insanlara yardım edenleri gördük. Ancak bazılarının bunu atlatması hiç de kolay olmuyor. Deprem bölgesine psikologlar konuşlandırılmalı. Depremzedeler için özellikle grup terapileri çok önemli. Örneğin çocuklarını kaybedenler aynı grupta olmalı. Kendisi gibi insanlarla bir arada olması kişinin yasını atlatabilmesi için önemli. Gruptaki birinin durumla başa çıkması ve bunu atlatması diğerlerine olumlu örnek olacaktır. Ayrıca psikolojik danışmanlığın sürekliliği çok önemli. Bir ay psikolojik yardım sağlayıp sonra çekilmek, ‘hadi bakalım devam edin’ demek insanlar için daha travmatik olabilir.”

Sonraki Haber