Yanan geminin akıbeti belli değil

Hollanda'nın Ameland adasının 27 kilometre kuzeyinde seyretmekte olan Panama bandıralı Fremantle Highway adlı kargo gemisi, çıkan yangından 10 gün sonra bulunduğu noktanın 60 kilometre kuzeyindeki Eemshaven limanına çekildi. Yangın 25 Temmuz gecesi çıkmıştı.

Uzmanlara göre içinde 3 bin 783 aracın bulunduğu Panama bandıralı gemi hala akaryakıt, yağ ve yangın söndürme suyu ile dolu olduğundan çevre felaketi riski henüz geçmedi. Araçların gemiden güvenli bir şekilde çıkarılması ve işlenmesi gerekiyor.

Kurtarma şirketleri, gemideki akaryakıt, yağ ve yangın söndürme suyunun güvenli bir şekilde nakliyesi için inceleme yapıyor.

Multraship adlı kurtarma şirketi yetkilileri, "Gemi biraz sallanıyor, önce bunu düzeltmemiz gerekecek. Geminin içindeki kirlenmiş sıvıların karaya çıkarılması karmaşık bir işlem, operasyonun ayrıntıları konusunda henüz bilgi veremeyiz" dedi.  

'GEMİNİN TÜRKİYE’YE ÇEKİLMESİ DÜŞÜNÜLÜYOR'

Kargo gemisi en geç ekim ayı ortalarına kadar Eemshaven'da kalacak. Marine Masters adlı kurtarma şirketi uzmanlarından Henk Smith,  "Gemideki yükün tamamen boşaltılması gerekiyor. Hasar tespit uzmanlarının çalışmasından sonra gerçek zarar belirlenecek. Daha sonra geminin sahibi şirket, gemiyi ya tamir için bir tersaneye çekecek ya da hurdaya ayırmaya karar verecek . Gemi hurdaya ayrılırsa, Türkiye’de gemi sökümü ve konusunda uzman tesislerin bulunduğu enkaz sahillerinde yapılabilir" dedi.

Hollandalı uzman, bir başka seçeneğin de, Türkiye gibi söküm maliyetlerinin düşük olduğu Hindistan ve Pakistan'daki hurdalıklarda geminin parçalanması olduğunu söyledi.

Sonraki Haber