Yalan ortaya çıktı: Ölü bebek için gerçek değil oyuncak demişlerdi!

İsrail yanlısı sosyal medya trollerinin ve yayınların kara propagandası sürüyor. Çevrimiçi operasyonun son kurbanları bir anne ve kucağındaki cansız bebeği oldu. Jerusalem Post'un görüntünün sahte, bebeğin de oyuncak olduğu iddiası çürütüldü. 7 Ekim'den beri benzer olaylar çok sık yaşanıyor.

Gazze'de ölen bir bebeğin oyuncak olduğu yönündeki son iddialar, kapsamlı doğrulama ve adli tıp analizlerinin ardından çürütüldü. 1 Aralık günü sosyal medyada ortaya çıkan yürek burkan videoda Gazze'de bir anne, İsrail'in son bombardımanlarının kurbanı olan oğlunun cansız bedenini kucağında taşırken görülüyordu.

AMAÇ: İTİBARSIZLAŞTIRMAK

İsrail medya kuruluşu The Jerusalem Post 1 Aralık'ta ilk olarak görüntülerin kurgulandığını ve bebeğin cesedinin aslında bir “oyuncak” olduğunu iddia etti. Çeşitli platformlardaki İsrail yanlısı hesaplar da "Pallywood" etiketini kullanarak bu iddiaları yineledi ve videonun uydurma olduğunu ima etti. Daha önceki itibarsızlaştırma çalışmaları ve “Pallywood” konusundaki haberimiz:

FRANCE 24 OLAYIN ÜSTÜNE GİTTİ

Daha önce de benzer yalan haberleri ortaya çıkaran France 24 konuyu takip etti: “Araştırmamız kapsamında adli tıp uzmanlarıyla yapılan görüşmelerde görüntülerin gerçekten de bir insan bebeğine ait olduğu doğrulandı. Bebeğin beş aylık Muhammed Hani el-Zahar olduğu tespit edilmiştir.”

Fransız yayın ayrıca Anadolu Ajansının konuyla ilgili haberini de araştırmasının içine kattı: “Türk haber ajansı Anadolu, olayın 1 Aralık'taki İsrail bombardımanlarından birkaç saat sonra Deyr el-Belah'ta meydana geldiğini bildirerek ek bağlam sağladı. Bebeğin annesi Asmahan Attia al-Zahar ve dedesi Attia Abu Amra, Muhammed'in cesedini El Aksa Şehitleri Hastanesi'ne götürüyordu.”

ADLİ TIP DOĞRULADI

Adli tıp doktorları görüntülerin gerçekliğini doğruladığı belirtildi. Versailles Temyiz Mahkemesinde çalışan adli tıp doktoru Dr. Caroline Rambaud, çocuğun “gözlerinin hala nemli, dudaklarının kuru ve vücudunun sert olmadığını, bunun da videonun kaydedilmesinden iki ila üç saat önce meydana gelen yeni bir ölümle uyumlu olduğunu” belirtti.

ÖZÜR DİLEDİLER

The Jerusalem Post, 1 Aralık'ta yayımladığı ilk haberi nedeniyle yanlış bilgi yaymakla suçlanarak tepkiyle karşılaştı. Yayın kuruluşu 2 Aralık'ta makaleyi sildi ve sosyal medya üzerinden bir özür yayınlayarak "hatalı kaynak kullandığını" ve “yayın standartlara uyulmadığını” kabul etti.

'PALLYWOOD'

Bu olay, İsrail yanlısı kullanıcıların Gazze'den gelen görüntülerin gerçekliğini sorguladığı ve daha önce "Pallywood" olarak adlandırılan bir eğilimi yansıtıyor. Ancak bu vakanın da daha öncekiler gibi gerçek ve trajik koşullar içerdiği kesin olarak kanıtlanmıştır.

Sonraki Haber