Yapay zeka kalp hastalığını teşhis etti

Yaşar Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen mezuniyet projeleri dikkat çekti. Öğrencilerin projeleri 100 hastadan 98'ine doğru teşhis koydu.

Yaşar Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından geliştirilen iki mezuniyet projesi, bu yıl 13’üncüsü düzenlenen “Genç Beyinler Yeni Fikirler (GBYF) Bitirme Projeleri Sergi Yarışması’nda büyük başarı gösterdi. Yapay zeka ile çekişmeli üretken ağlar kullanılarak sentetik EKG üreterek hastalara teşhis koyan cihaz projesi ve dil engellerini aşarak iletişim sağlamayı amaçlayan mobil uygulama projesi yarışmada ilgi çekti.

100 HASTADAN 98’İ DOĞRU

Yapay zeka ile resim üretmek amacıyla kullanılan çekişmeli üretken ağlar (GAN) kullanılarak sentetik EKG sinyalleri üretilen projede, erken tespit edilmezse felç, emboli hatta ölüme sebep olabilecek bir kalp rahatsızlığı olan kalp ritim bozukluğu (atriyal fibrilasyon) konusu seçildi. Kalp ritim bozukluğu hastalığına sahip gerçek hastalardan toplanan veri kullanılarak istenilen sayıda EKG sinyali üretildi ve aritmi tespiti yazılımı eğitildi. Çalışma sonunda, sentetik sinyaller ile model eğitildikten sonra kalp ritim bozukluğunun tespit başarı oranının öncesine oranla yüzde 20’den fazla artarak yüzde 98,7 başarı oranı yakalandı. Bu, oluşturulan modelin her 100 hastadan en az 98’ine doğru teşhis koyduğu anlamına geliyor. Ayrıca, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı tarafından desteklenmeye hak kazanan proje, alınan maddi destek ile geliştiriliyor.

Sonraki Haber