Yapay zeka milyonlarca ‘güvenli olmayan’ durum tespit etti

Küresel çapta faaliyet gösteren yapay zekâ destekli iş sağlığı ve güvenliği (İSG) platformu intenseye'ın Kurucu Ortağı ve CEO'su Sercan Esen, 2023 yılı hedeflerini de paylaştığı yıllık değerlendirmesinde önemli açıklamalarda bulundu.

Yaptıkları projeler ve geliştirdikleri çözümler ile 2022 yılında Türkiye'de 50 binden fazla çalışanın iş kazalarına karşı korunmasına yardımcı olduklarını aktaran Esen, intenseye'ın yeni İSG oyunlaştırma ve denetim süreçlerini dijitalleştirecek denetim modüllerinin yanı sıra kazaların sık meydana geldiği maden ve inşaat gibi endüstrileri hedefleyen yeni yapay zekâ modülleri üzerinde çalışmaya başladığını da söyledi.

İş sağlığı ve güvenliği ekipleri, bu yıl intenseye kullanılarak toplamda 11 milyon 336 bin 794 güvenli olmayan durum ve davranış tespit etti. İSG ekiplerine tesislerindeki “görünmeyen” tehlikeleri görünür kılan intenseye, veri analizini otomatize ederek İSG ekiplerinin güvenlik trendlerini belirlemesine ve ilerlemeyi takip etmesine yardımcı olmak için bu verilere dayalı güvenlik raporları, tabloları ve grafikleri oluşturuyor. Bu da kazaların önlenebilmesine olanak tanıyor.

100’ÜN ÜZERİNDE TESİS

Bu süreçte 8 farklı endüstride faaliyet gösteren ve Türkiye'nin önde gelen sendikalarına üye tesislerinin de intenseye'ı kullanır hale getirdiklerini söyleyen Esen, “100'ün üzerinde tesis sayısı ile projeye katılım başvurusu yapan firmalara ait tesislerin yaklaşık yüzde 70'inde sistemi devreye alarak kullanımı başlattık. intenseye'ın yapay zekâsı, 3,2 milyon saatin üzerinde analiz yaparak ciddi yaralanmalara ve ölümlere yol açabilecek güvenli olmayan durumları tespit etti. TİSK projesinin tamamı için 1200'den fazla kameraya entegre olduk ve bu tesislerde 50 binin üzerinde çalışanın iş kazalarına karşı korunmasına yardımcı oluyoruz. Projemizin uluslararası ölçekte 5 ayrı ödüle layık görülmesi de bu ortaya koyduğumuz faydayı teyit etmesi açısından oldukça önemli.” diye konuştu.

MADEN KAZALARINI ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞIYOR

Madenlerde meydana gelen iş kazaları hakkında da değerlendirmede bulunan Esen, şöyle konuştu:

“Maalesef dönem dönem herkesi derinden üzen maden kazalarına şahit oluyoruz. intenseye olarak tüm sektörlerde olabilecek kazaları sıfıra indirmek hedefiyle çalışıyoruz. Madencilik sektöründe de kazaları engellemek için AR-GE ekibimiz çalışmalar gerçekleştiriyor. Maden sahaları karanlık ve tozlu alanlar olduğu için kaza kontrolü bakımından zorlu alanlar. Bu noktada AR-GE ekibimiz karanlık ve tozdan etkilenmeyecek termal teknolojiler üzerinde yoğunlaşarak yeni bir modül geliştirmek için çalışıyor.”

Sonraki Haber