Yalova kivisinde en verimli sezon
Dalındayken alıcı bulan coğrafi işaret tescilli "Yalova kivisi"nin üreticileri, ağaçlarda tekleme (seyreltme) mesaisine devam ediyor.
Bu işlemle dallardaki meyve sayısı azaltılarak kalitenin artırılması amaçlanıyor. Yalova’da 2017'de 4 bin dekarı aşkın alandan 24 bin 342 ton ürün alınmıştı. Bu yıl da 6 bin 300 dekar alandan 30 bin tona yakın ürün elde edileceği öngörülüyor. Bu sene, ağaçlardaki kivi sayısının fazlalığı ve olgunlaşma dönemindeki koşullar iyi olduğu için beklenen rekolteye ulaşılması halinde üretim alanı bazında son 5 yılın en verimli dönemi yaşanacak.
Yalova Kivi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Uğur Fidan, çiftçilerin mayısta tomurcuktaki teklemeden sonra ikinci kez meyve aşamasında bu işlemi yaptığını belirterek, "Kivinin kalitesini artırmak için tekleme yapıyoruz. Kivide yapılan işler sadece bunlar değil. Teklemeden önce bir yaz budaması yapıldı. Aynı zamanda bahçelerin sulanması, gübrelenmesi devam ediyor" dedi. Fidan, üreticilerle toplantı yapacaklarını, onların masraflarının karşılanmasını, yüzlerinin gülmesini sağlayacak bir fiyat belirlemek istediklerini de söyledi. Fidan, şunları kaydetti: "Şu an ihracatçılarla görüşüyoruz. Yalova kivisini tanıtmak, amblemi ile satmak istiyoruz. Dalında satışımız genelde ağustos ayından sonra gerçekleşiyor. Hem üreticilerle hem de bu ürünü tüketicilere ulaştıran tüccarlarla toplantı yapmak istiyoruz. Bu yıl diğer dalında satılan yıllara benzeyen bir yıl değil. Ortak karar alınmasının herkese faydalı olacağını düşünüyorum. Geçen yıl ürün beklediğimiz kadar çıkmadı. Bu yıl ürün hem çok hem de ikincisini teklememize rağmen birincisi kadar bir seyreltme gerçekleşiyor. Bu yıl, 2017'de olan rekolteyi aratmayacak, 30 bin tonu bulacak bir tonaj olacağını düşünüyorum." n SITKI YILDIZ – AA