Yakıştı mı Göztepe? Lezita’da işçiye para yok sponsorluğa var!

Lezita’da sendikalı oldukları için aylardır grevde olan işçiler, işlerini geri almak için direniyor. İşçilerin haklarını vermeyen Lezita ise parayı futbolayatırdı, Göztepe’nin sponsoru oldu.

İmza törenine Göztepe Basketbol Şube Başkanı Atakan Atalar, Yönetim Kurulu, Divan Kurulu üyelerimiz ve Lezita Genel Müdürü Mesut Ergül katıldı.

İzmir Kemalpaşa’da kurulu Abalıoğlu Lezita fabrikasının işvereni Göztepe Basketbol ile sponsorluk anlaşması yaptı. 7 Mart 2024 gününden beri kapı önünde grevde olan işçiler de vatandaşlar da Göztepe’ye tepki yağdırdı. Nöbet usulüyle fabrika önündeki grev çadırında sendikal hakları için emek veren işçiler, önümüzdeki günlerde de vites yükseltmeye hazırlanıyor.

Özgıda-İş Sendikası’na üye işçilerin toplu iş sözleşmesi ile çalışma mücadelesi 2021 yılından beri sürüyor. Abalıoğlu Lezita işverenleri de sendikayı fabrika sokmamak için direniyor. Son olarak Lezita, Göztepe Basketbol ile sponsorluk imzasını atması büyük tepki çekti. Özgıda-İş Sendikası Örgtülenme Daire Başkanı Göksel Şengün, “Lezita işçilerine para yok, Göztepe’ye sponsorluk var!” diyerek tepki gösterdi; işverenin olumlu algı yaratmaya çalıştığını söyledi.

‘RAZI MISIN GÖZTEPE?’

Şengün, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımda da şu ifadeleri kullandı:

“Anayasal hakları tanımamak, sendika üyelerine baskı, tehdit, işten çıkartma, yasal süreçleri engelleme, emek sömürüsü, kamu malına çökme, yargı kararlarını tanımama daha neler neler… Göztepe böyle bir şirketle adının aynı cümlede olmasına razı mısın?

“Göztepe gibi geçmişi belli saygın bir kulübe Lezita gibi işçi düşmanlığı tescillenmiş, anayasal haklara saygısı olmayan, öz evlatlar kapıda grevdeyken yabancı emek sömürüsü yapan bir firma ile işbirliği yakışmadı.”

NE OLMUŞTU?

Düşük ücretler ve kötü çalışma koşulları karşısında Lezita işçileri Özgıda-İş Sendikası’nda örgütlenmiş, işverenin tüm süreci uzatma girişimlerine rağmen yetki alınmıştı. Ancak işveren, toplu iş sözleşmesi yapmaya yanaşmadığı gibi grev kırıcılığına da girişmişti. Öyle ki grev sürecinde Hindistan’dan yabancı işçi getirerek fabrikada çalıştırmaya başlayan işverenin bu tutumları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca da tespit edilmişti. İşçilerin grevi 7 Mart’tan beri sürüyor.

EKER DİRENİŞİ SÜRÜYOR: ÖNCE İŞE İADE SONRA SENDİKA

Türkiye Gıda ve Yardımcı İşleri Sendikası (Tekgıda-İş)’nın 2015 yılından beri örgütlenme faaliyeti yürüttüğü Eker Süt Ürünleri’nin Bursa Mustafakemapaşa’da kurulu fabrikasında işten çıkarılan 3 sendika üyesi pazartesi gününden beri fabrika önündeki direniş çadırında. Sendikal nedenlerle işten çıkarıldıklarını belirten işçilerin talebi işe iade ve sendikalı çalışmak.

Direnişin beşinci gününde Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, emek dostlarına dayanışma çağrısı yaptı, işverenden ise sendikal haklara saygı duymasını istedi:

‘BİZ DİKKAT EDİYORUZ SİZ DE EDİN’

“Eker şirketinin ürünlerine karşı bir boykot talebimiz yok. Eker şirketinin anayasal haklara saygı duyacağına ve arkadaşlarımıza işbaşı yaptıracağına olan inancımızla buradayız. Eker fabrikası bu bölge için bir değerdir. Bu şirketin zarar görmemesi için azami dikkat gösteriyoruz. Direnen işçiler olarak talebimiz, ürünlere bir karşı duruş sergilenmemesi, mücadelenin takip edilmesi.

"Eker firması arkadaşlarımıza bir an önce işbaşı yaptırırsa bu mücadele büyümeden sorun çözülmüş olur. Eker’den beklentimiz haklarımıza saygı duyması ve içerideki baskıların sone ermesi. Biz bu kadar dikkat ederken, sizden de bu dikkati bekliyoruz. Aksi takdir de gerek Türkiye’de gerek Fransa’daki ortaklarla ilgili mücadele başlayacak. Buradan uyarıyoruz. Sendikal örgütlenme işçinin hakkıdır, kimsenin de engellemesine izin vermeyiz."

Sonraki Haber