Yapay zeka çizdi! İşte o Osmanlı padişahı...

Yapay zeka teknolojisi her geçen gün şaşırtmaya devam ediyor. Gerek yazılı gerek görsel anlamda gün geçtikçe daha başarılı bir hale bürünen yapay zeka teknolojisiyle bu kez Osmanlı padişahları çizildi. Bir fotoğraf stüdyosunun oluşturduğu çizim sosyal medyada beğenildi. İşte o Osmanlı padişahı...

Gelişen teknolojiyle birlikte yapay zeka birçok projeye imza atıyor. Bir tasvirinden yola çıkan fotoğrafçı, Osmanlı hanedanının kurucusu Osman Gazi'yi yapay zekaya resmettirdi. 'Osman Gazi yaşasaydı ve bir tablo daha yapsaydı neye benzerdi?' mottosuyla yapılan çalışmaya yapay zekanın verdiği sonuç ise ilginç oldu. Tasvir tablosunda 40-50 yaşlarında olan Osman Gazi’nin yaşını 25-30’lara düşüren yapay zeka, Osman Gazi’nin gençlik yıllarında nasıl bir gence benzediğini tahmin etti.

OSMAN GAZİ KİMDİR?

Osman Bey 1258 yılında Söğüt’te doğdu. Yaşamının erken dönemleri hakkında güvenilir kayıtlar yoktur. Osman Bey’in soyuna ve boyuna ait bilgiler gelenekseldir ve en eskisi ölümünden 100 yıl sonra yazılmıştır. Bu eserler arasında en eskiden başlayarak Ahmedî (ö. 1414), Dâstân ve Tevarih-i Mûlûk-i Âl-i Osman’, Şükrullah (ö. 1464), Behçetu’t-Tevarih ve Âşıkpaşazâde (ö. 1481), Tevarih-i Âl-i Osman adlı eserler isimlendirilebilir. Dönemine ait tüm çağdaş eserler büyük ölçüde 1422 ya da hemen sonrasında tarihlendirilen ve artık mevcut olmayan (ama özgün bir metinden türemiş oldukları iddia edilmektedir. Bazı tarihçilere göre, Osman Gazi’nin yaşam ve savaşları tarihsellikten çok, masalsı destansı bir örüntü içinde, halk söylentileri, ermişlik öyküleri ve mitolojik lejantlarla renklendirilmiştir.

Babası Ertuğrul Gazi Batı Anadolu'da Söğüt Ovası ile Domaniç Yaylası'nda yaşayan Oğuz Türkleri’nin Bozok boyunun Kayı kolundan olan büyük kalabalık bir obaya başkanlık etmekte idi. Osman Gazi onun küçük oğlu idi. Tarihçi İbn-i Kemal (ö. 1534) Tevarih-i Al-i Osman adlı eserinde Ertuğrul Bey’in Anadolu’ya (Rum’a) geldiğinde iki oğlu bulunduğunu, Söğüt’te göçebe yaşamının sürdürürken 1254’de (hicri 652’de) “aslan yapılı ay yüzlü” küçük oğlu Osman’ın doğduğunu bildirir. Halk söylentilerine göre annesi (ya da babaannesi), Hayma Ana’dır.

Yine tarihçi İbn-i Kemal, Osman’ın gençliğinde “yiğitler arasına girdiğini” ve “vurmada tutmada ve durmada ve oturmada herkesi kendine uydurduğunu” belirtir ve kardeşlerden en küçüğü olmakla beraber “şimşir (kılıç) ve tedbirle cümlesinden evvel olduğunu” bildirir. Bu anlatımın Oğuz destanının temalarına benzer şekilde işlenmiş olduğu barizdir.

1281 yılında 23 yaşında iken Ahi’lerden olan Şeyh Edebali’nin kızı Malhun Hatun ile evlendi. Bu evlilikten daha sonra Osmanlı Devleti’nin başına geçecek olan Orhan Gazi doğdu.1281 yılında babası Ertuğrul Bey 90 yaşlarında iken vefat etmiştir.

Sonraki Haber